Στ. Βοργιάς: Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για να ζήσουν

Κρήτη
Στ. Βοργιάς: Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για να ζήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού

Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι οι Έλληνες, και μάλιστα οι χαμηλόμισθοι, δέχτηκαν το πιο σκληρό χτύπημα στην Ευρώπη από την πανδημία, μαζί με τους Κροάτες, καθώς έχασαν μέσα στο 2020 το 12% του εισοδήματός τους.

Μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει και μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων στον τομέα αυτόν, καθώς τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εμφανίζονται να έχουν σχεδόν τις μισές απώλειες (6,5%) και οι χαμηλόμισθοι το 13%.  

«Στις δυσκολίες και στις αδικίες σε βάρος των εργαζόμενων» αναφέρεται στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, καθώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα εργαζόμενοι που η έστω και ελάχιστη πρόνοια του κράτους δεν τους έχει ακουμπήσει.  

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία : «Οι μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος λόγω αναστολών παρατηρήθηκαν στους τομείς της εστίασης, της διαμονής, των τεχνών και της διασκέδασης. Είναι ενδεικτικό της κρίσης που αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν ακόμη) οι κλάδοι αυτοί το γεγονός ότι τον Απρίλιο σχεδόν στις μισές χώρες της Ε.Ε. πάνω από 50% των εργαζομένων ήταν απόντες ή έπαιρναν κάποιο επίδομα από την κυβέρνηση.   

Περισσότερο μειώθηκε το εισόδημα (κυρίως λόγω απώλειας εργασίας) στους προσωρινά εργαζομένους, στους νέους (16 - 24) και στις γυναίκες.

● Οι νέοι έχασαν πάνω από τα διπλάσια έσοδα σε σχέση με τους ενήλικους εργαζομένους (25 - 65). 

● Οι γυναίκες βγήκαν περισσότερο χαμένες, καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται στους προαναφερθέντες τομείς.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαφορές σε απώλεια εισοδήματος παρατηρήθηκαν στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.  

Η έρευνα της Eurostat υπολογίζει ότι συνολικά οι απώλειες εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται στο 5%».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News