Κατεδαφίσεις: Αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» κατασκευών στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Κατεδαφίσεις: Αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» κατασκευών στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήγει στο τέλος του μήνα η προθεσμία για την αφαίρεση παράνομων κατασκευών από τον παραλιακό της Ιεράπετρας - Αναστολή της απόφασης ζητούν οι καταστηματάρχες καθώς 700 έως 800 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά

Αναστολή ενός χρόνου για την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας δόθηκε πέρυσι, με την προθεσμία για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις να λήγει στα τέλη Οκτωβρίου για τις 54 επιχειρήσεις που μένουν «στον αέρα» καθώς δεν έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που θα έπρεπε να ξεκινήσουν αμέσως μετά, για να είναι έτοιμα τα τουριστικά μαγαζιά, οι ταβέρνες και οι καφετέριες να δουλέψουν από τον ερχόμενο Μάη του 2022.

Επειδή οι καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης έχουν πάρει τις διαβεβαιώσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας ότι μετά τις κατεδαφίσεις οι εργασίες ανακατασκευής και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου θα ξεκινήσουν άμεσα και επειδή ούτε οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί ούτε και οι χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί ακόμη, ζητούν την αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι να ολοκληρωθεί οργανωμένα όλη η προετοιμασία του έργου, κάτι με το οποίο όλοι συμφωνούν, εφόσον εξασφαλιστεί η ταχύτητα στην ολοκλήρωση των εργασιών με έναν καλό συντονισμό, που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει.

Για να προχωρήσει το αίτημα της αναστολής των κατεδαφίσεων για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι η συντεταγμένη Πολιτεία προετοιμάσει σωστά και οργανωμένα αυτό το έργο, έγινε χθες το μεσημέρι συνάντηση εκπροσώπων των καταστηματαρχών με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Θραψανιώτη, ο οποίος προηγουμένως συζήτησε, μεταξύ άλλων, και αυτό το θέμα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη.

«Η προθεσμία για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις λήγει αυτόν το μήνα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη ούτε ολοκληρωμένη μελέτη ούτε και η χρηματοδότηση για να γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Οι καταστηματάρχες είναι υπέρ της ανάπλασης, αλλά θέλουν να γίνει συγκροτημένα και μεθοδικά ώστε να ολοκληρωθεί το έργο σε μικρό χρονικό διάστημα για να μην έχουν και άλλη οικονομική ζημία αν καθυστερήσει.

Θα πρέπει να κάνουμε αρχικά την αίτηση αναστολής της κατεδάφισης, που είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, και στη συνέχεια να προχωρήσει συγκροτημένα και να ολοκληρωθεί η μελέτη αλλά και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου έτσι ώστε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, ώστε να ξέρουν και οι ίδιοι πόσο καιρό θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Η απρογραμμάτιστη κατεδάφιση και η ανάπλαση που θα ακολουθήσει θα έχει, αν κρατήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για την τοπική αγορά, αλλά και για τον τουρισμό της Ιεράπετρας.

Ποιος τουρίστας θα έρθει να επισκεφτεί την πόλη όταν η παραλία της θα είναι όλη ένα μεγάλο εργοτάξιο;», μας είπε ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης.

Πότε θα τελειώσει η ανάπλαση;

«Ζητούμε την αναστολή των κατεδαφίσεων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, καθώς, ενώ μας έλεγαν ότι θα κατεδαφίσουμε τις κατασκευές μας μετά τον Οκτώβρη του 2021 και θα είμαστε έτοιμοι να ξαναδουλέψουμε τον Μάη του 2022 στο ξεκίνημα της επόμενης τουριστικής περιόδου, βλέπουμε τώρα πως ούτε οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης, ούτε και οι χρηματοδοτήσεις έχουν έρθει.

Αν κατεδαφίσουμε τις κατασκευές μας τώρα, θα μείνουν 700-800 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, το οικονομικό πρόβλημα που θα πρέπει να "σηκώσουμε" θα είναι πάρα πολύ βαρύ μετά από δύο χρόνια προβλημάτων με την πανδημία, ενώ πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σε όλη την αγορά της Ιεράπετρας. Για δε τον τουρισμό το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι μια πόλη αφιλόξενη, καθώς η παραλία της θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Θέλουμε αυτό το έργο να γίνει όπως έγινε στο Πασαλιμάνι. Γκρεμίστηκαν οι πέργκολες, ξαναφτιάχτηκαν αμέσως νόμιμα και σε δυόμισι μήνες οι επιχειρήσεις λειτούργησαν κανονικά χωρίς να καταστραφούν οικονομικά», μας είπε ο κ Μανόλης Σκύβαλος, ιδιοκτήτης ταβέρνας.

«Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο. Πρέπει να γίνει στο παραλιακό μέτωπο μια ανάπλαση, αλλά με καθαρούς όρους. Να γίνει η μελέτη, να εγκριθεί, να κατοχυρωθεί στον εργολάβο, να χρηματοδοτηθεί, και τότε κανείς από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών δε θα έχει καμία αντίρρηση. Αν το έργο ξεκινήσει τώρα πρόχειρα με τις κατεδαφίσεις, κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει. Σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο ή σε δύο χρόνια;

Οι 54 αυτές επιχειρήσεις που αγωνιούν, μετά από δύο χρόνια lockdown, θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία και στο κλείσιμο αν αυτό το έργο γίνει πρόχειρα και όχι οργανωμένα και με πρόγραμμα συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο κ. Άγγελος Καραλής, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε συγκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς χρήματα»

«Με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης θα αλλάξει η εικόνα του παραλιακού μετώπου. Με χρηματοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας προχωρούμε στην εκπόνηση της μελέτης και περιμένουμε πότε θα δοθεί η χρηματοδότηση, που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, ώστε να δημοπρατήσουμε στη συνέχεια το έργο. Δεν μπορούμε να βάλουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που δεν έχουμε τα χρήματα. Χρήματα αυτή τη στιγμή για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου δεν υπάρχουν. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Χρειάζεται χρόνος. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους καταστηματάρχες που αντιδρούν. Είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, και ξέρετε ότι τους στηρίξαμε πέρυσι στο αίτημα της πρώτης αναστολής των κατεδαφίσεων. Προσωπικά πιστεύω πως, μέχρι να μας έρθει η χρηματοδότηση του έργου, πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να προχωρήσουμε οργανωμένα στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Θα προχωρήσουμε συζητώντας μαζί τους εφαρμόζοντας τη μελέτη που θα έρθει στον Δήμο και χωρίς οι ίδιοι και το προσωπικό τους να μείνουν πολύ καιρό χωρίς δουλειά», μας είπε ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, στηρίζοντας στην ουσία το αίτημα της αναστολής των κατεδαφίσεων.

View 1 -

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News