Υφυπουργός Υγείας: Πότε θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Κρήτη
Υφυπουργός Υγείας: Πότε θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα νεότερα για το εμβόλιο της Phizer συζητήθηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV

Τα αποτελέσματα από τις 43 χιλιάδες δοκιμές σε ανθρώπους από την Phizer όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοϊού σίγουρα αποτελεί μια είδηση που μπορεί να αλλάξει την ρότα της ανθρωπότητας στην καρδιά αυτής της παγκόσμιας και συνάμα πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Όπως τόνισε ο κορυφαίος καθηγητής φαρμακολογίας του Παν Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η σοβαρότητα της Phizer αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αν οι ειδικοί ερευνητές της εταιρίας δεν ήταν σίγουροι από τα αποτελέσματα των τριών φάσεων της έρευνας δεν θα προχωρούσαν σε αυτή την άκρως αισιόδοξη διαπίστωση για αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό άνω του 94%.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη ο αριθμός των 43 χιλιάδων εθελοντών είναι ένα πολύ ουσιαστικό δείγμα και όπως διαπιστώθηκε η διπλή δόση ενεργοποίησε μετά από μια εβδομάδα το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσοντας αδρανοποιητικά αντισώματα σε ποσοστό πολύ υψηλό άνω του 94%.

Βέβαια σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης θα πρέπει να περιμένουμε και τα κλινικά αποτελέσματα για να έχουμε μια ουσιαστική εικόνα τονίζοντας όμως την σοβαρότητά αλλά και τον προσεκτικό τρόπο που διατυπώνει τα αποτελέσματα η Phizer.

Παράλληλα ο κος Γραβάνης τόνισε ότι θετικά αποτελέσματα αναμένονται και από την Moderna μιας και οι δοκιμές του δικού της εμβολίου έχουν ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες.

Μάλιστα ο κορυφαίος πανεπιστημιακός τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έρευνα με τα ίδια αποτελέσματα το εμβόλιο θα μπορούσε να έχει επίσης υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στον γενικό πληθυσμό.

Στα σημαντικά της έρευνας όπως τόνισε ο κος Γραβάνης είναι και το δεδομένο ότι στους 43 χιλιάδες υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, υπάρχει όλη η γκάμα των ηλικιών από 18 μέχρι και άνω των 70 στοιχεία που δίνει μια ουσιαστική δυναμική στην πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πότε θα έχουμε τις πρώτες δόσεις

Αισιόδοξη εμφανίστηκε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που τόνισε στη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης ότι η Ελλάδα θα λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου όταν γίνει αυτό συνολικά για όλη την Ευρώπη τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει ουσιαστικές βάσεις στην εξέλιξη της πανδημίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την κα Ράπτη πολύ γρήγορα η Ελλάδα ενήργησε για να μπορεί να έχει τις πρώτες δόσεις εφόσον ανάψει το πράσινο φως είτε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων , είτε με το «καλημέρα» του 2021.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News