ΠΣΕΑ: Αλλάζει ο χρονοβόρος κανονισμός

Κρήτη
ΠΣΕΑ: Αλλάζει ο χρονοβόρος κανονισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για φυσικές καταστροφές

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δημιουργεί έναν ευέλικτο μηχανισμό αντιμετώπισης θεομηνιών και εκτίθενται βαρύτατα όσοι δεν το υπερψηφίζουν», τόνισε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου Οικονομικών, ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το νομοσχέδιο έχει θέμα “Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση”.

Ως γνωστόν, ιδιαίτερα στην Κρήτη, το φαινόμενο να εντάσσονται στα ΠΣΕΑ πολύ σοβαρές καταστροφές και να λαμβάνονται αποζημιώσεις- “ψίχουλα” μετά από... τέσσερα χρόνια είναι σύνηθες.

Αλλαγές ΠΣΕΑ

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζεται ότι «μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και ο ΕΛΓΑ, σε στενή συνεργασία, διαμόρφωσαν το νομοσχέδιο με τίτλο “Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων”, το οποίο εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση και έγκριση.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο διαλαμβάνεται μέριμνα, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης, στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, με την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων».

Στη Βουλή

Η απάντηση αυτή είχε δοθεί από τον αρμόδιο υπουργό, προς τον κ. Χαρακόπουλο, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανέφερε: «Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι τέκνο της ανάγκης, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, ως απότοκο του πρόσφατου μεσογειακού κυκλώνα του “Ιανού”, που χτύπησε ανελέητα την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του επέβαλαν την αλλαγή των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που καταβάλλονται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τα άλλοτε ΠΣΕΑ, στο άκουσμα των οποίων, κύριε υπουργέ, οι αγρότες δικαίως εξοργίζονται. Λέω “δικαίως”, διότι ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι απλήρωτοι αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2017.

Είναι, λοιπόν, αναμφίβολα θετική η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και φορείς που πλήττονται από θεομηνίες. Η εμπειρία του “Ιανού” υπήρξε διδακτική. Κατά κοινή ομολογία, η Πολιτεία επέδειξε τάχιστα γρήγορα αντανακλαστικά, γεγονός που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Φάρσαλα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σήμερα, το πρότυπο του “Ιανού” γίνεται μπούσουλας, παίρνει τη μορφή νόμου για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών. Επισπεύδονται εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, ενώ καθιερώνεται προκαταβολή, πάγιο αίτημα των αγροτών και για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Θέλω να επικροτήσω, επίσης, την καθιέρωση αποζημιώσεων και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτι που δε συνέβαινε έως σήμερα με τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ευχής έργο θα ήταν, κύριε υπουργέ, οι αποζημιώσεις αυτές να μην περιορίζονται στο 50% που προβλέπεται στον νόμο, αλλά να ανέλθουν στο 100%, όπως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και αυτοί υποβάλλονται σε όλες τις δαπάνες και τα έξοδα για την καλλιέργειά τους, η οποία και ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ».

«Οι ζημιές σε δενδρώδεις - και όχι μόνο - καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Τεμπών, της Ελασσόνας, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ είναι τεράστιες, αγγίζοντας το 100% από τη χαριστική βολή του παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου.

Οι ζημιές αυτές βεβαίως καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη κρατική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, καταργήθηκε η τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων που καθιερώθηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και πλέον οι αποζημιώσεις δίνονται εφάπαξ στο 100%», συνέχισε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ζητούν επιπλέον κάλυψη  για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ

«Επειδή κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ανάγκη αλλαγής του με επιπλέον κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, η δήθεν αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν μια “φούσκα”. Όπως αποδείχτηκε, η μόνη μελέτη που ζητήθηκε ήταν μια μελέτη βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ. Και αυτή η μελέτη της προηγούμενης κυβέρνησης προτείνει, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, την αύξηση κατά 25% των ασφαλίστρων που θα πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό ρεπορτάζ της “Real News”.

Δεύτερον - γιατί εδώ δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αφτιά - τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δε “χαρατσώνουν” τους αγρότες, όπως ειπώθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης. Αν ήταν έτσι, δε θα υπήρχε η απροθυμία ιδιωτών να εισέλθουν στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης. Πιστεύω ότι είναι αναγκαία μια αναλογιστική μελέτη για την ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό. Αλλά να γνωρίζουμε ότι η ένταξη επιπλέον κινδύνων θα συνεπάγεται και αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύει πέραν του ορίου που επιβάλλει ο νόμος το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, όπως στο παρελθόν με το λεγόμενο “πακέτο Χατζηγάκη”», πρόσθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Φωτογραφία αρχείου

Φωτογραφία αρχείου: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News