Κρήτη: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Κρήτη
Κρήτη: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σκιά της πανδημίας ξεκινά η νέα χρονιά - Οι οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και τι φοβούνται οι ειδικοί

Με αγωνία αλλά και μεγάλη ανησυχία περιμένουν γονείς και μαθητές την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μεθαύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Κρήτη

Σε τοπικό επίπεδο, η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία μας περισσότερο ενισχυμένα με τους/τις εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, καλύπτοντας οργανικά κενά μετά από πολλά χρόνια. Παράλληλα, είναι όλα έτοιμα προκειμένου να τηρηθούν στο έπακρον όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανόλης Μπελαδάκης, ενημερώνει ότι ήδη βρίσκονται στα γραφεία της Διεύθυνσης 7.500 rapid tests antigen SARS-CoV-2 Joysbio, προκειμένου να παραδοθούν στους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και τους προϊσταμένους των ολιγοθέσιων Δ.Σ. και Νηπιαγωγείων και να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Η διαχείριση των επιπλέον tests θα γίνεται από τον διευθυντή και τον υπεύθυνο COVID του κάθε σχολείου. Η διανομή θα γίνει με βάση το παρακάτω πρόγραμμα: Σήμερα Σάββατο 11/9, 10 π.μ.-2 μ.μ., αύριο Κυριακή 12/9, 10 π.μ.-2 μ.μ. Όπως σημειώνεται, με ευθύνη των διευθύνσεων των σχολείων, ένας εκπρόσωπος θα προσέλθει για να παραλάβει τα self tests που τους αναλογούν (για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων).

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί, παλαιότεροι και νέοι, με την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, θα εργαστούν για την επίτευξη των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών στόχων», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης.

Στο Μαλεβίζι

Πανέτοιμα να δεχτούν μαθητές είναι τα κτήρια όπου στεγάζονται τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Μαλεβιζίου. Τόσο στο Γάζι όσο και στην Τύλισο αλλά και στον Κρουσώνα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν όλες οι εργασίες που είχαν υποδείξει οι διευθυντές των σχολείων στον πρόεδρο της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μαλεβιζίου, Ανδρέα Παντερή. Έτσι, μέσα από τη συνεργασία του προέδρου της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους Παιδείας Χρύσα Λυρώνη-Πάγκαλου, Καθαριότητας Μιχάλη Αλμπαντάκη, Τεχνικών Έργων Γιώργο Πετούση και Καθημερινότητας του Δημότη Γρηγόρη Περυσινάκη, έγιναν εργασίες καθαρισμού εξωτερικών χώρων, βαψίματα, κλαδεύσεις, επιδιορθώσεις και αλλαγές σε βιβλιοθήκες, πάγκους εργασίας κ.λπ.

Στο κτήριο που στεγάζεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρουσώνα έγιναν εργασίες αναβάθμισης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που πλέον μπορεί να φιλοξενήσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανάλογες εργασίες συντήρησης έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού και στα κτήρια που στεγάζονται δημοτικά και νηπιαγωγεία. Η προσπάθεια αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων του Δήμου Μαλεβιζίου, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι συνεχής και ήδη, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, στο Γυμνάσιο Τυλίσου, στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μαράθου, Τυλίσου και Ροδιάς, το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου, το 2ο Δημοτικό Αγίας Μαρίνας και το Γυμνάσιο Γαζίου.

Στη Γόρτυνα

Σε πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις θα υποδεχτούν τα σχολεία του Δήμου Γόρτυνας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος Γόρτυνας, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αξιοποίησαν όλες τις σχετικές χρηματοδοτήσεις και εξάντλησαν κάθε δυνατότητα, προκειμένου να παραδοθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα σχολεία απολύτως ασφαλή και αναβαθμισμένα, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν επισκευές και συντηρήσεις κτηρίων και αύλειων χώρων, υγρομονώσεις, θερμομονώσεις, βαψίματα, μηχανολογικές και οικοδομικές εργασίες, κατασκευές-ανακατασκευές στεγάστρων, αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ανακατασκευές-ανακαινίσεις τουαλετών, ανανέωση εξοπλισμού κ.λπ.

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε ριζικά την εικόνα των σχολείων μας. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και των λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Καλή σχολική χρονιά σε όλους!», ανέφερε ο δήμαρχος Λευτέρης Κοκολάκης.

Στα Χανιά

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας-πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, θα παραστούν στους αγιασμούς για τη νέα σχολική χρονιά στα εξής σχολεία: στις 8:30 π.μ. στο 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων (Κουμπές), στις 9 π.μ.  στο1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων (Δημοτική Αγορά), στις 9:30 π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων (οδ. Κοραή), στις 10 π.μ. στο Γυμνάσιο Σούδας, στις 11 π.μ. στα 1ο-3ο Ειδικά Σχολεία Χανίων (Αϊ Γιάννης). Παράλληλα, αντιδήμαρχοι και μέλη της δημοτικής Αρχής θα εκπροσωπήσουν τον Δήμο Χανίων σε αγιασμούς σχολείων των περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων.

Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία τους οι μαθητές

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει καταλάβει τους παιδιάτρους αλλά και την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, αλλά και το ενδεχόμενο αυτή να επιφέρει αυξημένα ποσοστά νόσησης με κορωνοϊό - και μάλιστα βαριάς νόσησης - ανάμεσα στα παιδιά, σε βαθμό τέτοιο που να τρέχουν και να μη φτάνουν...

Για τον λόγο αυτό, δύο 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας δίνει όλες τις τελευταίες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων. Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος, που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός απ’ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των σχολικών μονάδων θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου [ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)], στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή, και να το επιδεικνύουν προ της ανάληψης των καθηκόντων τους στον διευθυντή/προϊστάμενο.

Εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο. Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, όπως ο ΕΟΔΥ, και φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα. Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και απ’ όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις

* Ποια άλλα μέτρα πρόληψης θα εφαρμόζονται στο σχολείο;

Εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προηγούμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού), τα διαφορετικά διαλείμματα για σταθερές ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής- χρήση αντισηπτικών, οι επαρκείς, τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων Πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά., εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμοί και ενδοσχολικές εκδηλώσεις με τήρηση όλων των γενικών και συγκεκριμένων κατά περίπτωση μέτρων, δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους και ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.

* Πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο;

Ένα σχολικό τμήμα Γενικής Εκπαίδευσης ή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

* Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται: α) Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολικού τμήματος λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος και β) Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου “Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες”.

Το μήνυμα της υπουργού

«Η φετινή χρονιά θα είναι ξεχωριστή και με πολλές καινοτομίες». Αυτό υπογράμμισε σε μήνυμα, ενόψει της έναρξης των σχολείων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που θα εφαρμόζονται καθολικά σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, με νέες θεματικές και ειδικότερα στα Αγγλικά, τα οποία εισάγονται στα νηπιαγωγεία. Επιπλέον μίλησε για τα σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που θα λειτουργούν, και για τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια και την πιλοτική εφαρμογή 123 νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση. Επίσης είπε ότι τα σχολεία ενισχύθηκαν με 11.700 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή.

Παράλληλα, «συνεχίζονται οι οριζόντιες επιμορφώσεις, ενώ προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεξιοτήτων - εξοπλισμού/υποδομών - υπηρεσιών», εξήγησε η κ. Κεραμέως, καταλήγοντας στο ότι «εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τα μέτρα».

«Μόνο αν το πουν οι ειδικοί»

«Μόνο αν το πουν οι ειδικοί θα κλείσουν τα σχολεία», τόνισε για άλλη μια φορά η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο», τόνισε η κ. Μακρή και πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

«Μεγάλο στοίχημα»

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο στοίχημα, είναι μεγάλη ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο για πολλούς λόγους». Αυτό υπογραμμίζει ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Τα εργαλεία που έχουμε είναι φυσικά το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά. Το 10% που είναι εμβολιασμένα είναι μικρό ποσοστό. Στους φοιτητές μας είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και φυσικά έχουμε και το εργαλείο των self tests. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί, ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα», τόνισε ο κ. Γώγος, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα, και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

«Αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, τα σχολεία θα κλείσουν μετά τις γιορτές»

«Επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δε θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.

Δύο έφηβοι έχουν χαθεί μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί από επιπλοκές του ιού 230 παιδιά. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά μέσα στον ερχόμενο χειμώνα.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αναλύει τα στοιχεία: «Το 10% των παιδιών που αρρωσταίνουν από COVID-19 το περνάνε βαριά και ορισμένα μπαίνουν στην Εντατική. Δεν μπορώ να προβλέψω απόλυτα τι θα γίνει, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σωστά και ανοίξουν τα σχολεία και νοσήσουν πολλά παιδιά, θα πάνε παιδιά στην Εντατική», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας θα ξεκινήσουν ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία, ώστε να λύσουν όλες τις απορίες και να πείσουν για την ασφάλεια αλλά και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Ο ερευνητής και γιατρός Γιώργος Παυλάκης επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν νέα μέτρα ακόμα και lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα, τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, ενώ πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν τα μαθήματα να γίνονται έξω ή ακόμα και να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Προέβλεψε δε ότι το επόμενο κύμα θα “χτυπήσει” γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, της επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, εκτιμώντας ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News