Σε... ελεύθερη πτώση οι τιμές παραγωγού

Κρήτη
Σε... ελεύθερη πτώση οι τιμές παραγωγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικές εισαγωγές και αύξηση της παραγωγής μειώνουν δραματικά τις τιμές - Διαρκής η εγκατάλειψη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης

Την ώρα που δεν έχουν τέλος οι εισαγωγές ντομάτας από τρίτες χώρες στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, με την Αλβανία το τελευταίο διάστημα να έχει... την τιμητική της, οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών προϊόντων στο νησί μας εμφανίζονται με τάσεις συνεχούς μείωσης των υπό κάλυψη καλλιεργειών τους, ενώ είναι “πυρ και μανία” με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για τα “ψίχουλα” των 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” είχε από τα μέσα Απριλίου γράψει για το στάδιο της εγκατάλειψης της παραγωγικής διαδικασίας στα θερμοκήπια της Κρήτης, την ώρα που η εγχώρια κατανάλωσή τους έχει τεράστια ανάγκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τότε είχαμε δημοσιεύσει, οι πιο κατεστραμμένοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ήταν και εξακολουθούν να είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μίλησε και πάλι χθες με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Γιάννη Χαραλαμπάκη, ο οποίος και δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες μέχρι και τον τελευταίο μήνα οι τιμές σε ντομάτα, αγγούρι και πιπεριά είχαν φτάσει σε ικανοποιητικά για τον παραγωγό επίπεδα. Αλλά φαίνεται ότι ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση από τώρα και μετά.

«Οι τιμές αυτή την περίοδο ήταν καλές σε σχέση με άλλες χρονιές, επειδή υπήρχε πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, γιατί έχει πάει η καλλιέργεια πιο πίσω. Φοβόμαστε ότι από τις επόμενες ημέρες, που θα αρχίσει και θα αυξάνει η παραγωγή, θα υπάρξει δραματική μείωση στις τιμές»...

Αυτή η πτωτική τάση, όπως μας είπε ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, «άρχισε ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες), αφού τα αγγουράκια Κνωσού στο δημοπρατήριο του συνεταιρισμού ήταν στα 30 λεπτά το κιλό, όταν πριν από μερικές ημέρες ήταν στα 60 με 70 λεπτά το κιλό. Και φοβάμαι ότι αύριο μπορεί να μείνουν και απούλητα», λέει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, λόγω της μικρής παραγωγής, τα αγγούρια είχαν τιμή παραγωγού από 60 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό όπως και η ντομάτα. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν φτάσει στο 1 ευρώ ή και το υπερβαίνουν. Και αυτές οι τιμές, σύμφωνα με τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές για την εποχή αυτή.

«Ήδη όμως σήμερα (σ.σ. χθες) είδαμε τις τιμές στα αγγούρια και τις ντομάτες να οπισθοχωρούν και φοβόμαστε ότι τώρα, που θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής, οι τιμές θα πέσουν».

Μαζικές εισαγωγές

Την ίδια ώρα, σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, έχουν γίνει μαζικές εισαγωγές ντομάτας από την Αλβανία. Μάλιστα, μικροποσότητες φαίνεται να έχουν φτάσει μέχρι και στο Τυμπάκι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για καθαρά ντοματοπαραγωγική περιοχή της Κρήτης. Οι μεγάλες ποσότητες ασφαλώς εντοπίζονται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ανέκαθεν οι αγροτικοί φορείς της χώρας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, κατηγορώντας τις Αρχές του κράτους ότι δε διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους, με συνέπεια να γίνονται ελληνοποιήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για τη δημόσια υγεία, καθώς στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπονται ισχυρά φυτοφάρμακα που στην Ε.Ε. έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια.

Το σοκ δε θα ξεπεραστεί

Στο μεταξύ, όπως είχαμε και στα μέσα Απριλίου γράψει, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι «στις 27 Μαρτίου μπήκαν στον συνεταιρισμό μας περίπου 50 τόνοι προϊόντα. Από αυτά, οι 46 τόνοι ήταν ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες. Πετάξαμε τους 26 τόνους. Και πουλήσαμε 20 τόνους από αυτά τα τρία προϊόντα με μέση τιμή 21 λεπτά το κιλό», σύμφωνα και τότε με τις δηλώσεις του Γιάννη Χαραλαμπάκη!

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, κάθε χρόνο οι παραγωγοί περιμένουν από αρχές Μάρτη έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη να έχουν από την πώληση των προϊόντων τους τιμές τέτοιες που θα καλύπτουν τη χασούρα του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

«Ήρθε όμως ο κορωνοϊός και μας τα χάλασε όλα»... Μάλιστα, από το Τυμπάκι είχαν σταλεί αμέσως τότε συγκεκριμένα υπομνήματα στον Μάκη Βορίδη. «Τον είχαμε ενημερώσει ότι, ενώ πέρυσι τον Απρίλιο είχαμε πουλήσει τις ντομάτες 1,20 λεπτά, που είναι μία καλή τιμή για την ντομάτα, φέτος τον Απρίλιο πουλήσαμε το προϊόν στα 60 λεπτά το κιλό. Και από ένα σημείο και μετά στον Μάιο μέσα, πουλήσαμε ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής μας σε τιμή γύρω στα 20 λεπτά. Αυτό λοιπόν μας δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα είδη, αλλά ιδιαίτερα στις ντομάτες»...

«Ψίχουλα τα 10 εκατ. του Βορίδη»

Έκτοτε και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις Βορίδη, το επίσημο κράτος σφυρίζει αδιάφορα. Δεν είναι μόνο τα “ψίχουλα” των 10 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός. Υπάρχει γενικότερο ζήτημα που περιέγραψε χθες στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Χαραλαμπάκης.

«Αν αναγάγουμε το ποσό στα στρέμματα τα οποία λένε ότι θα δοθούνε, είναι περίπου 500 ευρώ το στρέμμα στην ντομάτα, περίπου 300 ευρώ το στρέμμα στα αγγούρια και γύρω στα 100 ευρώ στις μελιτζάνες. Αλλά το θέμα είναι ότι και αυτά τα χρήματα που δίδονται, δίδονται με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2019. Αλλά εμείς τη δήλωση ΟΣΔΕ την κάνουμε τον Απρίλιο. Οπότε εμείς εκεί βάζουμε τι καλλιεργούμε εκείνη τη στιγμή. Κάποιος λοιπόν που είχε ντομάτες το 2019, στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2019 δήλωσε ντομάτες. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, όμως, δε φύτεψε ντομάτες ώστε να κόβει στη συνέχεια τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αυτός λοιπόν θα πάρει αποζημίωση έστω κι αν δε φύτεψε ντομάτες στη συνέχεια. Ένας παραγωγός που δεν είχε ντομάτες το 2019 και τις φύτεψε τον Οκτώβριο του 2019 και έκοβε ντομάτες το 2020 και έχει δηλωμένες στη δήλωση του ΟΣΔΕ ντομάτες, αυτός δε θα πάρει αποζημίωση»...

Για όλα αυτά τα ζητήματα, οι αγροτικοί φορείς της Μεσαράς και όλων των άλλων παραγωγικών περιοχών της νότιας Κρήτης έχουν ενημερώσει για τα ζητήματα αυτά τον υπουργό, αλλά δε φαίνεται να δίνονται λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες και τα αιτήματά τους.

Έτσι, σύμφωνα και με τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, δε σταματάει το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης των καλλιεργούμενων καλλιεργειών στα θερμοκήπια της Κρήτης, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και αγανάκτηση στους φορείς των αγροτών, καλώντας το επίσημο κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News