Μισθοί «πείνας» για το λιομάζωμα

Κρήτη
Μισθοί «πείνας» για το λιομάζωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «Μανωλάδες» σε όλη τη χώρα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

“Μανωλάδες” στην Κρήτη, στο μάζεμα της ελιάς, φαίνεται ότι... δημιουργούνται σταδιακά, μέσα από γραφεία ευρέσεως εργασίας για εργάτες από τρίτες χώρες, που δηλώνουν ενδιαφέρον για το μάζεμα της ελιάς, με το μεροκάματο - βάσει όμως... νομοθεσίας - να μην ξεπερνάει τα 23 ευρώ τη μέρα, δηλαδή όχι πάνω από 700 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, στα Χανιά, ο Σύλλογος “Αλβανική Κοινότητα Χανίων” καλεί εργάτες αλβανικής καταγωγής να κατέβουν στην Κρήτη για την ελαιοκομική περίοδο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα στον τομέα της ελαιοκομίας, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, γραφεία εύρεσης εργασίας προσπαθούν να στείλουν από άλλες περιοχές της χώρας εργάτες, που το καλοκαίρι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε άλλες καλλιέργειες, ώστε να δουλέψουν τους δύο-τρεις μήνες που διαρκεί το μάζεμα του ελαιόκαρπου.

Η “Αλβανική Κοινότητα Χανίων” δηλώνει ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με τα γραφεία αυτά στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα καλεί τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χανίων στον δεύτερο όροφο του Εργατικού Κέντρου, όπου στεγάζεται ο σύλλογος, προκειμένου να αναζητήσουν εργάτες. Μπορούν όμως οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου στο Facebook, όπου και θα εξηγούν πόσους εργάτες θέλουν και για πού.

Στο μεταξύ, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας καταγράφουν καθημερινά πολλές αιτήσεις για δουλειά, κυρίως από ζευγάρια που ζητούν να δουλέψουν στο λιομάζωμα του νησιού μας. Και προέρχονται από αφρικανικές χώρες, αλλά και από άλλες, όπως την Αλβανία, τη Γεωργία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές κ.λπ. Όσο για τα μεροκάματα, αυτά είναι πείνας μεν, νόμιμα δε. Δηλαδή, είναι τα κατώτερα νόμιμα μεροκάματα των 23 ευρώ τη μέρα, δηλαδή των 700 ευρώ τον μήνα. Για το διάστημα της ελαιοκομικής περιόδου, βέβαια, οι ίδιοι αναζητούν και στέγη, όπως είναι φυσικό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα χρήματα αυτά.

«Υπάρχουν πολλές “Μανωλάδες”»

«Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήδη υπάρχουν πολλές “Μανωλάδες”», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Εμείς λέμε συνεχώς ότι θέλουμε, ώστε να πάει και ο Έλληνας να δουλέψει σε μια τόσο δύσκολη δουλειά, μεροκάματα αξιοπρεπή. Και γι’ αυτό σε πρώτη φάση έχουμε ζητήσει ένα μέρος των 100 χιλιάδων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη να πάει επιτέλους για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα, με την επιδότηση του εργόσημου»...

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι, με τις χαμηλές τιμές που έχει το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό ότι δεν μπορεί και ο ελαιοπαραγωγός να δώσει ικανοποιητικά μεροκάματα στους εργάτες γης και να “σηκώσει” και το βάρος του εργόσημου. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το μεροκάματο της πείνας των 23 ευρώ είναι το καθαρό μεροκάματο που προκύπτει από τα 29 ευρώ μικτά.

«Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν. Έτσι εμείς ζητάμε την επιδότηση της εργασίας. Αντί να χάνουν οι άνεργοι το ταμείο ανεργίας, να εξακολουθούν να το παίρνουν έχοντας το δικαίωμα να εργαστούν και στο λιομάζωμα. Είναι αυτό που, ενώ από τον έκτο μήνα φέτος το πετύχαμε, δεν εφαρμόζεται γιατί ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Αναγκαστήκαμε και βγήκαμε στην Αθήνα, όπου συναντηθήκαμε με τον κ. Βορίδη. Ενημερώθηκε από εμάς. Υποσχέθηκε παρέμβαση, όμως ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν έχει ενημερωθεί το σύστημα, δεν έχει πάει η αντίστοιχη εγκύκλιος και πρέπει να γίνει και μια σχετική αίτηση για να εγκριθεί»...

Καταλήγοντας, ο ίδιος για τα γραφεία ευρέσεως εργασίας των Αθηνών και άλλων περιοχών της χώρας λέει πως «πρόκειται ουσιαστικά για σκλαβοπάζαρο. Γι’ αυτό φωνάζουμε και λέμε ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει αυτός ο ελάχιστον μισθός. Και πρέπει να πάει στα 750 ευρώ και όχι στα 535 ευρώ. Γιατί αυτό καθορίζει και αυτό το μεροκάματο», ενώ καλεί και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν για την πάταξη και φαινομένων όπου «υπάρχει ο νταβατζής που εισπράττει τα περισσότερα χρήματα και έχει τους εργάτες του συνεργείου με μεροκάματα πείνας. Είναι πολλές οι “Μανωλάδες” σε ολόκληρη τη χώρα και πρέπει επιτέλους το κράτος να βγει και να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους»...

Απαραίτητο να παρθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης στην ύπαιθρο

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης καυτηριάζει την καθυστέρηση του κράτους να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της απασχόλησης στην ύπαιθρο.

«Σε μας εδώ στον νομό Λασιθίου φέτος υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας κυρίως από Έλληνες που επιθυμούν να δουλέψουν στο λιομάζωμα. Αλλά γενικότερα υπάρχει στο νησί μας πρόβλημα και θα πρέπει να παρθούν τα ανάλογα μέτρα», όπως λέει ο Μανόλης Πεπόνης.

Καταλήγοντας, τονίζει την ανάγκη για μια πολιτική που θα εξασφαλίζει πραγματικά αξιοπρεπή μεροκάματα τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους εργάτες, ώστε να αντιμετωπίζονται έτσι και τα φαινόμενα της εκμετάλλευσης σε βάρος των ανθρώπων που αναζητούν ένα μεροκάματο στην ύπαιθρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News