Συνεργεία και drone στην «μάχη» καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κρήτη

Κρήτη
Συνεργεία και drone στην «μάχη» καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5.000 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής στην Κρήτη - Επίκεντρο τα ποτάμια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την Κρήτη, με 13 συνεργεία να αναλαμβάνουν δράση, ψεκάζοντας καθημερινά εκατοντάδες διαφορετικά σημεία, με επίκεντρο τα ποτάμια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά .

Την ίδια ώρα κάτοικοι στις Τρεις Βαγιές δεινοπαθούν από το ενοχλητικό τσίμπημα των κουνουπιών, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι ψεκασμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν κουνούπια που να μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες όπως προέκυψε από τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το συνεργείο που ψεκάζει τον ποταμό στον Γιόφυρο, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης, στοχεύει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και στον περιορισμό της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Γιώργο Βλάχο, 5.000 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, οι οποίες ελέγχονται σε δεκαπενθήμερη βάση.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το νησί, με 13 συνεργεία να ψεκάζουν εκατοντάδες σημεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιστρατεύονται και drone, με τους αρμόδιους να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης, έχει στηθεί δίκτυο σε 25 σταθερά σημεία για την συλλογή κουνουπιών, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά, καθώς δεν υπάρχουν κουνούπια που να μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News