Αυστηρό lockdown: Οι μεγάλοι «χαμένοι» της υγειονομικής κρίσης

Κρήτη
Αυστηρό lockdown: Οι μεγάλοι «χαμένοι» της υγειονομικής κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα βγουν από τον λήθαργο εστίαση και τουρισμός - Σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι

Τρία στοιχήματα έχει βάλει άτυπα η κυβέρνηση μέχρι και το καλοκαίρι, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την εγχώρια οικονομία. Το πρώτο στοίχημα έχει να κάνει με τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και την κατάστρωση ενός σχεδίου ώστε η Ελλάδα φέτος να προσελκύσει περισσότερο κόσμο σε σχέση με πέρυσι. Τα δύο άλλα στοιχήματα αφορούν τη στήριξη και ενίσχυση του επισιτισμού και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση έχει απλώσει τα δίχτυα της σε όλη την επικράτεια. Δεν υπάρχει κανένας παραγωγικός τομέας που να ανθίζει οικονομικά πέραν των διαδικτυακών συναλλαγών. Η κυβέρνηση, πιστή στο αφήγημά της «πρώτα υγεία», έβαλε σε λήθαργο τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Λέγοντας "παραγωγικοί τομείς της οικονομίας" είναι οι τομείς εκείνοι που παράγουν υπεραξία, ενώ ο αριθμός προσλήψεων των εργαζομένων μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση κέρδους.

Ένας τέτοιος τομέας είναι ο χώρος του επισιτισμού, ο οποίος παράγει υπεραξία υπό κανονικές συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα δίνει θέσεις εργασίας ώστε να απασχοληθεί μεγάλο μέρος του εργασιακού προσωπικού της. Ένεκα της υγειονομικής κρίσης, οι καφετέριες, οι ταβέρνες και τα νυχτερινά μαγαζιά είναι κλειστά...

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ: «Ένας στους τρεις δε θα ανοίξει μετά την πανδημία»

Για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, χώροι επισιτισμού και καφετέριες μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ. Έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα. Την επόμενη μέρα, πολλοί καταστηματάρχες δε θα ανοίξουν τα εστιατόρια ή τις καφετέριές τους. Ένα στα τρία μαγαζιά δε θα ανοίξει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κρήτη, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση δεν επαρκούν και είναι επιδερμικά. Δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε. Οι προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση για να λάβουν μαγαζιά κάποιο έξτρα επίδομα είναι πάρα πολλές και ελάχιστες επιχειρήσεις θα ενταχθούν. Για παράδειγμα, στα προγράμματα στα οποία ζητούνται φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες ελάχιστες επιχειρήσεις κάνουν αίτηση, γιατί είναι υπερχρεωμένες. Η κυβέρνηση μας βοήθησε στην πληρωμή των ενοικίων τούς τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες που βρισκόμασταν σε καθεστώς lockdown δεν απαλλαχθήκαμε από τα ενοίκια. Έπρεπε να υπάρξει μη πληρωμή παγίων από ηλεκτρικό ρεύμα και τέλη. Επίσης, ζητάμε να καλυφθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών, καθώς πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους κ.τ.λ.».

Το καλοκαίρι ωστόσο είναι μια διαφορετική εποχή, αφού η διασπορά του ιού θα είναι πιο περιορισμένη. Είναι μια είδηση που την έχουμε μάθει από τους ειδικούς ιατρούς, λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους. Όσο πιο ανοιχτοί χώροι, τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού ανάμεσα στα άτομα. Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα βρεθούν την επόμενη μέρα με ελάχιστον κεφάλαιο για να κάνουν την επανεκκίνηση...

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ: «Ραγδαία η φτωχοποίηση των εργαζομένων»

Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν δεχτεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το κράτος μπαίνει ως εγγυητής, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπανίζει πως η υγεία υπερέχει έναντι της οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να πληρώνει 534 ευρώ στους ιδιωτικούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως εάν είναι οικογενειάρχες ή μη, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό πως υπάρχει ένα μη βιώσιμο τοπίο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους που εργάζονταν σε αυτές, αφού έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, η φτωχοποίηση είναι έντονη και σε άμεσο χρονικό διάστημα θα γενικευτεί, κάνοντας σαφές πως φτωχοποίηση σημαίνει συρρίκνωση εισοδήματος και εργασιακή επισφάλεια.

