Παρεμβάσεις σε ναούς, μοναστήρια και μνημεία σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Παρεμβάσεις σε ναούς, μοναστήρια και μνημεία σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινο φως» για προγραμματικές συμβάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για έργα αποκατάστασης-ανάδειξης

Σε τροχιά υλοποίησης ετοιμάζονται να μπουν μια σειρά από παρεμβάσεις συντήρησης, αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης εκκλησιαστικών μνημείων, ναών, μοναστηριών, καθώς επίσης και αρχαιολογικών χώρων ανά την επικράτεια του νησιού, μέσα από τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, όπως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, Δήμοι αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες με το “πράσινο φως” που άναψε η Επιτροπή Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση των προωθούμενων παρεμβάσεων σε σημαντικούς χώρους, όπως η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά, ο ναός του Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές Μαλεβιζίου και ο αρχαιολογικός χώρος της Πραισού κοντά στη Σητεία.

Αναλυτικότερα, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνη Παπαδεράκη συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης. Η επιτροπή στη διάρκεια της συνεδρίασής της, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τα παρακάτω θέματα: 

- Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Κρήτης, ΝΠΔΔ της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής, καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους”, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.

- Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση του έργου “Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Πραισού Δήμου Σητείας”, προϋπολογισμού 60.500 ευρώ.

- Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης για την υλοποίηση του έργου “Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γωνιών Μαλεβιζίου”, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

- Έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Αγ. Βασιλείου, για την εκτέλεση των έργων “Αποκατάσταση φθορών - καθαρισμός τάφρων οδικού δικτύου Πατσού-Καρίνων και ζημιών στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δήμου Αγ. Βασιλείου”, συνολικού προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, και “Αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων οδικού δικτύου Περιφέρειας Δήμου Αγ. Βασιλείου”, συνολικού προϋπολογισμού 47.000 ευρώ.

Στα Χανιά

Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Η μεγαλύτερη σε οικονομικό μέγεθος προγραμματική σύμβαση από όσες εγκρίθηκαν χθες από την Επιτροπή Προγραμματισμού της Περιφέρειας, ύψους συγκεκριμένα 240.000 ευρώ, αφορά στην πολύ γνωστή εντός και εκτός Κρήτης Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στα Χανιά, που αποτελεί ένα από τα σπουδαία μοναστηριακά συγκροτήματα της τελευταίας περιόδου της Βενετοκρατίας.

Κύριος του έργου είναι η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων. Φορέας Υλοποίησης ορίζεται το Πολυτεχνείο Κρήτης/Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Φορέας χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει να ελέγχει με συνεχή εποπτεία την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της παρούσας σύμβασης, διά των αρμόδιων υπηρεσιών του και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων (Ν. 3028/02).

Σκοπός του έργου είναι η ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση της κατασκευής του κτηρίου της Ιερατικής Σχολής στον περίβολο της Ιεράς Μονής, καθώς και των παρακείμενων εκτός περιβόλου κτισμάτων κατοικιών, και της περαιτέρω πορείας του μνημειακού συγκροτήματος στον χρόνο, παράλληλα με την επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών φθοράς των δομών του. Ειδικά, για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επανάχρηση, ανάδειξη και ένταξη της πρώην Ιερατικής Σχολής και των παρακείμενων κτισμάτων κατοικιών στη ζωή της Μονής διερευνώνται σύγχρονες θεωρήσεις και καλές πρακτικές διεθνώς, σε συνδυασμό με τη δυναμική του μοναστηριακού συγκροτήματος.

Ως απόρροια των ερευνητικών εργασιών θα ακολουθήσει η παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους, και η απόδοση νέας χρήσης ή χρήσεων, συναφείς με την ιστορικότητά τους. Η διερεύνηση των χρήσεων θα στοχεύει στη διατήρηση του θρησκευτικού χαρακτήρα του χώρου και την υποστήριξη του μνημειακού-μουσειακού χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα των διερευνήσεων, θα ακολουθήσει ο πειραματικός σχεδιασμός σειράς προτάσεων που στοχεύουν στην αποκατάσταση του κελύφους του κτηρίου, ώστε να υποστηριχτούν αποτελεσματικά οι παρεμβάσεις και οι νέες κατασκευές με τη συνεργασία και των τεσσάρων συμβαλλόμενων φορέων.

Όπως σημειώνεται στην προγραμματική σύμβαση, το έργο της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης κρίνεται αναγκαίο να υποστηριχτεί από τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, αρχαιολόγο, τ. έφορο Αρχαιοτήτων Κρήτης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Κρήτης και του εν λόγω μνημείου ιδιαίτερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News