Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη: Κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και μεγάλες καταστροφές για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη: Κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και μεγάλες καταστροφές για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στο νησί της Κρήτης η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που ιδίως τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, χαρακτηρίστηκε από ισχυρούς ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε και στο νησί της Κρήτης η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που ιδίως τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, χαρακτηρίστηκε από ισχυρούς ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά μεγάλα προβλήματα από κατολισθήσεις σε χωριά του Δήμου Φαιστού, στις Καμάρες και τα Βορίζια.

Φερτά υλικά, χώματα και ποσότητες νερού κατέβηκαν από τους πρόποδες του Ψηλορείτη με αποτέλεσμα να κλείσουν, όπως και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, τα οδικά δίκτυα στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο κ. Συριγωνάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής έχει πλέον αποκατασταθεί η  ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων σε όλα τα οδικά δίκτυα, καθώς από το πρωί συνεργεία του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον Τσούτσουρα, το Λαράνι και το Μελιδοχώρι, ενώ πτώσεις δέντρων καταγράφηκαν στον Μασταμπά και τις Γούρνες, όπου υπήρξε άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Φαιστού, καθώς από τις ποσότητες του νερού παρασύρθηκαν ζώα και κυψέλες, χωρίς να έχει καταγραφεί το μέγεθος των απωλειών.

Όπως τονίζει ο κ. Συριγωνάκης και σύμφωνα πάντα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, η πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας έχει εκτονωθεί, παρόλα αυτά οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως χτες στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Εκτός των πλημμυρικών φαινομένων, στο Μονοφάτσι έπεσε και χαλάζι που «ράβδισε» τις ελιές λίγο πριν από το λιομάζωμα.

Στο χωριό Βορίζια, μάλιστα, τρία οχήματα παρασύρθηκαν από τα ρέματα.

Στο Αρκαλοχώρι οι 34 εναπομείναντες σε σκηνές σεισμόπληκτοι υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία. Δραματικές ώρες βιώνουν οι σεισμόπληκτοι ευρύτερα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τη δημοτική Αρχή και τους εθελοντές να δίνουν μάχες για την προστασία των ανθρώπων.

Προβλήματα καταγράφηκαν ακόμη σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα, στο δρόμο προς Αχεντριά και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάνου.

Στο Ρέθυμνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους, χωρίς όμως να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα.

Οδηγίες προστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

100 ΕΛΑΣ

199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News