Εξώδικο εκπαιδευτικών λόγω μη καταβολής των 3 ευρώ

Κρήτη
Εξώδικο εκπαιδευτικών λόγω μη καταβολής των 3 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέθηκαν εκτός των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ εξαιτίας της μη καταβολής του παραβόλου

Τη δικαστική οδό ακολουθούν πλέον 33 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τέθηκαν εκτός των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ των προκηρύξεων 1ΓΕ και 2ΓΕ/2019 λόγω της γνωστής υπόθεσης της μη καταβολής του παραβόλου των 3 ευρώ.

Δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικοί έμειναν χωρίς σχολική στέγη για το νέο σχολικό έτος που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα. Και οι 10.000 εκπαιδευτικοί έμειναν εκτός πινάκων κατάταξης εξαιτίας της μη κατάθεσης του παραβόλου των 3 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, 33 εκπαιδευτικοί να προβούν σε επίδοση, στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Καραβοκύρη και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, εξωδίκου καταγγελίας- προσκλήσεως- δηλώσεως. Ουσιαστικά 33 άτομα έχουν υπογράψει το εξώδικο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Με αυτόν τον τρόπο και τη στάση που επιδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί κάνουν σαφή «την άρνησή μας να δεχτούμε να κοστολογείται η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας για τρία νομίσματα του ενός ευρώ», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την εκπαιδευτικό Μαρία Μπενετάκη, η οποία μίλησε για το εξώδικο που έστειλε η ίδια μαζί με άλλους 32 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απορρίφθηκαν, τονίζοντας: «Αυτό που διεκδικούμε είναι εκείνο που διεκδικούσαμε από την αρχή. Πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος μας υποσχέθηκε πως θα μας βάλει στους πίνακες κατάταξης του χρόνου. Εμείς θέλουμε να συναντηθούν οι κ. Κεαμέως, κ. Θεοδωρικάκος και κ. Καραβοκύρης και να δώσουν μια άμεση λύση για εμάς. Εμείς θιγόμαστε ανεπανόρθωτα και αυτή τη χρονιά. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν ξέρουν πώς θα ζήσουν. Θέλουμε μια άμεση λύση και θέλουμε την ένταξή μας ξανά στους πίνακες».

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε ανακοίνωση: «Η επίδοση εξωδίκου αποτέλεσε τη μόνη μας επιλογή έπειτα από πολύμηνες άκαρπες προσπάθειες επίτευξης συνάντησης με τον κ. Καραβοκύρη, καθώς και με την κ. Κεραμέως, οι οποίοι, παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες προσέγγισής τους, ουδέποτε αποδέχτηκαν τα αιτήματά μας».

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται πως «παραλήπτης της εξωδίκου καταγγελίας- προσκλήσεως- δηλώσεως είναι και ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, αν και επέτρεψε συνάντηση με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατέληξε στην πρόταση μεσοβέζικης λύσης, που ναι μεν συμπεριλάμβανε τη μείωση του τρίχρονου αποκλεισμού μας στον ένα χρόνο, παρ’ όλα αυτά δε δίνει ουσιαστική λύση στα προβλήματα επιβίωσης και βιοπορισμού μας, που είναι άμεσα και τωρινά. Στην ίδια μοίρα με μας είναι χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταδικάζονται σε ανεργία, και των οποίων διαγράφεται το παρελθόν, ακυρώνεται το παρόν και υποθηκεύεται το μέλλον, πολλοί δε εξ αυτών οδηγούνται σε συνθήκες διαβίωσης κάτω και από αυτά τα όρια της φτώχιας.

Με την επίδοση της εξωδίκου δηλώνουμε ότι καθιστούμε τους παραλήπτες της προσωπικά υπεύθυνους για τις δραματικές για τη ζωή μας συνέπειες και τους καλούμε να συνεργαστούν άμεσα μεταξύ τους, με στόχο την άμεση εξεύρεση λύσης και την αποκατάσταση της βλάβης που έχουμε υποστεί, καθώς και την ένταξή μας στους πίνακες αναπληρωτών του τρέχοντος έτους».

Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος ζητούν οι 10.000 εκπαιδευτικοί, ώστε να πάψει να υφίσταται το “φάντασμα” της αβεβαιότητας.

«Ζητάμε άμεση λύση. Μέχρι στιγμής, είχαμε την υπόσχεση από τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος μας είπε πως θα μπορούμε να κάνουμε την αίτηση ως αναπληρωτές για την επόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή, όμως, αισθανόμαστε την ανασφάλεια πως ενδέχεται να μη γίνει. Γι’ αυτό ζητάμε και την άμεση λύση. Πρέπει να υπάρξει συνάντηση και των τριών, ώστε να δοθεί λύση», υπογραμμίζει με έμφαση η κ. Μπενετάκη.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι 10.000 εκπαιδευτικοί που μένουν χωρίς σχολική στέγη να επιλεγούν εάν παρέμβει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εσωτερικών;

«Πάντοτε γίνονταν δεύτερη και τρίτη φάση. Θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα να εξεταζόταν το θέμα μας. Πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση ώστε να γίνει διευθέτηση του ζητήματος. Είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, καθώς 10.000 άτομα δεν ξέρουν πού θα δουλέψουν», απαντάει η κ. Μπενετάκη.

«Αδιανόητος ο διαχωρισμός σε αυτούς που “δε φταίνε” και σε αυτούς “που φταίνε”»

Στο εξώδικο τονίζεται μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο να χωριστούν οι εκπαιδευτικοί που ετέθησαν εκτός των προσωρινών πινάκων για 3 ευρώ, σε αυτούς που “δε φταίνε” και σε αυτούς “που φταίνε”. Γιατί με τον άδικο έως και ρατσιστικό αυτόν διαχωρισμό, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που θα αντιμετωπιστούν ως υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό τους, ουσιαστικά καταδικάζονται ως ένοχοι της καταστροφής της ζωής τους, αλλά, το χειρότερο, ως ένοχοι της καταστροφής της ζωής των ίδιων τους των παιδιών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από την εργασία του πατέρα ή της μητέρας εκπαιδευτικού.

Είναι ένα βάρος που είναι άδικο, ανεπίτρεπτο και ανήθικο να φορτώσετε σε χιλιάδες ανθρώπους. Η απόδοση δε σε εμάς της ευθύνης αυτής, εκτός από ανήθικη, είναι και βαρύτατα προσβλητική της προσωπικότητάς μας, αφού στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηριζόμαστε ανίκανοι να χειριστούμε στοιχειώδη ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση η δική μας και των οικογενειών μας, στη χειρότερη δε περίπτωση κοινοί απατεώνες. Και αυτό διότι εμφανιζόμαστε να έχουμε ακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία, να έχουμε εκδώσει “πονηρά” το απαιτούμενο παράβολο, αλλά σκόπιμα να μην το πληρώνουμε για να ξεγελάσουμε το σύστημα, καθώς η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων μάς γνωστοποιήθηκε ότι ήταν επιτυχής. Ότι δηλαδή δε σκοπεύαμε να πληρώσουμε τα 3 ευρώ κατά τον χρόνο της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, είτε για να αποφύγουμε την πληρωμή οριστικά είτε για να μεταθέσουμε χρονικά την πληρωμή αυτή, γιατί δεν είχαμε να πληρώσουμε 3 ευρώ κατά τον χρόνο εκδόσεως του παραβόλου.

Είναι αυτονόητο όμως ότι θα κάναμε τα πάντα για να διατηρηθούμε στη ζωή εμείς και τα παιδιά μας, όσοι από εμάς είμαστε και γονείς. Όχι να αποφύγουμε την πληρωμή 3ν ευρώ, ρισκάροντας να τινάξουμε τις ζωές μας στον αέρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News