Κρήτη

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ τουριστικών περιοχών της χώρας, ζήτησε με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 38 ακόμαβουλευτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς σχεδίου για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και η δραματική μείωση της άφιξης τουριστών που προκάλεσε η πανδημία οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση των εισόδων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Πολλές τοπικές κοινωνίες, το ΑΕΠ των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τουριστική δραστηριότητα, αντιμετωπίζουν δραματική μείωση των εσόδων του, γεγονός το οποίο οδηγεί στον κίνδυνο της βιωσιμότητας τους. 

«Η πτώση του τουρισμού, εκτός από απώλειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, επιφέρει τεράστιες απώλειες στους Δήμους λόγω της απαλλαγής τελών ή άλλων μέτρων ελάφρυνσης και πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους Δήμους» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και είναι αναγκαίο οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, κάτι που επιτάσσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από την Πολιτεία».

Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει σκοπό να προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ τουριστικών περιοχών, η οποία να καλύπτει τις απώλειες εσόδων λόγω της πτώσης του τουρισμού ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν τόσο στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης στους πληγέντες από την πανδημία (εργαζόμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια