Κρήτη

Αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας στα σχολεία: Σεμινάριο Επιμόρφωσης Καθηγητών Δευτεροβάθμιας

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου από το έτος 2017 σχεδιάζει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και κακοποίησης εφήβων ηλικίας 13-18 ετών

Η Βία μέσω διαδικτύου σε κορίτσια ηλικίας 13 – 18 ετών έχει ποικίλες μορφές, οι οποίες πολλές φορές επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στον ψυχισμό τους. Οι μορφές της βίας από το διαδίκτυο είναι πολλαπλές και δεν περιορίζονται μόνον σε αυτό που ονομάζουμε cyber bulling. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταγράφουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα.

 Έχει καταγραφεί ότι 1 στα 3 παιδιά έχει βιώσει την εμπειρία της κακοποίησης μέσω διαδικτύου, ενώ από έρευνα σε ηλικίες 13-18 ετών στην Ε.Ε. η αντίληψη για την κακοποιητική τους πράξη ήταν ότι «είναι ένα ακόμα παιχνίδι ή κάνουμε πλάκα». Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι κορίτσια θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κι άλλες μορφές κακοποίησης στο μέλλον, ακόμη και να οδηγηθούν σε αυτοκτονία. Το φαινόμενο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, και καλύπτεται από ένα «πέπλο σιωπής», ενώ οι μορφές του αλλάζουν διαρκώς.

 

Η πρόληψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς με την «απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο» δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης λόγω της ευρείας χρήσης του διαδικτύου. Η βέλτιστη προσέγγιση συνιστά στην ενδυνάμωση των παιδιών για να μπορούν να αναγνωρίζουν  κακοποιητικές συμπεριφορές, να μιλούν για αυτές και να τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου από το έτος 2017 σχεδιάζει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και κακοποίησης εφήβων ηλικίας 13-18 ετών, ενώ στόχος είναι η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση υγειών, βιώσιμων μέτρων και δράσεων. Με γνώμονα αυτό και συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό έργο CYBERSAFE (το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ε.Ε.) σχεδίασε μαζί με άλλους 7 φορείς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια online εφαρμογή, ώστε οι έφηβοι να γνωρίζουν τρόπους αντίδρασης σε τέτοιες συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται online σεμινάριο επιμόρφωσης για καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη, 09/12/2020 και ώρα 18:00μ.μ, όπου θα γίνει εκτενής ανάλυση του φαινομένου αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης του στις σχολικές κοινότητες.

Εισηγήτρια: Δρ. Μπαλαμούτσου Σοφία Επικεφαλής Ψυχολόγος του Φορέα.

 

Θα αποσταλούν βεβαιώσεις συμμετοχής.  

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω της σελίδας του Φορέα στο Facebook: Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

 

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: https://www.stoponlineviolence.eu/?lang=el

Φωτογραφία αρχείου

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια