Βία vs Φροντίδα, χωρούν στην ίδια συζήτηση; Σήμερα στην "Ανδριανή" οι απαντήσεις

Κρήτη
Βία vs Φροντίδα, χωρούν στην ίδια συζήτηση; Σήμερα στην "Ανδριανή" οι απαντήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα στις 22:00 στην ΚΡΗΤΗ TV

Αυτή την Πέμπτη η Ανδριανή Αγγελιδάκη έρχεται να βάλει στο τραπέζι το δίπολο βία – φροντίδα. Πως μπορεί να χωρούν αυτές οι δύο έννοιες στην ίδια πρόταση;

Χωρούν αλλά τις χωρίζουν  χιλιόμετρα παγιωμένων αντιλήψεων, φυλετικής ανισότητας, μισογυνισμού και αδιαφορίας.

Η έμφυλη βία και  η ενδοσυντροφική βία καλπάζουν. Τα ποσοστά των επίσημα καταγεγραμμένων περιστατικών δείχνουν μια ξεκάθαρα αυξητική τάση που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της καραντίνας.

Στην εκπομπή «Ανδριανή» καταθέτει τη δική της μαρτυρία μια γυναίκα που ζούσε επί 30 χρόνια υπό το  καθεστώς βίας και κακοποίησης από τον ίδιο της το σύντροφο. Με λόγια που κλονίζουν συνειδήσεις μιλά  για τον εφιάλτη που έζησε, πως κατάφερε να λυτρωθεί, και ποιοί είναι οι φόβοι της.

Δίπλα στον εφιάλτη της βίας υπάρχουν άνθρωποι, ομάδες και δομές που έρχονται με σημαντικές παρεμβάσεις να «φροντίσουν» τα θύματα βίας.

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων σωματείων Ηρακλείου και ν. Ηρακλείου, στηρίζει τις γυναίκες, τα παιδιά και τις οικογένειες που η βία έχει λαβώσει τις ζωές τους. Η Ελένη Γερακάκη, σύμβουλος ψυχικής υγείας του Συνδέσμου, περιγράφει την εικόνα όπως διαμορφώνεται στην Κρήτη, πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα ερμητικά κλειστά στόματα, θυμάτων, θυτών και οικείων.Πως μπορεί να προστατευθεί μια γυναίκα θύμα βίας, τι οφείλει να κάνει το περιβάλλον, ποιος ο καθοριστικός ρόλος του θύτη.

Η κακοποίηση "χτυπά" και τα ζώα

Η βία γνωρίζουμε ότι λαμβάνει πολλές μορφές και μια από αυτές είναι το ξέσπασμα της σε απροστάτευτα ζώα. Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Κρήτη έχουν κινητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αρχές και τους πολίτες προς την κατεύθυνση της προστασίας των ζώων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο με μεγάλη ακόμη συχνότητα όλοι γινόμαστε μάρτυρες κτηνωδιών.

Εθελοντές της πρώτης γραμμής καταθέτουν τη δική τους εμπειρία με βάση και τα πιο πρόσφατα γεγονότα κακοποίησης σκύλων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Και στον αντίποδα των κτηνωδιών, στην Ιεράπετρα ένα πρότυπο καταφύγιο ζώων, έρχεται να μας θυμίσει το μεγαλείο της προσφοράς και της αγάπης προς όλα τα πλάσματα. Ο Τάκης Προεστάκης υποδέχεται την Ανδριανή στη Στέγη Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, όπου περισσότερα από 500 σκυλιά, γατιά ακόμη και  κατσίκια ζουν αρμονικά, σε υποδειγματικές συνθήκες. Ο Τάκης μιλά για το νόημα που έδωσε στη ζωή του η ενασχόληση με τα ζώα και τη δύναμη που δίνουν στον ίδιο και στο εγχείρημα του, οι εθελοντές από όλο τον κόσμο που ενισχύουν καθημερινά τις δράσεις του καταφυγίου.

Αυτή την Πέμπτη στις 22:00, "Ανδριανή" στην ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News