Κρήτη

Αχιλλέας Γκίκας για λιομάζωμα: Πότε… επιτρέπεται να βγάλετε τη μάσκα;

«Η Κρήτη θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα “βγει” από το lockdown», τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό

Στο «μικροσκόπιο» της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV μπήκαν τα νέα δεδομένα που φαίνεται πως κάνουν τον πρωτογενή τομέα να ζει μια νέα κατάσταση που απέχει αρκετά από την γνώριμη καθημερινότητα πριν από ένα χρόνο πριν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συγκομιδή του ελαιόκαρπου βοηθά στη διασπορά του κορωνοϊού επανέλαβε μέσα από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, τονίζοντας ότι ποτέ μέσα στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί το θέμα του λιομαζώματος αλλά και της πιθανής διασποράς.

Παράλληλα εξέφρασε την προσωπική επιστημονική του άποψη, τονίζοντας ότι στην διάρκεια του λιομαζώματος και του ραβδίσματος εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις τουλάχιστον τριών μέτρων μπορούν οι αγρότες να αφαιρούν τη μάσκα.

Ωστόσο όταν έρχονται ξανά κοντά στα άλλα μέλη που συμμετέχουν στο λιομάζωμα πρέπει να την τοποθετούν ξανά στο πρόσωπό τους.

«Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Κρήτη»

Ο κ. Γκίκας αναφερόμενος στην επιδημιολογική καμπύλη της Κρήτης τόνισε ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη σε σχέση με τους αριθμούς στην Αττική και την Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών στο νησί ήταν αναμενόμενη μιας και βρισκόμαστε στην κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο χαρακτηριστική η φράση του καθηγητή ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, μιας και μια απροσεξία θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση να αλλάξει και στο νησί μας.

Όσο τα κρούσματα είναι εκεί γύρω στα 40, η επιπέδωση της καμπύλής στη Κρήτη θα είναι δεδομένη εκτός και δημιουργηθούν εστίες που δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν.

Μάλιστα τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κρήτη θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες περιοχές που θα βγουν από το lockdown έκτος απροόπτου.

Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή η πιο ξεκάθαρη επιπέδωση της καμπύλης στο νησί θα φανεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου μιας και το νησί με βάση τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Γκίκα είναι η πιο καλή περιφέρεια σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά την επιδημία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια