Κρήτη

«Μπάχαλο» με τους εμβολιασμούς – Όνειρο θερινής νυκτός τα κέντρα εμβολιασμού

Δεν επαρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα - Ηλικιωμένοι θα πρέπει να διασχίσουν χιλιόμετρα για το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας

Αποκαλύφθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αδυναμίες, η έλλειψη προγραμματισμού και η προχειρότητα που υπάρχει στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, καθώς είναι ανέτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα στην ενδοχώρα του νησιού, κάτι που φαίνεται να αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού.

Άξιο απορίας, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι, ενώ αρχικά είχε γίνει λόγος για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα - 66 μάλιστα από αυτά στην Κρήτη - εντούτοις αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο τουλάχιστον Ηρακλείου, λειτουργούν μόλις τρία, ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο και ΙΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν δε στελεχωθούν και ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα και τα υπόλοιπα, όταν θα ξεκινήσει ο μαζικός αριθμός εμβολιασμών, αυτός θα συνοδευτεί από κοσμοσυρροή και απίστευτη ταλαιπωρία.

Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για το εμβόλιο του κορωνοϊού μπορεί να άνοιξε για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, όμως από την άλλη οι εξελίξεις φέρνουν τα πάνω κάτω στην ενδοχώρα, καθώς ηλικιωμένοι κλείνουν ήδη ραντεβού σε Κέντρα Υγείας πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με ό,τι ταλαιπωρία αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, για το σταδιακό και όχι το ταυτόχρονο άνοιγμα των Κέντρων Υγείας καταγράφονται ήδη αντιδράσεις από αγροτικούς συλλόγους της ενδοχώρας, αλλά και από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη, ο οποίος κάνει λόγο για προχειρότητα της κυβέρνησης.

Ήδη 60.000 ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν την πλατφόρμα και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Αν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί έχουν μπει 200.000 ηλικιωμένοι, θα μπορεί η διαδικασία του εμβολιασμού να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία στις μικρότερες ηλικίες;

Και όλα αυτά ενώ αναβρασμός επικρατεί και στην ενδοχώρα σε σχέση με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ανθρώπων, άνω των 85 ετών, καθώς καλούνται να διασχίσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείων - καθώς αυτά έχουν σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας - ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επιπλέον άσκησε σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τη δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

 

«Το “success story” του κ. Μητσοτάκη με τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζεται», αναφέρει σε δήλωσή του από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

«Εδώ και πέντε μέρες καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος πατέντας, ώστε περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης να μπορούν να παραγάγουν μαζικά το εμβόλιο και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προσφορά των αναγκαίων δόσεων, ώστε να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός και να μη χαθεί και το 2021, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να επισπευστεί ο εμβολιασμός των πολιτών. Την ίδια ώρα το μπάχαλο συνεχίζεται, αυτή τη φορά επειδή το δήθεν σχέδιο που είχαν με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα εξελίσσεται σε φιάσκο και αναγκάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε κέντρα εμβολιασμού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων. Το “επιτελικό κράτος” όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμού, αλλά ούτε καν τα ραντεβού των ηλικιωμένων να είναι σε δομές κοντά στον τόπο διαμονής τους. Και φυσικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης εκτός της κατοικίας τους κατοικίας τους», τονίζει ο κ. Ξανθός.

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, το “καμπανάκι” της ταλαιπωρίας ήχησε στην περιοχή των Αστερουσίων, αφού ηλικιωμένοι καλούνται να μεταβούν για εμβολιασμό μόνο στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Καστελίου Πεδιάδας. Ακόμα και οι κάτοικοι της Βιάννου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ως μόνη λύση να προστρέξουν στο μακρινό Κέντρο Υγείας στο Καστέλι.

Για προχειρότητα της κυβέρνησης κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος καυτηριάζει το σταδιακό και όχι ταυτόχρονο άνοιγμα Κέντρων Υγείας ως εμβολιαστικών κέντρων, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ανθρώπων στον τόπο κατοικίας τους.

«Συνεχίζει η κυβέρνηση να αφήνει αθωράκιστη την ύπαιθρο μέσα στην πανδημία. Δεν υπάρχει ετοιμότητα και σχεδιασμός για την ενιαία και ολοκληρωμένη λειτουργία των Κέντρων Υγείας», καυτηριάζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Χάρακα με επαρκές προσωπικό ώστε να λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο. Φαρμακοποιοί αναφέρονται στη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για το εμβόλιο, ωστόσο ο χρόνος αναμονής για τον εμβολιασμό αγγίζει ακόμη και τις 4 ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού μία μόνο φορά και έως 72 ώρες πριν το ραντεβού.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών στην Κρήτη, όπου έχουν γίνει συνολικά 3.305. Συγκεκριμένα έχουν γίνει 1.568 εμβολιασμοί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 968 εμβολιασμοί στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, 290 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 479 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Σε επίπεδο Κρήτης και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, συνολικά από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών έχουν διεξαχθεί 2.912 εμβολιασμοί, ενώ αναλυτικότερα προχθές Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εμβολιασμοί: 220 στο Ηράκλειο, 70 στο Ρέθυμνο, 64 στο Λασίθι και 39 στα Χανιά.

Εμβολιασμός ηλικιωμένων

Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται και σε Κέντρα Υγείας και σε νοσοκομεία, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας μετά και την αναφορά δημοσιευμάτων για εμβολιασμούς μόνο σε νοσοκομεία. Ήδη άρχισε η αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων στην άυλη συνταγογράφηση. Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει, σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό που θα τους έχει σταλεί στο 13034.Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ της γειτονιάς τους, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Σημειώνεται ότι από το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, αντί για τις 20/1 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ξεκινούν οι εμβολιασμοί των πολιτών από 85 ετών και άνω, για τους οποίους από χθες ξεκίνησε η διαδικασία των ραντεβού. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται 30.000 εμβολιασμοί καθημερινά. Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και ακολουθούν ακόμη 13 νησιά της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια