«Αντιθέσεις»: «Ναυάγιο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής»

Κρήτη
«Αντιθέσεις»: «Ναυάγιο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες έκανε λόγο στην εκπομπή «Αντιθέσεις» ο πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής μέσα από τον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και την εκπομπή “Αντιθέσεις”.

Ξεχωριστός καλεσμένος, που μονοπώλησε τον περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια εκτενή θεματολογία, όπου την τιμητική τους είχαν το παρασκήνιο του Μακεδονικού, η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε πτυχές και λανθασμένες κινήσεις της ελληνικής πραγματικότητας, όπως τη μυστική διπλωματία από τις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έως Αντώνη Σαμαρά. Παρόντες ήταν και άλλοι εξαίρετοι καλεσμένοι.

Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής μπήκαν στο επίκεντρο της εκπομπής “Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη, με εκλεκτούς καλεσμένους να διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Ως «ναυάγιο» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, με φόντο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στη στρατηγική των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στις Βρυξέλλες, είχαμε ένα “ναυάγιο” της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η κυβέρνηση διακρίνεται από δειλία. Έχει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ραγιαδισμού. Και ένας άλλος λόγος είναι πως πήγαμε στη Σύνοδο Κορυφής εντελώς απροετοίμαστοι», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς και στα λάθη που έκανε η κυβέρνηση. Το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν πήραν ξεκάθαρη θέση και αποσιώπησαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει θάρρος, στρατηγική και αποφασιστικότητα. Δε μπορεί να πηγαίνει στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακαλώντας. Η απόφαση δίνει 3 μήνες στην Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις της στην Ελλάδα. Η Ε.Ε. πρέπει να σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα του κάθε κράτους μέλους και να υπερασπίζεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό δεν το έκανε η γερμανική προεδρεία» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, μίλησε για ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δεν υπήρξε ουσιώδης προώθηση των ελληνικών θέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των ισχυρών στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα κενά της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Τουρκία θα συνεχίζει να κάνει έρευνες νότια της Κρήτης. Και επίσης, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποκόψει τη Ρόδο όσο μπορεί από το Καστελόριζο. Τέλος, η Τουρκία θα προσπαθήσει με δικό της νόμο να μπορεί να κάνει διασώσεις στο μισό Αιγαίο», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς.

Δείτε το ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της  ΚΡΗΤΗ TV:

Οι κυρώσεις

Αίσθηση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις των εκλεκτών καλεσμένων στον Γιώργο Σαχίνη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με τη συζήτηση να εστιάζεται στις ισορροπίες και στους κινδύνους.

Ο Γιώργος Καπόπουλος, δημοσιογράφος-αρθρογράφος διεθνών θεμάτων, υποστήριξε ότι «οι κυρώσεις θα έρθουν από τις ΗΠΑ, όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μονόδρομος για τις ΗΠΑ, καθώς ο Μπάιντεν θα επαναφέρει την πολιτική του Ομπάμα, όπως την εφάρμοσε απέναντι στο Ιράν».

«Ευτελίστηκε η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε ο Ιωάννης Μάζης, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ήφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, είπε: «Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας στρατηγικός και πολιτικός νάνος. Εκκολάφθηκε στο στρατηγικό θερμοκήπιο των ΗΠΑ».

Τι είπε για το Κυπριακό

Οι Πρέσπες και η παραίτηση

Τα αίτια τα οποία οδήγησαν στην παραίτησή του ως υπουργός Εξωτερικών, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” ο Νίκος Κοτζιάς.

«Ένας από τους λόγους παραίτησής μου συνδέεται με τη συνάντηση Καμένου-Τσίπρα, οι οποίοι συμφώνησαν να αναβάλουν από την ελληνική Βουλή την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και να το ξαναδούν τον Μάρτιο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της χαλαρής Συνομοσπονδίας, η οποία θα οδηγήσει στη διχοτόμηση.

«Πιέζουμε τη διχοτόμηση για τη Συνομοσπονδία. Η Συνομοσπονδία θα είναι ένα θανατηφόρο χτύπημα στην καρδιά της Κύπρου».

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη γιατί δεν προχώρησε το Κυπριακό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Στο Μοντανά εμείς δε χάσαμε. Στο Μοντανά, εμείς διαπραγματευτήκαμε την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού. Δεν είμαστε κατοχική δύναμη όπως προσπαθούν οι Τούρκοι. Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει», απάντησε ο κ. Κοτζιάς.

Στο επίκεντρο της εκπομπής βρέθηκε και το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, με τον πρώην υπουργό να στέλνει το δικό του μήνυμα.

«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επεκτείνουμε με βάση τα δικαιώματά μας τις αιγιαλίτιδες ζώνες και πρέπει να τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Το κάναμε στο Καστελόριζο τον Οκτώβριο το 2018. Σε καμία περίπτωση δε θ’ άφηνε να φτάσει το “Oruc Reis” στο σημείο που έφτασε», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή "Αντιθέσεις" για τη Σύνοδο Κορυφής:

https://www.youtube.com/watch?v=pLHNPcdactk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News