Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Η πορεία του προς την Κρήτη

Κρήτη
Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Η πορεία του προς την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη αύριο, βελτιωμένος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες του «Ιανού» θα περιοριστούν στην Κρήτη, ενώ ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο του «Ιανού» βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού, προκαλώντας ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κ. Λαγουβάρδο, στις5 το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο του "Ιανού" βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού ενώ ήδη πάνω από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης υπάρχουν σημαντικές νεφικές αναπτύξεις καθώς και ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί:

Δείτε τη δορυφορική φωτογραφία στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου

(Με κόκκινο σημειώνονται οι εντονότερες νεφικές αναπτύξεις, ενώ τα κίτρινα στίγματα δείχνουν τους κεραυνούς που καταγράφει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr)

Σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr σημαντικά βροχής καταγράφονται ήδη στο νομό Χανίων, με παράδειγμα την Παλαιόχωρα όπου μέχρι τις  5 το απόγευμα έχουν ήδη καταγραφεί 71 χιλιοστά βροχής. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Κρήτη δίνονται στο πίνακα που ακολουθεί:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα νότια, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 15 έως 29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια πελάγη βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη ανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ βαθμιαία θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς.

Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά στα 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου 19/09 και την Κυριακή 20/09 ο ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει την Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» έως και τη νύχτα της Κυριακής 20/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου)

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News