Κρήτη

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Τα μηνύματα των φορέων

Η 19η Μαΐου 1919, έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο τραγικές στιγμές, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ιστορίας

Με αφορμή την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

 «Η 19η Μαΐου 1919, έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο τραγικές στιγμές, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ιστορίας. Η γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους, αυτό το ειδεχθές έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο και την προσφυγιά ένα αξιοθαύμαστο κομμάτι του Ελληνισμού, με τεράστια ιστορία και παράδοση, έχει χαραχθεί για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας. Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων από όλες τις χώρες του πλανήτη, είναι ιερή υποχρέωση. Ο αγώνας για την απόδοση Δικαιοσύνης, είναι καθήκον. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι δεδομένη. Κανείς, ποτέ, δεν θα ξεχάσει!».

Μήνυμα του Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη,  για την Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επίσημα το 1994 από τη Βουλή με τον νόμο 2193/94 και τιμάται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης στις 19 Μαΐου.

Με την ανέλιξη στην εξουσία του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908, η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους και Πόντιους. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ο Κεμάλ περνά στην τελευταία φάση της εξόντωσης των Ποντίων, το 1919, με μαζικές επιχειρήσεις κατά του πληθυσμού. Στο διάστημα από τη γενοκτονία των Αρμενίων έως και την τελική φάση της γενοκτονίας, χιλιάδες χριστιανοί, Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους από κακουχίες και πείνα στα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού).

Μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα, 19/5/1919, ξεκινούν οι σφαγές, οι πυρπολήσεις χωριών και οι εκτοπίσεις Ποντίων χωρίς έλεος. Οι Τούρκοι προχώρησαν και σε αναγκαστικές αποσπάσεις παιδιών από τις οικογένειές τους, τα οποία και έδωσαν σε χαρέμια εύπορων Τούρκων.

Το 1923, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές εστίες τους ολοκληρώθηκε με ασύλληπτα αιματηρό τρόπο και με τις αποτρόπαιες δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων αθώων.

Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -  Προοδευτική Συμμαχία έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Ο άκρατος εθνικισμός των Νεότουρκων και του Κεμάλ, έφερε πρωτοφανείς αγριότητες και διώξεις σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και τελικά τη Γενοκτονία τους.

Όσοι κατέφυγαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, προσέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.»

 

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

 

«Σε ειδική συνεδρίασή της σήμερα η Βουλή τιμά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων είναι πράξη ιστορικής ευθύνης.

 

Όχι απλώς γιατί υπήρξε προοίμιο της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζιστές, αλλά κυρίως γιατί δεν πρέπει να γνωρίσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά άλλη τέτοια βαρβαρότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η δέσμευση της ανθρωπότητας για «ποτέ ξανά γενοκτονία» δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μην κατονομαστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων, κατά των Ποντίων, κατά των Ασσυρίων. 

 

Είναι επομένως ιστορική ανάγκη αλλά και ζήτημα τιμής για το παρόν και το μέλλον να αναδειχθεί η εκ προμελέτης τέλεση αυτών των εγκλημάτων, να διασωθεί η μνήμη αυτής της θηριωδίας και να μην γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα ενάντια της».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δήλωσε:

 «Οι Πόντιοι όπως και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποτελούν δυναμικά και δημιουργικά τμήματα του ελληνισμού με ιστορία αιώνων και κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, όμως δεν λύγησαν και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και μπόλιασαν τον Ελληνισμό συμβάλλοντας στην πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Επιτέλους να αναγνωρισθεί καθολικά η γενοκτονία, να ζητήσουν συγνώμη οι Τούρκοι για το έγκλημα και οι ανιστόρητοι, ας σταματήσουν να τους δίνουν άλλοθι.

Αυτό είναι και το μήνυμα για την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό για να δυναμώσουμε την μνήμη».

Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων

19η Μαΐου ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θυμόμαστε, τιμάμε, μα δεν Ξεχνάμε το θάνατο αθώων και τον ξεριζωμό.

Τιμούμε τους 353.000 δολοφονημένους και τους εκδιωγμένους Έλληνες Πόντιους, που μας μετέφεραν ήθη και έθιμα που τηρούνται μέχρι σήμερα αναλλοίωτα.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, το σθένος, αλλά και την αξιοπρέπεια.

Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή τους, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Αιωνία τους η μνήμη.

 

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

 

Ο μεθοδευμένος από την Τουρκική πολιτική εκριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά τον 20ό αιώνα (ιδίως στα έτη 1919-1923), αποτελεί ένα διαρκές στίγμα για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της παγκόσμιας Ιστορίας.

      Η Γενοκτονία των Ποντίων, δεν διαγράφεται από την συλλογική μας Μνήμη. Η διεθνής αναγνώριση της συστηματικής εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα διαρκές χρέος, μια οφειλή απέναντι στις θηριωδίες που διέπραξαν οι Τουρκικές αρχές για λόγους εθνοκάθαρσης.

    Οι πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι οι οποίοι επέζησαν της Γενοκτονίας, ερχόμενοι στην Ελλάδα, δεν τους εμπόδισαν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία μας, να προκόψουν, να κρατήσουν το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά τους, και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.

   Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων. Τιμούμε την παρουσία των Ποντίων στον τόπο μας, και την ουσιαστική συνεισφορά τους στην πρόοδο της πατρίδας μας.

 

 

Φωτογραφία αρχείου

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια