Κρήτη - Πανεπιστήμια: Η δυναμική τους και τα τμήματα με τους λιγότερους φοιτητές - Τι δηλώνουν οι πρυτάνεις (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη - Πανεπιστήμια: Η δυναμική τους και τα τμήματα με τους λιγότερους φοιτητές - Τι δηλώνουν οι πρυτάνεις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλες τις σχολές της Κρήτης, πάνω από 40.000 είναι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, με τους ενεργούς όμως να είναι περίπου 32.000 - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εμβολιστική κάλυψη - Πού κυμαίνονται οι τιμές για τη φοιτητική στέγη σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι δεδομένη και για τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης, με τη δυναμική τους να είναι μεγάλη στο νησί.

Με βάση τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», σε όλες τις σχολές της Κρήτης, πάνω από 40.000 είναι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, με τους ενεργούς όμως να είναι περίπου 32.000. Η «μερίδα του λέοντος» αφορά την πόλη του Ηρακλείου, που φιλοξενεί περίπου 18.000 φοιτητές, ακολουθεί το Ρέθυμνο με περίπου 8.000 φοιτητές, ενώ στην τρίτη θέση είναι τα Χανιά με περίπου 6.000 φοιτητές. Στις λασιθιώτικες πόλεις φιλοξενούνται περίπου 2.000 φοιτητές. 

Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαπαντόπουλος και του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι το ότι οι φοιτητές επέστρεψαν στη διά ζώσης εκπαίδευση μετά από ένα χρόνο κλειστών πανεπιστημίων.

Με βάση τους αριθμούς, φέτος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εισήχθησαν 2.436 νέοι φοιτητές, στο Πολυτεχνείο Κρήτης 1.280 και στο ΕΛΜΕΠΑ 1.485 νέοι φοιτητές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια, έτσι και στην Κρήτη οι φοιτητές κατά 50% είναι από το νησί και σχεδόν ισάριθμοι οι φοιτητές που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» εκφράστηκε ο προβληματισμός για συγκεκριμένες σχολές που, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι εισακτέοι μειώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και στη Γεωπονική του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης σχολών. Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΛΜΠΕ Νίκος Κατσαράκης υπογράμμισε ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο αν δεν υπάρχει πρωτίστως η συγκατάθεση της ίδιας της Συγκλήτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News