ΕΥΔΕ Κρήτης: Iκανοποίηση στον ΟΑΚ – Aντιδράσεις για την κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας

Κρήτη
ΕΥΔΕ Κρήτης: Iκανοποίηση στον ΟΑΚ – Aντιδράσεις για την κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμικτο σκηνικό για την ΕΥΔΕ Κρήτης

Ικανοποίηση και διάπλατα χαμόγελα στις τάξεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, προβληματισμοί, ερωτηματικά και αντιδράσεις, την ίδια ώρα, στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νησί μας...

Είναι οι δύο αντίθετες όψεις του... νομίσματος με φόντο τη δεδομένη πια - μετά και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή - διάλυση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κρήτης-Δωδεκανήσων (ΕΥΔΕ), η οποία προτού προλάβει ουσιαστικά να λειτουργήσει καταργείται και εντάσσεται στον ΟΑΚ Α.Ε...

Το ζήτημα της κατάργησης της ΕΥΔΕ Κρήτης-Δωδεκανήσων και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς επαφών που είχε χθες στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Ο κ. Παπαδογιάννης συναντήθηκε αρχικά με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Στις συναντήσεις, κυρίαρχο αναδείχτηκε το θέμα της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από τον ΟΑΚ. Αναλύθηκε δε λεπτομερώς το θέμα του νέου “οργανογράμματος”, μέσω του οποίου θ’ αντιμετωπιστούν με επάρκεια ζητήματα στελέχωσης του ΟΑΚ, παράλληλα με την απεμπλοκή του υφιστάμενου προσωπικού του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί στις υπηρεσίες του ΟΑΚ.

Στις επαφές του κ. Παπαδογιάννη τέθηκε ακόμη με δυναμικό τρόπο το θέμα της αποκατάστασης του φράγματος Βαλσαμιώτη, με τις δύο πλευρές, ΟΑΚ και υπουργείο Υποδομών, να δεσμεύονται για συντονισμό των κινήσεών τους, με στόχο να υπάρξει άμεσα δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών-παρεμβάσεων. Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων του Οργανισμού.

«Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την ευτυχή συγκυρία της εισαγωγής της σχετικής τροπολογίας, που περιλαμβάνει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στη Βουλή, μια εξέλιξη που μας... ανοίγει τον δρόμο να υλοποιήσουμε το πολύ σημαντικό μας έργο, με ισχυρά πλέον “όπλα” στη φαρέτρα μας. Η ηγεσία του υπουργείου έχει κατανοήσει πλήρως την κατάσταση και έμπρακτα αποδεικνύει τη στήριξή της με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών. Ο ΟΑΚ βαδίζει πλέον σε συγκεκριμένες και ασφαλείς ράγες και μας περιμένει όλους πολλή δουλειά», ανάφερε σε δήλωσή του, μετά το πέρας των επαφών του στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Παπαδογιάννης.

Τον κ. Παπαδογιάννη συνόδευσαν το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ κ. Θοδωρής Νίνος και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Γιώργος Αγαπάκης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει άμεσα και νέα συνάντηση στο εν λόγω υπουργείο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Παπαδογιάννη στην Αθήνα συνεχίζεται σήμερα με επισκέψεις στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού (υφυπουργείο Αθλητισμού), για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Ζητούν εξηγήσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα που η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης “χαιρετίζει” τις εξελίξεις με την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Υποδομών, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις από το υπουργείο, καλώντας το να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία που καταργεί την ΕΥΔΕ Κρήτης.

Ειδικότερα, τις επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Ανατολικής Κρήτης σχετικά με την κατάθεση Τροπολογίας με αρ. 375/29-25/6/2020, όπου τροποποιεί Τμήμα του Οργανισμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την κατάργηση τεσσάρων ΕΥΔΕ (Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων), και συγκεκριμένα: 1) ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων, 2) ΕΥΔΕ Ηπείρου και Κέρκυρας, 3) ΕΥΔΕ Στερεάς Ελλάδος και 4) ΕΥΔΕ Έβρου, φέρνουν στη Βουλή με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον κ. υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, καλώντας τον να εξηγήσει τον λόγο αυτής της τροποποίησης και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων, δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, όπως συνέβαινε διαχρονικά στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη εισήγηση από Υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η τροπολογία έχει κενά, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο σε εργασιακά θέματα όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό θα έχει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στη διαχείριση των έργων, στην εργασιακή ειρήνη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υπάρχουν παραλείψεις στην τροπολογία, που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των έργων.

Με την τροπολογία καταργείται η ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων, δηλαδή η μοναδική παρουσία του κράτους στις Υποδομές. Καταργείται ο μοναδικός φορέας του υπουργείου Υποδομών όπου σε συσχετισμό με το ΤΑΕΦΚ Χανίων (Τμήμα Φυσικών Καταστροφών) ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 730/4-3-2019 Απόφαση 16973 θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην αποκατάσταση στον Τομέα Φυσικών Καταστροφών στην Κρήτη.

Αν οι εργαζόμενοι αποσπαστούν στον ΟΑΚ Α.Ε., τότε θα έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι που υπάρχουν ήδη στον ΟΑΚ Α.Ε. από το 2014 θα ανήκουν και θα πληρώνονται από το υπουργείο, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΕ θα αποσπαστούν στον ΟΑΚ Α.Ε. και οι αποδοχές τους θα καταβάλλονται από την Ανώνυμη Εταιρεία.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Ανατολικής Κρήτης, εκτός από το υψίστης σημασίας ζήτημα που προκύπτει με τη διαχείριση των έργων υποδομής του υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη (τα Δωδεκάνησα μένουν χωρίς Υπηρεσία), τα οποία εκχωρούνται σε μία Ανώνυμη Εταιρεία η οποία δε λειτουργεί με τα δημοσιονομικά κριτήρια των δημόσιων Υπηρεσιών, προκύπτει και μείζον εργασιακό πρόβλημα για το προσωπικό της καταργούμενης υπηρεσίας: Δημόσιοι υπάλληλοι θα προσφέρουν ανοικειοθελώς τις υπηρεσίες τους σε μια Α.Ε. που διοικείται από Δ.Σ. ιδιωτών (δηλαδή με λίγα λόγια δημόσιοι υπάλληλοι θα διοικούνται από ιδιώτες), η οποία μάλιστα εδρεύει σε άλλη πόλη από την πόλη που έδρευε η Υπηρεσία τους.

Για την τροπολογία

Επερώτηση Γιώργου Λογιάδη

Σε ανάλογη παρέμβαση, καταθέτοντας την επιστολή και τα αιτήματα της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Ανατολικής Κρήτης, προχώρησε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος καταλήγει με τα εξής ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς:

«Η κίνηση λοιπόν αυτή της κυβέρνησης ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου” για ανοικειοθελείς μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε Α.Ε. του Δημοσίου και στοχεύει απροκάλυπτα στη διάλυση του δημόσιου τομέα.

Γι’ αυτό ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

- Προτίθεται η κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία;

- Προτίθεται η κυβέρνηση να διατηρήσει τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων στο Ηράκλειο;

- Προτίθεται η κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα νομοθετήματα που προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων δημόσιων υπηρεσιών σε Α.Ε. και την άμεση πρόσληψη μηχανικών για τη στελέχωση δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, ΥΔΟΜ και λοιπών υπηρεσιών με τεχνικό αντικείμενο;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News