Κρήτη

Συντιχάκης: «Μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας»

«Ποια επείγοντα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μ. Συντιχάκης,  σε ερώτηση του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει το θέμα των μέτρων στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου σε tour operator, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρίες handling, security, καθαριότητας κτλ  της Κρήτης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Συντιχάκη:

«Αυτή τη δύσκολη περίοδο μετά το δεύτερο lockdown, οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου (εμπορικά, επισιτιστικά καταστήματα, duty free), σε tour operator, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρίες handling, security, καθαριότητας κτλ της Κρήτης βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις τους για επιδότηση ανεργίας.

 

Μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας ειδικά φέτος, επειδή επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τη χειμερινή περίοδο και διατηρούν σχέση εργασίας με εργαζομένους σε ποσοστό πάνω από το 25% αυτών που απασχολούν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να μη χαρακτηρίζονται ως εποχικές και οι εργαζόμενοι κατά τη θερινή περίοδο σε αυτές να χρειάζονται 125 ένσημα για να ενταχθούν στη τακτική επιδότηση ανεργίας, κάτι που ειδικά φέτος σε συνθήκες πανδημίας και περιορισμένης σεζόν είναι αδύνατον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση ΚΑΕ Α.Ε (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών – Duty Free) στα αεροδρόμια των Χανίων, του Ηρακλείου και όλης της χώρας. Επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους στις ανωτέρω εταιρίες για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εποχικοί σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, σε μεγάλους Tour Operators, όπως η «TUI», σε τουριστικά γραφεία, εταιρίες Handling, security, καθαριότητας, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α, οι οποίοι δεν προσελήφθησαν καθόλου τη φετινή σαιζόν και δεν δικαιούνται ούτε το εποχικό επίδομα αλλά ούτε και τα επιδόματα ειδικού σκοπού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια επείγοντα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να ενταχθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου στο εποχικό επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επεκταθεί χρονικά το επίδομα για όλο το διάστημα μέχρι να επαναπροσληφθούν. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως ενσήμων στο επίδομα ανεργίας. Να καταργηθεί η νομοθεσία που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι.

Το δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Να ανασταλούν για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και να υπάρξει μείωση του ενοικίου όπως προβλέπεται».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια