Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κρήτη: Σκηνικό καταστροφής από τη νεροποντή (βίντεο)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κρήτη: Σκηνικό καταστροφής από τη νεροποντή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη ημέρα, αντιμετωπίζουν την ίδια δύσκολη κατάσταση οι κάτοικοι των Βοριζίων και των Καμαρών, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος», έφερε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή τα ξημερώματα της Παρασκευής

Κορυφώθηκε το ισχυρό κύμα «Μπάλλος», τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, όπου σημειώθηκαν καταιγίδες, που συνοδεύτηκαν από θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής, με την Κρήτη να μην μένει αλώβητη.

Ειδικότερα, μεγάλες ήταν οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε περιοχές του Δήμου Φαιστού για δεύτερη ημέρα, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής η κακοκαιρία «χτύπησε» με μανία ξανά τα Βορίζια και τις Καμάρες, λίγες ώρες μετά τις χθεσινές κατολισθήσεις βράχων.

Διαβάστε επίσης

⇒ Εντυπωσιακό βίντεο από την καταιγίδα που έσβησε τις κολώνες οδοφωτισμού

Δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ το πρωί σε ορισμένα σημεία η κυκλοφορία ήταν αδύνατη στους οικισμούς Καμάρες και Βορίζια, εξαιτίας των φερτών υλικών, με μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου αλλά και ιδιωτών να απομακρύνουν τους βράχους και τους τόνους φερτών υλικών για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Τρία οχήματα παρασύρθηκαν από τα ρέματα

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια, τεράστιοι όγκοι νερού να συμπαρασύρουν από το βουνό φερτά υλικά, τα οποία κατέβηκαν ως χείμαρρος μέσα στο χωριό, με χαρακτηριστικές τις εικόνες που επικράτησαν το πρωί της Παρασκευής στα Βορίζια, όπου τα ορμητικά νερά παρέσυραν τρία αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη: Κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και μεγάλες καταστροφές για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Δραματική ήταν η κατάσταση και στις Καμάρες, όπου αγροτικοί δρόμοι εξαφανίστηκαν, ενώ εκατοντάδες πρόβατα παρασύρθηκαν και πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά, καθώς η πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια ήταν αδύνατη σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ ΤV κατέγραψε άκρως επικίνδυνες εικόνες και στον παλιό κεντρικό δρόμο των Καμαρών, όπου κατέληξε μεγάλος βράχος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά μεγάλα προβλήματα από κατολισθήσεις σε χωριά του Δήμου Φαιστού, στις Καμάρες και τα Βορίζια.

Την ίδια ώρα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σημειώθηκαν προβλήματα στους δρόμους, κατολισθήσεις μικρής έκτασης καθώς και κοπές δέντρων, με την παρέμβαση των αρμοδίων να είναι άμεση.

Φερτά υλικά, χώματα και ποσότητες νερού κατέβηκαν από τους πρόποδες του Ψηλορείτη με αποτέλεσμα να κλείσουν, όπως και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, τα οδικά δίκτυα στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο κ. Συριγωνάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής «θα έχει πλέον αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων σε όλα τα οδικά δίκτυα, καθώς από το πρωί συνεργεία του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης απομάκρυναν τα φερτά υλικά».

Διαβάστε επίσης

⇒ Κρήτη: Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του «Μπάλλου» στο νησί

Επίσης, σημαντικά προβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον Τσούτσουρα, το Λαράνι και το Μελιδοχώρι, ενώ πτώσεις δέντρων καταγράφηκαν στον Μασταμπά και τις Γούρνες, όπου υπήρξε άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Φαιστού, καθώς από τις ποσότητες του νερού παρασύρθηκαν ζώα και κυψέλες, χωρίς να έχει καταγραφεί το μέγεθος των απωλειών.

Όπως τονίζει ο κ. Συριγωνάκης και σύμφωνα πάντα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, η πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας έχει εκτονωθεί, παρόλα αυτά οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως χτες στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Εκτός των πλημμυρικών φαινομένων, στο Μονοφάτσι έπεσε και χαλάζι που «ράβδισε» τις ελιές λίγο πριν από το λιομάζωμα.

Στο Αρκαλοχώρι οι 34 εναπομείναντες σε σκηνές σεισμόπληκτοι υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία. Δραματικές ώρες βιώνουν οι σεισμόπληκτοι ευρύτερα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τη δημοτική Αρχή και τους εθελοντές να δίνουν μάχες για την προστασία των ανθρώπων.

Προβλήματα καταγράφηκαν ακόμη σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα, στο δρόμο προς Αχεντριά και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάννου.

Στο Ρέθυμνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους, χωρίς όμως να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News