Η κρίση «χτύπησε» και τις εκκλησίες

Κρήτη
Η κρίση «χτύπησε» και τις εκκλησίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυσκολία καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους οι ναοί - Ανησυχία για το φιλανθρωπικό τους έργο

Άθλια χαρακτήρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος την κατάσταση των ταμείων της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς πλέον είναι ελάχιστες οι εκκλησίες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικά συγκυρίες. Αυτό τονίζουν και άλλοι κληρικοί, οι οποίοι μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” για το μη βιώσιμο οικονομικό μέλλον πολλών εκκλησιών στη γεωγραφική επικράτεια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της και στον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς όλο και λιγότεροι πιστοί έρχονται να προσευχηθούν και να κάτσουν στα στασίδια της εκκλησίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που συρρέει στην εκκλησία είναι μεγάλης ηλικίας, η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα. Δεν είναι τόσο πολύς ο κόσμος που πηγαίνει στην εκκλησία ένεκα του φόβου διασποράς του ιού, με τον οικονομικό αντίκτυπο να είναι έντονος.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως η εκκλησία έχει κάποια πάγια έξοδα, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα κεριά, καθώς και προσωπικό που καλείται να πληρώσει, όπως νεωκόροι, καθαρίστριες και ψάλτες. Η μείωση των εσόδων στα ταμεία της Εκκλησίας, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της μείωσης των πιστών, τη φέρνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με αποτέλεσμα η ανταπόκριση στα οικονομικά καθήκοντα να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Με λόγο εμφατικό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας τονίζει την άθλια κατάσταση των ταμείων της Εκκλησίας της Κρήτης. Μάλιστα, το οικονομικό πρόβλημα είναι πιο έντονο όταν η Εκκλησία έχει να επιτελέσει φιλανθρωπικό έργο, με τις δαπάνες να είναι αρκετά περιορισμένες.

«Παλεύουμε καθημερινά»

«Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των ταμείων της Εκκλησίας της Κρήτης. Δε νομίζω πως δεν το καταλαβαίνει ο κάθε άνθρωπος. Πραγματικά, βρισκόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση. Παλεύουμε καθημερινά και σκεφτείτε πως υπάρχουν ναοί με φιλανθρωπικές δράσεις. Για παράδειγμα, εμείς στις Μοίρες έχουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που κάνει συσσίτιο για ανθρώπους εμπερίστατους και φτωχούς. Υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί ένα σημαντικό μέρος του λαού που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Εμείς δε σταματήσαμε το συσσίτιο και συντηρείται από τις δωρεές του κόσμου.

Το λοκντάουν άφησε το οικονομικό του αποτύπωμα σε όλους τους φορείς, τομείς και σε όλες τις φάσεις της ζωής. Όσον αφορά στα οικονομικά των εκκλησιών, βρισκόμαστε πραγματικά στο έλεος του Θεού. Η άποψη πως “η Εκκλησία έχει χρήματα” είναι μύθος. Εμείς πραγματικά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος.

Φοβούνται λόγω Covid

«Ο κόσμος δεν εκκλησιάζεται όπως πριν»

Σε δύο πολύ καίρια σημεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης. Όπως είπε, έχει αφιερωθεί μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησίες θα ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενώ υποστήριξε πως οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις εκκλησίες δεν είναι τόσο πολλοί σε σχέση με την περίοδο πριν την υγειονομική κρίση.

«Είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση των εκκλησιών. Σε κάθε συνάντηση που έχουμε με άλλους κληρικούς, είτε σε συμβούλια είτε σε συνάξεις λίγων ατόμων, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ακανθώδες ζήτημα των οικονομικών της Εκκλησίας. Όπως επίσης μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώνεται στα προβλήματα των ανθρώπων και πώς οι χριστιανοί θα αντιμετωπίσουν την πανδημία. Βασικό, ωστόσο, σημείο των συζητήσεών μας είναι πώς θα ανταπεξέλθουμε στα έξοδα, καθώς υπάρχουν τρέχοντα έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Αυτά τα ζητήματα είναι βασικά για τη λειτουργία της εκκλησίας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Κάποιες εκκλησίες πληρώνουν νεωκόρο ή και ιεροψάλτη.

Ο κόσμος έχει φοβηθεί και δεν έρχεται στην εκκλησία. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και δεν ξέρω πώς θα τα ξεπεράσουμε. Μπορεί η πανδημία να τελειώσει σε μερικούς μήνες μέσω του εμβολιασμού και των υγειονομικών μέτρων, αυτό όμως που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο κόσμος έχει τρομάξει και δεν εκκλησιάζεται όπως παλαιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News