«Ζεστό χρήμα» για τους αγρότες ως τα τέλη του 2020

Κρήτη
«Ζεστό χρήμα» για τους αγρότες ως τα τέλη του 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ

Τεράστιο ενδιαφέρον - με τον μηχανισμό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να έχει “πάρει φωτιά”, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της στους δικαιούχους αγρότες - συνεχίζει να προκαλεί η πολιτική Βορίδη για τη στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών, με το κορωνοβοήθημα των 30 ευρώ το στρέμμα.

Μέχρι και χθες σε επίπεδο νομού Ηρακλείου η ΕΑΣΗ είχε ενεργοποιήσει πάνω από 2.000 αιτήσεις δικαιούχων, με τους εργαζόμενούς της να εισάγουν τους κωδικούς TAXISnet στο σύστημα, το οποίο αυτομάτως “απαντούσε” και ως προς το ποσό που θα λάβει ο κάθε ελαιοπαραγωγός ανάλογα με τα στρέμμα των ελαιώνων του. Μέχρι το τέλος της χρονιάς συνολικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πληρώσει άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και από τις επιδοτήσεις που θα λάβουν από τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, που αποτελεί το 30% της βασικής συν το “πρασίνισμα”.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης αποκάλυψε την προσωπική πληροφορία του, ότι η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων θα έχει πιστωθεί στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών της Τράπεζας Πειραιώς στη διάρκεια της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, με τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου να πιστώνονται οι λογαριασμοί και των υπόλοιπων παραγωγών που έχουν βιβλιάρια στις άλλες τράπεζες.

Μέσα στα 800 εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων συμπεριλαμβάνονται εξάλλου και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, όπως τα βιολογικά, η απονιτροποίηση, οι αυτόχθονες φυλές ζώων και το “Κομφούζιο”.

Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε πρώτη φάση και εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να υπάρξει εξόφληση των παραγωγών λαϊκών αγορών που υπέστησαν απώλειες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν την άνοιξη για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Το ύψος της ενίσχυσης έχει καθοριστεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ γίνονται προσπάθειες η πίστωση των λογαριασμών να ξεκινήσει από μεθαύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Ανοιχτή από τις 17 Νοεμβρίου είναι η πλατφόρμα υποβολή των αιτήσεων πληρωμής και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία υποδοχής των δηλώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με την καλλιεργήσιμη έκτασή τους, ενώ το ΥΠΑΑΤ θα διαθέσει συνολικά για την ενίσχυσή τους περί τα 125 εκατ. ευρώ, έπειτα από την απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη, να κατευθύνει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ενίσχυση του ελαιοπαραγωγικού τομέα της χώρας μας.

Επιπλέον, σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής για το πακέτο στήριξης ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης. Σημειώνεται ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπολογίζεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου τοποθετείται και η έναρξη πληρωμής των υπολοίπων της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μετά την πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γίνεται τεράστια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των ενισχύσεων, ζήτημα που έχει θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα ο κ. Βορίδης, ενώ με το νέο έτος θα υπάρξει συνέχεια στην ενίσχυση και άλλων παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Καλούμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να επικοινωνούν μαζί μας, να μας δίνουν τους κωδικούς του TAXISnet, κι εμείς εντελώς δωρεάν θα μπαίνουν στο σύστημα και θα καταθέτουμε την αίτησή τους», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Μάλιστα, ήδη η ΕΑΣΗ έχει “εισάγει” άνω των 2.000 κωδικών στο σύστημα και γίνεται η εκτίμηση για συγκέντρωση τουλάχιστον 5-7 χιλιάδων κωδικών μέχρι να λήξει η σχετική προθεσμία, για την οποία οι αγροτικοί φορείς ζητούν παράταση για να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετηθούν. Σε επίπεδο Ελλάδας, άνω των 25.000 αιτήσεων έχουν ήδη ενταχθεί.

Στο μεταξύ, ο συνεταιριστής ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι «η ενίσχυση αφορά μόνο τα ελαιοτεμάχια, για τα οποία ο επαγγελματίας αγρότης λαμβάνει επιδοτήσεις. Αν κάποια ελαιοτεμάχια τα έχει μεταφέρει στο όνομα των παιδιών του, αυτά εξαιρούνται από την ενίσχυση ή δίνεται η ενίσχυση στα παιδιά πλέον, εάν όμως και αυτά είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»...

Για το πόσο δίκαιο είναι να ακολουθήσουν ανάλογες πληρωμές και στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει: «Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. 650.000 παραγωγοί ενεργοποιούν τα αγροτικά δικαιώματα και από αυτούς, οι 160.000 μόνο είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στο μεταξύ, εμείς είμαστε υπέρ του παραγωγού. Όσοι παράγουν, πρέπει να τα παίρνουν τα χρήματα αυτά. Και ειδικά στο ελαιόλαδο, που το προϊόν παράγεται κυρίως από τους ετεροεπαγγελματίες»...

«Να επεκταθεί η κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών»

Την ίδια ώρα, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, θα ήταν ευχής έργο να επεκταθεί η κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτή ακόμα περισσότεροι παραγωγοί, για να τυγχάνουν των ευνοϊκότερων μέτρων που κατά καιρούς ανακοινώνονται. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει το κάθε κράτος-μέλος.

Μην ξεχνάμε ότι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ισχύει το αφορολόγητο, που ξεκινάει από τα 8.500 ευρώ τον χρόνο. Οι ετεροεπαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και θα πρέπει να δικαιολογήσουν με αποδείξεις τα έξοδά τους για να μειώσουν το κόστος της φορολόγησης ή να μη φορολογηθούν καθόλου, αν και εφόσον καλύψουν τα έσοδά τους με τα έξοδα που θα παρουσιάσουν.

«Απαιτούνται οι κωδικοί του TAXISnet για να γίνει η πιστοποίηση και η έκδοση νέων κωδικών μέσα από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να γίνει η αίτηση που αποτελεί μια απλή διαδικασία. Στη συνέχεια, τα χρήματα μπαίνουν στο βιβλιάριο του παραγωγού», λέει ο κ. Χριστοφοράκης για τα 30 ευρώ το στρέμμα.

Στο μεταξύ, τονίζει επίσης ότι «οι αγρότες κανονικού καθεστώτος που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ και τηρούν βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενες επιχειρήσεις και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή έχουν μειωμένο τζίρο για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2019 κατά 20%, είναι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και να υπενθυμίσουμε εδώ ότι επιστρέφεται κατά 50% μόνο»...

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αγροτών κανονικού καθεστώτος: Η μία είναι η κατηγορία των αγροτών εκείνων που τηρούν βιβλία λόγω τζίρου άνω των 15.000 ευρώ από πώληση προϊόντων. Και η δεύτερη κατηγορία είναι η κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Και υπάρχουν και αγρότες οι οποίοι προαιρετικά έχουν ενταχθεί στα βιβλία και παρακολουθούν τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων τους. Αποδίδουν ΦΠΑ, εκδίδουν παραστατικά κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News