Μοιραία διαδρομή 29χρονης Γαλλίδας: «Το βουνό απαιτεί προσοχή - Τα λάθη που μπορεί να στοιχίσουν»

Κρήτη
Μοιραία διαδρομή 29χρονης Γαλλίδας: «Το βουνό απαιτεί προσοχή - Τα λάθη που μπορεί να στοιχίσουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συστάσεις από τον Ορειβατικό Χανίων μετά τη μοιραία διαδρομή της 29χρονης Γαλλίδας

Να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους, να οργανώνονται και να μη διασχίζουν ποτέ μόνοι τα μονοπάτια της Κρήτης καλεί τους περιπατητές ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.

Με αφορμή τον θάνατο της 29χρονης Γαλλίδας Βιολέτ Γκιγκανό στο μονοπάτι Ε4 από το Ελαφονήσι προς τον Κριό, ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σταύρος Μπαδογιάννης μίλησε στo neakriti. για λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία και τα οποία δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.

Η απόφαση της νεαρής Γαλλίδας να ανακαλύψει μόνη της τις ομορφιές της διαδρομής εξελίχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

«Είναι πολύ βασικό, όσο έμπειρος κι αν είναι κάποιος, να μην πεζοπορεί ποτέ μόνος του. Το βουνό απαιτεί προσοχή.

 Δεν υπάρχει η επιλογή της μοναχικότητας», τόνισε ο κ. Μπαδογιάννης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να πηγαίνουμε οργανωμένα στα βουνά, να έχουμε μαζί μας χάρτη της περιοχής στην οποία θα περπατήσουμε και να την ελέγχουμε πριν ξεκινήσουμε, να έχουμε κατεβάσει την κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό μας κι αν είμαστε από άλλη περιοχή, να ρωτάμε τον ξενοδόχο ή κάποιον που γνωρίζει για να μας κατευθύνει».

Οι συστάσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων προς τους περιπατητές είναι σαφείς και στοχεύουν πάντα στην ασφάλειά τους. «Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να στοιχίσει μια ζωή», τόνισε ο κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, εξηγώντας παράλληλα πως σε ένα τόσο καλά χαραγμένο μονοπάτι, όπως αυτό από τον Κριό στο Ελαφονήσι, είναι δύσκολο να βγεις από την πορεία σου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, «η σήμανση στο κομμάτι αυτό, επειδή το περπατούν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά, θεωρείται από τις καλύτερες σε όλη την Ελλάδα. Έγιναν διάφορα λάθη, τα οποία συναθροισμένα έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.

Η κοπέλα, αν και πήγε από το μονοπάτι, επέστρεψε αλλάζοντας πορεία. Ήθελε να επιλέξει μια πιο σύντομη διαδρομή; Έχασε τις αισθήσεις της επειδή δεν είχε νερό; Πάντως βρέθηκε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Ε4».

Είκοσι μία μέρες πριν από τη μοιραία διαδρομή της 29χρονης Γαλλίδας, 81 περιπατητές διέσχισαν το ίδιο μονοπάτι από τον Κριό προς το Ελαφονήσι.

Ήταν όμως κατάλληλα οργανωμένοι, είχε ο καθένας μαζί του δυόμισι λίτρα νερό και περπάτησαν μόνο προς μια κατεύθυνση. Δηλαδή, φτάνοντας στο Ελαφονήσι, πήραν λεωφορεία για να επιστρέψουν.

«Όσο η θερμοκρασία είναι υψηλή, δεν έχουμε λόγο να περπατήσουμε. Το περπάτημα είναι ευχαρίστηση, δε χρειάζεται να καταπονούμε το σώμα μας», υπογράμμισε ο κ. Μπαδογιάννης.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων καλεί τους επισκέπτες να μην επιχειρούν ανάλογες διαδρομές αν δεν έχουν μαζί τους άφθονο νερό και αν δεν είναι κατάλληλα οργανωμένοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News