Κλειστή η Εστίαση τα Χριστούγεννα: «Βατερλό» για τους Κρητικούς επιχειρηματίες

Κρήτη
Κλειστή η Εστίαση τα Χριστούγεννα: «Βατερλό» για τους Κρητικούς επιχειρηματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αιμορραγεί» ο κλάδος του επισιτισμού, που ήλπιζε στο «φιλί της ζωής» τις ημέρες των γιορτών

Οικονομική απόγνωση έχει πλημμυρίσει τους επιχειρηματίες του επισιτισμού και της ψυχαγωγίας της Κρήτης μετά την παράταση του απαγορευτικού έως και τις 7 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί στην εστίαση και ψυχαγωγία, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Πέτσα.

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς η περίοδος των εορτών θα αποτελούσε μια περίοδο αναπλήρωσης των εσόδων που έχασαν εξαιτίας του πρώτου lockdown. Με τα νέα δεδομένα, ωστόσο, η επόμενη μέρα φαντάζει αβέβαιη.

Συγκεκριμένα, την παράταση του απαγορευτικού έως και τις 7 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί στα σχολεία, καθώς επίσης και σε εστίαση και ψυχαγωγία, ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για επάνοδο στην κανονικότητα σταδιακά και με ασφάλεια, καθώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου ήταν πιο αργή της αναμενόμενης εξαιτίας της κόπωσης όλων των πολιτών και της αυξημένης κινητικότητας.

«Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ», επισήμανε, παρά τη σχετική σταθεροποίηση και τη σχετική μείωση των κρουσμάτων. Όπως διευκρίνισε, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% στο δεύτερο λοκντάουν συγκριτικά με το πρώτο.

Μια τέτοια δήλωση βύθισε σε απόγνωση πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ήδη δυσχερή κατάσταση. Η εστίαση και η ψυχαγωγία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα ήδη από το καλοκαίρι. Το κλείσιμο των μαγαζιών, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, μετά τις 12 το βράδυ, ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους επιχειρηματίες. Βέβαια, η τήρηση των αποστάσεων ήταν ένα μέτρο που είχε προηγηθεί και σίγουρα περιόρισε τα έσοδα.

Το λοκντάουν, όπως έλαβε χώρα από τις αρχές του Νοέμβρη, “σκότωσε” τον επισιτισμό και τη διασκέδαση. Ωστόσο, η επιθυμία να επανεκκινήσουν ο επισιτισμός και η ψυχαγωγία την περίοδο των εορτών ήταν μεγάλη. Ο κόσμος θα έβγαινε τις εορτές με σκοπό να περάσει καλά και με αυτόν τον τρόπο οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Ωστόσο, χθες η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για παράταση του λοκντάουν προκάλεσε βαθιές διαφωνίες και σίγουρα ήταν μια εξέλιξη με αρνητικό πρόσημο.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τη Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, η οποία έκανε σαφές πως η παράταση του λοκντάουν ήταν αναμενόμενη, αλλά η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη.

«Το κλείσιμο του επισιτισμού ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Όλοι περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η κατάσταση πρέπει να ελεγχθεί ασχέτως του γεγονότος ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί. Είναι μέτρα που έχουν παρθεί για να αποφευχθεί μεγαλύτερο κύμα πανδημίας. Σ’ ένα βαθμό το καταλαβαίνουμε, αλλά οι επιπτώσεις που δημιουργούνται στον επισιτισμό είναι μεγάλες. Η ζημιά θα είναι μεγάλη για πολλούς επιχειρηματίες του νησιού. Γίνεται ένα αγώνας απ’ όλη την Ελλάδα με διάφορες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό μέσω διαφόρων υπουργείων, ώστε το άνοιγμα να γίνει με τρόπο βιώσιμο. Τα μέτρα που θα έπαιρνε η κυβέρνηση σε περίπτωση που ανοίγαμε θα ήταν τόσο σκληρά, με αποτέλεσμα κανένας μα μην μπορούσε να κρατήσει την επιχείρησή σου. Θα ήταν δεσμευμένος στους εργαζομένους του, καθώς το όποιο εισόδημα θα πήγαινε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», ανέφερε η κ. Αντωνακάκη.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνακάκη επισήμανει πως την επόμενη ημέρα πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με την επιχειρηματική δραστηριότητα θα παύσουν.

«Η εστίαση είναι καταδικασμένη από την πρώτη στιγμή. Έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και θα συνεχίζει μέχρι να έρθει το εμβόλιο να αιμορραγεί. Οι επιχειρηματίες έχουν υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα και η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη για πολλούς. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και πολλοί επιχειρηματίες δε θα επανέλθουν μετά τη λήξη του lockdown. Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα σταματήσει σε πολλούς ανθρώπους μετά το τέλος του κλεισίματος των μαγαζιών», συμπλήρωσε η κ. Αντωνακάκη.

Στο 80% η απώλεια εσόδων

Αγανακτισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού και των νυχτερινών μαγαζιών εμφανίστηκε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Ρηγάκης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου. Ο κ. Ρηγάκης είπε πως ο κλοιός έχει σφίξει και πλέον οι επιχειρηματίες δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η περίοδος αυτή μας έχει γονατίσει. Δεν έχουμε πλέον αντοχές να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας. Βλέπουμε καθημερινά καταστήματα τα οποία έχουν κλείσει. Υπάρχουν απολύσεις σε προσωπικό. Και γενικότερα βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχει δυνατότητα για παραπέρα πορεία της εστίασης. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στήριξη του επισιτισμού και της ψυχαγωγίας πέραν μιας επιστρεπτέας προκαταβολής».

Ο κ. Ρηγάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, τα λεγόμενα μπαρ ή κλαμπ. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ημερομηνία επανέναρξης, ενώ η απώλεια εσόδων είναι της τάξης του 80% σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν έχει προβλεφθεί ημερομηνία ανοίγματος. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τα νυχτερινά μαγαζιά θα ανοίξουν την άνοιξη, όπου θα εμφανιστεί το εμβόλιο και ο τουρισμός θα κάνει την εμφάνισή του. Η απώλεια εσόδων αγγίζει τη μείωση του 80% των εσόδων σε σχέση με πέρυσι», υπογράμμισε.

«Ζήτημα επιβίωσης για τα νυχτερινά μαγαζιά»

Σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για την επόμενη μέρα τίθεται για τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Όπως ανέφερε ο κ. Σωπασής, ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού στην Αμμουδάρα Ηρακλείου και ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, η επόμενη μέρα είναι αρκετά δύσκολη. Αρχικά αναφέρθηκε στα προβλήματα των νυχτερινών μαγαζιών διασκέδασης, λέγοντας: «Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης. Όπως και τα κέντρα διασκέδασης, είναι μαγαζιά που επλήγησαν περισσότερο. Και αυτό εξηγείται γιατί ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός. Τα περισσότερα μαγαζιά του δικού μου κλάδου λειτουργούσαν κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η καταστροφή ήταν μεγάλη. Οι ταβέρνες δούλεψαν νωρίτερα. Είχαν μείωση στα έσοδα, αλλά όχι όσο εμείς. Δεν υπήρξε μέριμνα από την κυβέρνηση, εκτός από τις επιστρεπτέες αποζημιώσεις. Πλέον, συνάδελφοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Και η κυβέρνηση φέρει ευθύνη. Η κυβέρνηση δεν έκανε τα γρήγορα τεστ στις εισόδους της χώρας κι εμείς πάθαμε πανωλεθρία. Τα δικά μας μπαρ απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις και δεν είχαμε καμία βοήθεια ούτε από το κράτος ούτε από την κυβέρνηση. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News