«Η φτωχοποίηση είναι έντονη στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε ενεργοποιήσει διευρυμένο μηχανισμό αλληλεγγύης, που ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βοήθησε σημαντικά. Όποιοι λαμβάνουν 534 ευρώ δεν μπορούν να συντηρήσουν οικογένεια. Η φτωχοποίηση θα γενικευτεί και οι εργαζόμενοι μένουν "όμηροι" στη μοίρα τους. Ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητεύεται. Θα πρέπει να συσπειρωθεί στα σωματεία του και να διεκδικήσει τη διασφάλιση της υγείας και του εισοδήματός του».

Την ίδια στιγμή, ο Δημόκριτος Σαλούστρος υποστήριξε πως υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων. «Στον κλάδο, υπάρχουν δύο διαφορετικές ταχύτητες. Υπάρχουν καταρχήν οι επιχειρήσεις σούπερ-μάρκετ που έχουν δει αύξηση του τζίρου 24%. Όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη, καταλαβαίνουμε πως το νούμερο είναι μεγάλο. Αυτό μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της εργασίας από τους υπαλλήλους. Τα καταστήματα μετατρέπονται σε υγειονομικές "βόμβες". Οι εργαζόμενοι ζουν στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. Την ίδια στιγμή, συναντούμε υπαλλήλους που απασχολούνται στο εμπόριο και βιώνουν εργασιακή επισφάλεια. Και υπάρχουν και οι υπάλληλοι που δούλευαν στα τουριστικά μαγαζιά που έμειναν χωρίς χρήμα για δεκαπέντε μήνες. Δεν υπήρχε πρόνοια από την κυβέρνηση. Δεν έλαβαν επίδομα και υπάρχει ζήτημα επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ώστε το καλοκαίρι, που η διασπορά του ιού θα έχει περιοριστεί, να μην υπάρχει η εργασιακή αυτή επισφάλεια. Θα πρέπει να παραχθεί ένα μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που θα στηρίζει ανθρώπους και εκτός του δημόσιου τομέα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ: «Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια»

Την αντίληψή του πως πρέπει να στηριχτεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έκανε σαφή ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη στήριξης της "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας. Η στήριξη του τουρισμού αποτελεί "ανάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό, ενώ κοινωνικές παθογένειες περιορίζονται δραματικά. Με βάση παλαιότερα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ΑΕΠ της Κρήτης εξαρτάται άνω του 50% από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Βλατάκης μίλησε για την ανάγκη να στηριχτεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν πάνω σε νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει μια συνεχής ετοιμότητα είτε από την πλευρά των εργοδοτών και εργαζομένων είτε από την πλευρά της Πολιτείας.

«Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να έρθει η ανοσία της αγέλης το 2022, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπολογίζουμε να μείνουμε στάσιμοι φέτος. Ήδη κάποια ξενοδοχεία ετοιμάζονται για τη νέα τουριστική περίοδο. Υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης σεζόν. Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, μερικά εκ των οποίων πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι υπερβολικά. Θα πρέπει να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και πρέπει να διατυμπανίσουμε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της για να δεχτεί τουριστικό κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα πρέπει να γίνει, όμως, ώστε να έχουμε κόσμο φέτος;

Ο Μιχάλης Βλατάκης απαντάει: «Θα πρέπει να γίνουν διμερείς συμφωνίες ώστε να μην έχουμε πελάτες που θα βρίσκονται σε καθεστώς 14ημερης καραντίνας. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, δε θα έρθει κανένας. Και να διενεργούνται τεστ πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αυτοδιαφημιστεί ως ένας τουριστικός τόπος με brand name. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δεχτούμε κόσμο. Ο τουρισμός βασίζεται στη θετική ψυχολογία. Εμείς πρέπει να προτρέψουμε τον κόσμο να κάνει τεστ και να έρθει στη χώρα μας».

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News