Κρήτη

«Στο 60% του 2019... ο τουρισμός του 2021» - Ποιες οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν

Οι προβλέψεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη για την επόμενη τουριστική σεζόν - Από 2023... και βλέπουμε η ανάκαμψη του κρητικού τουρισμού

Τουρισμό στο 60% του 2019 προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο για το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε μια επαλήθευση των προβλέψεων τουριστικών παραγόντων, πως η ολική ανάκαμψη και η επιστροφή στην κανονικότητα θα επέλθει σε μερικά χρόνια. Όχι πάντως το 2021, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι το 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού, όπου έγινε σαφές πως περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού θα διαρκέσουν έως και τον Απρίλιο του 2021. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε στην ομιλία του ότι τόσο στο προσχέδιο όσο και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού απουσιάζουν από το ΠΔΕ τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια αυτά, όπως πρόσθεσε, θα υπολογιστούν με συμπληρωματική νομοθεσία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού πρώτα εγκριθούν από την Ε.Ε. το πρώτο 4μηνο του 2021. Ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στην οικονομία το 2020 και το 2021. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στο μεσοπρόθεσμο, «κι αφού έχουμε την πανδημία πίσω μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η υγειονομική πανδημία θα σέρνεται. Τι θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε. Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, δεν έχουμε γνώση τι θα συμβεί. Δε γνωρίζουμε για παράδειγμα τι θα γίνει με το εμβόλιο. Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχουμε αβεβαιότητα», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. «Παρακολουθώντας τα έσοδα, βλέπουμε να υπάρχει κουλτούρα πληρωμών. Και παρά τις φορολογικές αναβολές που στερούν και 2 δισ. από τα έσοδα, πρέπει να σας πω ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν και είναι κατά το δυνατόν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό δείχνει υγιή δομή για την επόμενη μέρα, αυτό είναι το “κλειδί” για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός έχει και δεύτερο σενάριο, δυσμενέστερο, για βαρύτερες συνέπειες στον τουρισμό το επόμενο καλοκαίρι (από το 60% του 2019) και πλήρη περιοριστικά μέτρα για όλο το β’ τρίμηνο του 2021.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Δε θα είναι χρονιά ανάκαμψης»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι υποστήριξαν πως όντως το 2021 δε θα αποτελεί έτος ανάκαμψης του τουρισμού. Αλλά η ανάκαμψη μπορεί να εμφανιστεί το 2023-2025.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, υποστήριξε: «Υπάρχουν δύο παράμετροι: Εάν δε βρεθεί το εμβόλιο και δεν αλλάξει η ψυχολογία των ταξιδιωτών, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μιλάμε για 50-55% τουρισμό με εκείνον που είχαμε το 2019. Η δεύτερη παράμετρος είναι να βρεθεί εμβόλιο και να αλλάξει η ψυχολογία. Τότε να υπολογίζουμε πως θα έχουμε τουρισμό 70-75% τουρισμό σε σχέση με το 2019. Αυτή είναι η δική μου διαίσθηση και πρόβλεψη. Εμείς θέλουμε μια ολική επανάκαμψη, αλλά δεν το βλέπουμε πριν το 2023. Όλα σχετίζονται με το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε ως τουριστικοί παράγοντες να πάμε μέχρι τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Ό,τι βάλουμε στο ταμείο, θα είναι βάλσαμο για τον χειμώνα».

«Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς έχουμε υποστηρίξει ως Σωματείο πως το 2021 ο τουρισμός θα είναι 40-50% του τουρισμού του 2019 και για την Κρήτη και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά στην ανάκαμψη, οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως θα έρθει το 2023, ενώ οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως θα φτάσει το 2025. Εγώ πιστεύω πως το ορθό είναι η μέση, δηλαδή το 2024. Επίσης, μεγάλη αναφορά γίνεται και για το εμβόλιο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου και δε νομίζω να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Το εμβόλιο θα επηρεάσει την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά όχι στον βαθμό που υποστηρίζουν αναλυτές», ανέφερε ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος, δήλωσε: «Η προσέγγιση του κ. Σκυλακάκη είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη. Και είναι ίσως η πρώτη σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση από επίσημα χείλη. Η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά. Ακόμη και στην καλύτερη προοπτική, που δεν είναι άλλη από την εμφάνιση ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου εμβολίου, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια έτσι ώστε ο κόσμος να επανακάμψει οικονομικά και να μη φοβάται. Και να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα. Βάσει αυτού, το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αγγίξουμε το 2019. Τον τουρισμό του 2019 θα τον δούμε μάλλον το 2023».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Σίγουρα, υπάρχουν παράγοντες όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, όπως σε ποιο βαθμό θα εξαπλωθεί η πανδημία στις χώρες που δεχόμαστε τους περισσότερους πελάτες-τουρίστες. Είναι βασικός παράγοντας. Εάν βρεθεί κάποιο φάρμακο ή ένα εμβόλιο, ο τουρισμός θα σημειώσει ανοδική πορεία. Υπάρχει ρευστότητα, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την πορεία της πανδημίας».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια