Τουρισμός: «Τεστ οι 3 πρώτες εβδομάδες για την Κρήτη»

Κρήτη
Τουρισμός: «Τεστ οι 3 πρώτες εβδομάδες για την Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ΤUI φέρνει κόσμο στην Κρήτη - Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις

Θετικό σήμα για τις ροές τουριστών προς την Ελλάδα εκπέμπει ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών του κόσμου, η ΤUI, με τους ξενοδόχους στην Κρήτη όπως και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ελπίζουν ότι από μεθαύριο, πρώτη μέρα του Ιουλίου, που θα αρχίσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια να υποδέχονται τους τουρίστες, θα “φυσήξει” αέρας ανακούφισης. Ωστόσο, υπάρχει και ο προβληματισμός για το “στοίχημα” στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς, αν αυτό το “στοίχημα” χαθεί, θα φτάσουμε πάλι σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα καραντίνα!

Μέσω της ΤUI, όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της στην Ελλάδα Γιώργος Δήμας, όλες σχεδόν οι αγορές-δεξαμενές για την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα διοχετεύουν επισκέπτες στη χώρα μας. Από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου - αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό - ξεκινούν πτήσεις από Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και σταδιακά “ανοίγουν” και άλλες αγορές. Από 11 Ιουλίου αναμένονται και πτήσεις της TUI από την Αγγλία προς την Ελλάδα, ενώ τελευταία και πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και το άνοιγμα των πτήσεων από τη Σουηδία προς την Ελλάδα την Πέμπτη 2 Ιουλίου, πάντα με “όχημα” την TUI.

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως και Ζάκυνθος είναι οι προορισμοί που παραδοσιακά θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επισκεπτών της TUI, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Δήμας, αν και η TUI πετάει σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, τα μικρότερα νησιά για φέτος έχουν το μειονέκτημα ότι σε αυτά δεν έχουν ανοίξει τα περισσότερα ξενοδοχεία. Την ίδια στιγμή, ο κ. Δήμας στέλνει μήνυμα στήριξης στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μη στηρίξουμε τα ξενοδοχεία που συνεργαζόμαστε. Υπάρχει χώρος για όλους».

«Οι τρεις πρώτες εβδομάδες»

«Αν όλα πάνε καλά τις τρεις πρώτες εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι θα πάει καλά και η υπόλοιπη τουριστική περίοδος», όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Αλλά αντιθέτως, αν ξεκινήσουμε και έχουμε κρούσματα, θα έχουμε καραντίνα ξανά. Πάντως, αυτό που εμείς μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι, όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Οι ξενοδόχοι είναι καλοί επαγγελματίες. Και προσπαθούν πάντοτε για το καλύτερο. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τρεις πρώτες εβδομάδες».

«Να προσέξουμε όλοι»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης δηλώνει κατηγορηματικά: «Είναι πάρα πολύ θετικά όλα αυτά για τις αφίξεις. Όμως, θα πρέπει όλοι μαζί να προσέξουμε, ώστε να αποφύγουν τη διασπορά του κορωνοϊού και πρέπει όλοι να κρατάμε τα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπονται βάσει των πρωτοκόλλων. Από ’κει και πέρα είμαστε σε αναμονή κι εμείς, αλλά δεν ξέρουμε αν όντως στείλουν κόσμο στην Κρήτη. Είναι κάτι που το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα. Ας περιμένουμε λοιπόν...».

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τέλος, εκφράζει την πεποίθηση τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν να εφαρμόσουν πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Και στα εν λόγω ξενοδοχεία, όπως λέει ο Νίκος Κοκολάκης, οι εργαζόμενοι δε θα είναι καν αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες. Επομένως, τα μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας ισχύουν για τα ξενοδοχεία εκείνα που δεν έχουν σκοπό να ανοίξουν. «Εμείς επιθυμούμε όσοι ανοίξουν να δώσουν κανονική δουλειά στον κόσμο», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Το μεγάλο στοίχημα

Τελικά οι φετινές τουριστικές ροές θα σώσουν την παρτίδα για τα ξενοδοχεία; Την απάντηση δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος σημειώνει: «Το ότι θα έρθει ο κόσμος από το εξωτερικό δε σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος». Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΞΕΕ είναι να διατηρηθεί η σοβαρή εικόνα αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει χτιστεί το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.

Ο Ιούνιος δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Στο ζήτημα των πληροτήτων των ξενοδοχείων στα αστικά κέντρα εστιάζει και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης στις 15 Ιουνίου δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι ξενοδόχοι της Αθήνας, σημειώνοντας ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινήθηκαν μεταξύ 10% και 20%. Ο Ευγένιος Βασιλικός εκτιμά ότι όποιες κρατήσεις εισέλθουν στα συστήματα των ξενοδόχων θα είναι της τελευταίας στιγμής, καθώς ακόμα και τώρα τα μηνύματα για Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι ενθαρρυντικά. Τονίζεται ότι στην Αθήνα έχει ανοίξει το 25% του ξενοδοχειακού δυναμικού της και πολλά αναμένουν να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο αναλόγως των βοηθητικών μέτρων που τυχόν υπάρξουν από την κεντρική διοίκηση. Με μια φωνή οι φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, και ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Στο Ηράκλειο

Προς επίρρωση των παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, διευθύνων σύμβουλος, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ανοίγει μεθαύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου την ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο, με γνώμονα την απασχόληση του προσωπικού, αφού οι πληρότητες είναι μονοψήφιες και στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν το 30% τον Αύγουστο. Για τον κ. Οικονόμου, κομβικό είναι το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, αλλά και η “απελευθέρωση” της Αγγλίας από την καραντίνα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News