Ετοιμόρροπα κτίσματα: Με ειδική επιτροπή επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση

Κρήτη
Ετοιμόρροπα κτίσματα: Με ειδική επιτροπή επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη θεσμοθέτηση νέου οργάνου που θα έχει αποκλειστικά την όλη αρμοδιότητα εξήγγειλε η κυβέρνηση για να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” με τα επικίνδυνα κτίσματα

Και εγένετο Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων! Με το νέο αυτό θεσμικό όργανο, που θα είναι το μοναδικό που θα μεριμνά, πραγματοποιώντας μάλιστα επιτόπιες αυτοψίες, και θα αποφασίζει για την τύχη των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων ανά τη χώρα υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" με τα ετοιμόρροπα, που ειδικά εδώ στο Ηράκλειο αποτελούν μια μεγάλη διαχρονική "πληγή".

Μια "πληγή" που ως τώρα έχει αντιμετωπιστεί μονάχα αποσπασματικά, δείχνοντας πως δεν μπορεί να απεμπλακεί από τις "Συμπληγάδες" της γραφειοκρατίας και της νομοθεσίας, που εγκλωβίζει όχι μόνο τις υπηρεσίες αλλά και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των "στοιχειωμένων" κτισμάτων, αλλά και του δύσκαμπτου διοικητικού μηχανισμού.

"Βραχνάς" για τον Δήμο, "βραχνάς" για τους ιδιοκτήτες τους, έρμαιο της ασυνεννοησίας, συχνά, μεταξύ Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και μια μεγάλη απειλή τόσο για τα κεφάλια ανυποψίαστων περαστικών ή γειτόνων, όσο και για τη δημόσια υγεία, τα επικινδύνως ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα κτίσματα εξακολουθούν να συνιστούν μέγιστη απειλή για τους Ηρακλειώτες, ενώ την ίδια στιγμή οι απαιτούμενες επισκευές ή κατεδαφίσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Τους τελευταίους μήνες, με έναυσμα είναι η αλήθεια τον φονικό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και της Σμύρνης, υπήρξε μια κινητικότητα από πλευράς κυβέρνησης. Είχαμε συσκέψεις, περιοδείες και εξαγγελίες για το θέμα. Και τώρα υπάρχει στο τραπέζι μια νέα ανακοίνωση-εξαγγελία, με τη θεσμοθέτηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα συγκεντρώσει στα χέρια της το μπερδεμένο ως τώρα "κουβάρι" των αρμοδιοτήτων και θα μειώσει άρδην (αυτό υπόσχεται τουλάχιστον η κυβέρνηση) τους χρόνους ως προς τις παρεμβάσεις ή κατεδαφίσεις στα ετοιμόρροπα κτίσματα.

Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε χθες, πρωτοβουλία για την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων έχει αναληφθεί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά.

Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύντομα, συστήνεται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (ΕΕΠΕΤ) κτηρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Βασικός στόχος της Ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτηριακού αποθέματος.

Για το θέμα εκδόθηκε κοινή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.

«Μετά από συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στη χώρα μας, συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια αποτελούν ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στον χρόνο και θεσμοθετούμε μία και μόνον Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων.

Συστήνεται δηλαδή μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους.

Στόχος είναι να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους η κ. Μενδώνη και ο κ. Ταγαράς.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εν λόγω Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει θέματα για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μεγάλη "πληγή" για το Ηράκλειο

Πόσοι και πόσοι από τους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης δεν έχουν, αλήθεια, σταυροκοπηθεί περνώντας κάτω από παλιά, "στοιχειωμένα" μπαλκόνια και στέγες που κρέμονται στον αέρα; Ή δίπλα από μισογκρεμισμένους τοίχους που μοιάζουν χάρτινοι πύργοι έτοιμοι να καταρρεύσουν όχι με ένα σεισμό, αλλά ακόμα-ακόμα και με μια ισχυρή ριπή του αέρα;

Τα εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίσματα που απαντώνται σε διάφορα σημεία της πόλης, κυρίως όμως σε περιοχές όπως την Αγία Τριάδα, το παλιό Υγειονομικό και τον άλλοτε περίφημο Λάκκο, αποτελούν διαχρονικά μια μεγάλη "πληγή" για τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης.

Η χθεσινή εξαγγελία με σημείο αναφοράς τη νομοθέτηση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων προκαλεί, αν μη τι άλλο, ικανοποίηση σε τοπικό επίπεδο, αν και κανείς οφείλει να κρατά μικρό "καλάθι" μέχρι να δει την πρωτοβουλία αυτή να αποδίδει καρπούς στην πράξη. Πάντως, το Ηράκλειο ήταν ένας από τους Δήμους που διαχρονικά αλλά και πρόσφατα είχε ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση τη λήψη πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο θέμα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός με επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού ανέδειξε την «πολυπλοκότητα της νομοθεσίας», παρακαλώντας την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη να μεριμνήσει «για τροποποιήσεις στην κατεύθυνση της απλούστευση διαδικασιών της κατεδάφισης των ετοιμόρροπων».

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως ειδικά η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Δήμους, τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, και επανέλαβε πως οι διαδικασίες πρέπει να απλουστευτούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών αλλά και να αναδειχτούν τα κτήρια.

Ο ίδιος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των κτηρίων είναι άγνωστοι ή υπάρχουν πάρα πολλοί κληρονόμοι, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση για την αποκατάστασή τους, ενώ έκανε λόγο και για «σύγχυση αρμοδιοτήτων» ανάμεσα στις υπηρεσίες.

Η επίσκεψη του γ.γ.

Για τις διαστάσεις που έχει ο "βραχνάς" των ετοιμόρροπων στο Ηράκλειο είχε την ευκαιρία να σχηματίσει εικόνα από κοντά και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποίησε αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης του Ηρακλείου, συνοδευόμενος από στελέχη του Δήμου Ηρακλείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μπακογιάννης επισκέφτηκε, τότε, το Ηράκλειο στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιούν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα ετοιμόρροπα κτήρια ανά τη χώρα και προχώρησε σε αυτοψία στο Τρανταλλίδειο και τα ετοιμόρροπα κτήρια στις οδούς Αγίου Μηνά και Σμύρνης.

150 τα επικίνδυνα κτήρια

Κινητικότητα στον Δήμο Μαλεβιζίου

Εντωμεταξύ, όπως έχουμε γράψει, σε απόλυτη προτεραιότητα έχει θέσει η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΕΕ, αλλά και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, έχοντας ήδη προχωρήσει σε συστηματική καταγραφή των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτισμάτων στην περιοχή του.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Πετούση, σε στενή συνεργασία με τα Συμβούλια Κοινότητας των οικισμών, έδωσαν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων και κατασκευών σε όλο τον Δήμο. Ο κατάλογος που στάλθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει 150 ετοιμόρροπα κτίσματα και κατασκευές στον δήμο Μαλεβιζίου. Παράλληλα με τις διαδικασίες της καταγραφής ακολουθούνται και οι διαδικασίες ενημέρωσης των ιδιοκτητών για τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει η άρση των κινδύνων προς τους πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News