Θεομηνία: Κραυγή απόγνωσης για εκατοντάδες Κρητικούς - Καταστροφικά τα αποτελέσματα των πλημμυρών

Κρήτη
Θεομηνία: Κραυγή απόγνωσης για εκατοντάδες Κρητικούς - Καταστροφικά τα αποτελέσματα των πλημμυρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δηλώνουν τις ζημιές ενόψει αποζημιώσεων

«Καταγραφή των ζημιών τώρα» φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση οι κάτοικοι των κατεστραμμένων, πλημμυροπαθών δήμων της Κρήτης, ενώ για την άμεση καταγραφή και αποζημίωσή τους είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Η  εφημεριδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε χθες και μία πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπη Λεκάκη, προς τους πληγέντες επιχειρηματίες και τους πολίτες, λέγοντας πως, πριν προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασης, μπορούν να ζητήσουν έκθεση αυτοψίας από τους εμπειρογνώμονες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και από το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τις καταστροφές στα κτήρια.

Πάντως, κάτι τέτοιο δε χρειάζεται στην περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες γρήγορα.

Χθες, ο αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου Ελένη Τσαγκαράκη, συναντήθηκε και συζήτησε την άμεση διαδικασία καταγραφής των ζημιών με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, και τους εκπροσώπους του Δήμου Μινώα, τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Σαμονάκη και τον γενικό γραμματέα Γαβριήλ Κουρή. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πρόεδρων πληγέντων οικισμών, αλλά και πολίτες που υπέστησαν ζημιές.

Εξάλλου, νωρίς το πρωί ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύσκεψη στην Περιφέρεια συναντήθηκε με δύο κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, τα οποία και θα καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες πλημμύρες στο νησί σε υποδομές που αφορούν σε λιμάνια και φράγματα, προκειμένου, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα αποκατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη.

«Πριν προχωρήσουν από μόνοι τους»...

Στο μεταξύ, όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, «εμείς έχουμε εμπειρίες από τις πλημμύρες στον Δρακουλιάρη. Και αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει πρώτα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και μετά να αρχίσει η όλη διαδικασία των αποζημιώσεων. Άρα λοιπόν εγώ θα συνιστούσα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών, πριν κάνουν οτιδήποτε είτε να βγάλουν φωτογραφίες, είτε να επικοινωνήσουν με τον Επιμελητήριο Ηρακλείου και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, προκειμένου να τους στείλουν εμπειρογνώμονες να καταγράψουν ό,τι ζημιές έχουν γίνει. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε μετέπειτα προβλήματα στην αποζημίωσή τους»...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι πάρα πολύ μικρές σε σχέση με τη ζημιά που έχουν πάθει. Γιατί ειδικά στα μηχανήματα, λογαριάζουν την τιμή που στοιχίζει το μηχάνημα τη στιγμή που έπαθε τη ζημιά και όχι την αξία του για να αγοραστεί καινούργιο.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Από χθες, ο Δήμος Χερσονήσου ενημέρωσε τους πληγέντες ότι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις σχετικά με καταστροφές σε επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές του Δήμου από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες που έλαβαν χώρα από 7 έως και 10 Νοεμβρίου), προκειμένου να τους εγκριθούν σχετικές αποζημιώσεις.

Η εξέταση των αιτήσεων πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, ως αρμόδιας εκ του νόμου υπηρεσίας. Οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις είτε στην Περιφέρεια Κρήτης (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Μ. Μουσούρου 15, Τ.Κ. 71.201, Ηράκλειο, τηλ. 2813/410.201 ή 2813/410.202) είτε στον Δήμο (δημοτικό κατάστημα Μαλίων: 28973/40.214, δημοτικό κατάστημα Λιμ. Χερσονήσου: 28973/40.050, 28973/40.012 και 28973/40.013, δημοτικό κατάστημα Γουρνών: 2813/404.603).

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων στον Δήμο, αυτή μπορεί να γίνει είτε με φυσική παρουσία κατόπιν ραντεβού σε όλα τα δημοτικά καταστήματα (Γραφεία Πρωτοκόλλου), είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected].

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη συνημμένη, τυποποιημένη αίτηση και να ενημερωθούν σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα σχετικά δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται στις υπ' αριθμ. 20725/Β979/11 (ΦΕΚ 1207/Β') και ΓΔΟΠ/0000811/ΕΞ2017/17 (ΦΕΚ 1927/Β') αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Στον ΕΛΓΑ

Από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας γνωστοποιείται πως πραγματοποιήθηκε αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή Καστελίου και Θραψανού, εξαιτίας των έντονων καταιγίδων και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή του δήμου τα ξημερώματα του Σαββάτου 07/11/2020.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι παραγωγοί-καλλιεργητές οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή τους εντός των περιοχών όπου επλήγησαν από την πρόσφατη πλημμύρα να δηλώσουν τη ζημιά στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του Δήμου (Καστελίου και Θραψανού).

Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη 11 του μήνα και θα ολοκληρωθεί την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, και αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους κατά τόπους ανταποκριτές για να κλείσουν ραντεβού (λόγω έκτακτων μέτρων προστασίας από το SARS-CoV-2) για τη δήλωση των ζημιών, ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Υπεύθυνη: Μαρία Γαρεφαλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 28913/40.119 - 122

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΡΑΨΑΝΟΥ

Υπεύθυνη: Μαρία Βασιλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 28913/40.405.

 Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News