«Κληρώνει» σήμερα για το Λιμάνι Ηρακλείου - Οι δυο φάσεις του διαγωνισμού για την χερσαία ζώνη

Κρήτη
«Κληρώνει» σήμερα για το Λιμάνι Ηρακλείου - Οι δυο φάσεις του διαγωνισμού για την χερσαία ζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προγραμματισμένη υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα φανερώσει πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» που διεκδικούν το 67% του λιμένα που αποκρατικοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ

Υπάρχει όντως στην πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου, όπως φημολογείται εδώ και καιρό με βάση διαρροές, σενάρια και ανεπίσημες κρούσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση; Κι αν υπάρχει όντως, ποιοι είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” από Ελλάδα και εξωτερικό;

Οι απαντήσεις αναμένονται κατά τη σημερινή ημέρα, αφού έχουμε την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν ισοδυναμεί βεβαίως - για να το διευκρινίσουμε - με δεσμευτική προσφορά. Οι δεσμευτικές προσφορές θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση προσεχώς. Ωστόσο σήμερα, με την εκπνοή της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχουμε την πρώτη εικόνα ως προς το ποιοι ενδιαφέρονται όντως για να πάρουν στα χέρια τους το 67% του μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης και ενός εκ των μεγαλύτερων σε επίπεδο χώρας.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Όπως έχουμε γράψει, στις αρχές του περασμένου Απριλίου το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκήρυξε διεθνές δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του.

Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον Οργανισμό έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Η διαγωνιστική διαδικασία έχει σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ να διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

α) Τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών με αρχική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 30ή Ιουλίου, που μετατέθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σήμερα.

β) Τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Με άλλα λόγια, η α' φάση αποτελεί το “κρας τεστ” για το ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι θα περάσουν από ειδική αξιολόγηση και θα κληθούν στην επόμενη, β' διαγωνιστική φάση να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, διεκδικώντας το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των δυνητικών ενδιαφερομένων φέρονται να είναι δύο μεγάλες ξένες εταιρείες κρουαζιέρας, ο ελληνικός Όμιλος IOGR συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, ο ιταλικός Όμιλος Grimaldi, η ακτοπλοϊκή Attica Group και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μιλάμε για ισχυρά ονόματα, που προδιαγράφουν μια ισχυρή επενδυτική μάχη για το λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά όλα αυτά θα αποδειχτούν σήμερα, με την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαμε κάποια ανακοίνωση για νέα παράταση της ημερομηνίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό σημαίνει πως ισχύει η σημερινή καταληκτική ημερομηνία και άρα αναμένουμε τα αποκαλυπτήρια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι διεκδίκησης του λιμανιού.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, θα χρειαστεί ένας μήνας για την αξιολόγηση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οπότε η α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο. Η ολοκλήρωση της 2ης φάσης αναμένεται να απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Βεβαίως, αυτά είναι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν στην πορεία, εφόσον αποδειχτεί ότι οι διαδικασίες απαιτούν παραπάνω χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News