Kαιρός: Κυριακάτικες μπόρες στην Κρήτη - Αναλυτικά οι περιοχές

Κρήτη
Kαιρός: Κυριακάτικες μπόρες στην Κρήτη - Αναλυτικά οι περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άστατος ο καιρός σε πολλές περιοχές του νησιού - Η πρόγνωση για την Δευτέρα

Επιμένει ο άστατος καιρός με βροχές ή καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Σε κάποιες περιοχές της χώρας θα υπάρξουν τοπικά ισχυρά φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι πνέουν με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Αναλυτικά την Κυριακή αναμένονται βροχές σε:

Ηράκλειο, Ρέθυμνο , Χανιά , Άγιο Νικόλαο , Ιεράπετρα , Αμάρι, Άνω Βιάννο , Σητεία ενώ στα Χανιά υπάρχει προειδοποίηση στις 15: 00 το απόγευμα για πιθανή καταιγίδα.

Που αναμένονται καταιγίδες:

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν για τα διαστήματα 12:00 - 15:00 και 15:00 - 18:00, αποτυπώνονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Κυριακής και με κουκίδες επισημαίνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι μαύρες κουκίδες απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη έως 2 εκατοστά, ενώ οι λευκές κουκίδες δείχνουν πού αναμένονται μεγάλες ποσότητες χαλαζιού.

Aναλυτικά, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 αναμένεται άστατος καιρός, κυρίως στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη όπου μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στη Θράκη, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται στην Κρήτη από 14 έως 29 βαθμούς, στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 31, στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 32 βαθμούς, στην Ήπειρο από 11 έως 30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 32 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 29 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου  ενώ στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί με εντάσεις 4-6 μποφόρ, και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν δίνοντας μετά το μεσημέρι όμβροι ή βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι πρόσκαιρα έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν με πιθανότητα να εκδηλωθεί παροδική βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς.

Οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στη Βοιωτία, στην Αττική και στην Αρκαδία. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν στη χώρα έως τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου σύμφωνα με 397 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου για την Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

-Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

– Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά και μικρά σκάφη να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου καιρικών φαινομένων.

– Ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.

– Καλούνται τα τοπικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συχνή αναμετάδοση των παραπάνω εντολών – οδηγιών καθ’ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

– Τέλος, γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Πηγή: meteo.gr, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News