Πρυτανικές εκλογές: Σήμερα η αναμέτρηση για τους δύο υποψήφιους πρυτάνεις

Κρήτη
Πρυτανικές εκλογές: Σήμερα η αναμέτρηση για τους δύο υποψήφιους πρυτάνεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρονικά τα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης εκλέγουν σήμερα τη νέα τους διοίκηση

Ήγγικεν η ώρα των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που θα λάβουν χώρα σήμερα.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία κανένας από τους υποψήφιους συνδυασμούς δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή, σε περίπτωση ισοψηφίας, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου.

 Όπως είναι γνωστό, τη θέση του πρύτανη διεκδικεί ο νυν πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Παναγιώτης Τσακαλίδης. Στο ψηφοδέλτιο έχει μαζί του τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Φουντουλάκη, την κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιδρύματος κ. Αγγέλα Καστρινάκη, τον κ. Δημήτρη Παπάζογλου από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, και τον κ. Ιωάννη Ρωμανό από το Τμήμα Ιατρικής.

Στις εκλογές κατεβαίνει, επίσης, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης. Στο πλευρό του είναι οι Γιώργος Κοσιώρης, καθηγητής, τ. πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Δημήτρης Μυλωνάκης, καθηγητής-κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Μιχάλης Παυλίδης, καθηγητής-πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας και Κώστας Σπανουδάκης, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας-αντιπρύτανης Π.Κ.

Τόσο ο κ. Τσακαλίδης όσο και ο κ. Κοντάκης κατεβαίνουν στις πρυτανικές εκλογές έχοντας διανύσει πρωτύτερα μακρύ δρόμο. Και οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις, σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συναντήθηκαν με φορείς της Περιφέρειας αλλά και με μέλη του ακαδημαϊκού κόσμου της Κρήτης με σκοπό να κάνουν σαφές το πρόγραμμά τους. Το μήνυμα των δύο υποψηφίων είναι ξεκάθαρο και ο κάθε υποψήφιος, μαζί με το επιτελείο του, έχει ένα δικό του πρόγραμμα για το πώς θα ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ποια πρέπει να είναι όμως η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης σήμερα; Τι πρέπει να κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να ανέβει ακόμη περισσότερο στην ακαδημαϊκή κλίμακα;

Ο κ. Κοντάκης, υποψήφιος πρύτανης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσπάθησε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα μέσω 5 πρωτοβουλιών, οι οποίες θα εξειδικευτούν περαιτέρω σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της Πρυτανείας.

Στο πρόγραμμά του γίνεται λόγος πως «βασικός στόχος μας είναι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα επόμενα 5-10 χρόνια, με έμφαση στην αναβάθμιση υπαρχόντων τμημάτων και σχολών και στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, τμημάτων ή/και σχολών, με βάση όμως τον διάλογο, την υφιστάμενη στοχοθεσία ποιότητας του Π.Κ., τις θέσεις και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη και προώθηση συνεργειών ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και ανάμεσα στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου θα βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση και τη μείωση των “αποστάσεων” μεταξύ των δύο Πανεπιστημιουπόλεων», ενώ τονίζει πως «θα προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, όπως και ουσιαστικές δράσεις για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου των μελών και συνεργατών ερευνητών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ώστε το Π.Κ. να παραμείνει στην αιχμή της έρευνας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του, το πρυτανικό σχήμα στο οποίο ηγείται ο Παναγιώτης Τσακαλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη «διαρκή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών», ενώ στόχος είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα εφόσον εκλεγεί, ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει: «Οφείλει (το Πανεπιστήμιο) εντούτοις διαρκώς να ενδυναμώνει τον ρόλο του ως κοιτίδας Εκπαίδευσης και Παιδείας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στόχος της Πρυτανείας μας, εφόσον εκλεγούμε, θα είναι η στήριξη των τμημάτων, ώστε μαζί να πετύχουμε τη διαρκή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουμε και των γνωστικών πεδίων που υπηρετούμε. Στόχος μας επίσης είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε το Ίδρυμά μας να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών και διδασκόντων υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο. Φιλοδοξία μας, οι απόφοιτοί μας να είναι περιζήτητοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επειδή απέκτησαν όλα τα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν δημιουργικά σε ακαδημαϊκές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, μαζί με ανεξίτηλα βιώματα από ένα εύρυθμο και επαγγελματικό πανεπιστημιακό περιβάλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News