Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ο Νεκτάριος Ταβερναράκης - Τα συγχαρητήρια του Π.Κ.

Κρήτη
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ο Νεκτάριος Ταβερναράκης - Τα συγχαρητήρια του Π.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγχαρητήρια ανακοίνωση από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξελέγη ομόφωνα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council - ERC). Θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021 και θα είναι επικεφαλής του ERC στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Ο κ. Ταβερναράκης, ο οποίος είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC από το 2016, είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που εκλέγεται αντιπρόεδρος του ERC.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης, εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση:

«Η Ιατρική Σχολή εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον Καθηγητή της Σχολής μας, κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, για την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC).

Η επιτυχία του αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το υψηλό επιστημονικό και ακαδημαϊκό του έργο, καθώς και την υψηλή ποιότητα των διδασκόντων της Σχολής και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα του αυτή θέση.»

Σημειώνεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του ERC και αποτελείται από 22 επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης. Ο πρόεδρος του ERC προεδρεύει του Επιστημονικού Συμβουλίου, με την υποστήριξη τριών αντιπροέδρων για τους τρεις τομείς των Βιοϊατρικών Επιστημών, των Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής, και των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Οι αντιπρόεδροι, που εκλέγονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC, είναι επίσης μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ERC, το οποίο εποπτεύει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ιδρύθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτεί ερευνητές, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχειρίζεται κεφάλαια 13,3 δισ. ευρώ.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την εκλογή μου στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στον Τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Έχοντας ο ίδιος βιώσει, ως επιχορηγούμενος ερευνητής, την επίδραση και τις σημαντικότατες ευεργετικές συνέπειες που έχει το ERC στο ερευνητικό οικοσύστημα της Ευρώπης, θέλω, κι εγώ με τη σειρά μου, να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση της αποστολής του ERC, από τη θέση του αντιπροέδρου», δήλωσε ο κ. Ταβερναράκης και πρόσθεσε: «Το ERC, πέρα από ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους, αποτελεί και ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η συνετή επένδυση στην έρευνα αιχμής μπορεί να επιφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τους συναδέλφους μου στο Επιστημονικό Συμβούλιο, και στους τρεις τομείς, με στόχο να υπηρετήσουμε την επιστήμη, έχοντας ως γνώμονα τη συνέχιση της πολύτιμης παράδοσης του ERC, στην προώθηση της αριστείας και της έρευνας υψηλής ποιότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για την υποστήριξη της βασικής έρευνας αιχμής, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Είναι αυτή η στρατηγική που μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων και να εξασφαλίσει την προστασία του κόσμου μας από απρόβλεπτες απειλές».

«Θα ήθελα να δω και η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από το ERC»

Ότι η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της έρευνας αιχμής, μέσω και του ERC, δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο ομόφωνα εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council - ERC) και πρόεδρος του ΙΤΕ Κρήτης που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021 και θα είναι επικεφαλής του ERC στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών.

Ο κ. Ταβερναράκης, ο οποίος είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC από το 2016, είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που εκλέγεται αντιπρόεδρος του ERC και σε ό,τι αφορά την εκλογή του και τι αυτή σημαίνει για την Ελλάδα και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης τόνισε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) είναι ένας Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος χρηματοδοτεί έρευνα αιχμής σε όλα τα επιστημονικά πεδία, περιλαμβάνοντας τις Φυσικές Επιστήμες και τις Επιστήμες της Μηχανικής, τις Βιοϊατρικές Επιστήμες αλλά και τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ERC από την ίδρυσή του, ενώ μέχρι σήμερα περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα μέσω της χρηματοδότησης προτάσεων από το ERC, που αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα ερευνητικών χρηματοδοτήσεων στον κόσμο.

«Μέλημά μου, ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος του ERC για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, είναι η ενίσχυση του ρόλου του ERC ως οργανισμού υποστήριξης της ερευνητικής αριστείας στην Ευρώπη. Θα ήθελα να δω και η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από το ERC, καθώς θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με το άριστο ερευνητικό δυναμικό του, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση από το ERC που ξεπερνά τα 36 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο κ. Ταβερναράκης.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους, ανέφερε ότι από τη θέση του αντιπροέδρου, επιθυμεί να συνεισφέρει «όσο μπορώ στην ενίσχυση της δυνατότητας του ERC να υποστηρίζει την έρευνα αιχμής, την άριστη έρευνα στον ευρωπαϊκό χώρο».

«Θεωρώ ότι η επένδυση στην έρευνα μπορεί να εξασφαλίσει πολλά και σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για την υποστήριξη της βασικής έρευνας αιχμής, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Αν μη τι άλλο, η πανδημία COVID-19, έχει αναδείξει πόσο σημαντική είναι η επιστημονική έρευνα, ώστε να θωρακιστούμε απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Πέρα από αυτό, η έρευνα είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ως στόχο την ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News