Αποκαλύψεις Γαβαλά: Αίτημα για αναμπέλωση 10.000 στρεμμάτων με επιδότηση 3.000 ευρώ ανά στρέμμα

Κρήτη
Αποκαλύψεις Γαβαλά: Αίτημα για αναμπέλωση 10.000 στρεμμάτων με επιδότηση 3.000 ευρώ ανά στρέμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπιδοφόρα νέα για ελαιόλαδο, επιτραπέζιο σταφύλι και κρασί!

Σε ρόλο παρέμβασης στην αγορά, "βγαίνοντας" με συγκεκριμένες τιμές παραγωγού, προσανατολίζεται στη νέα ελαιοκομική περίοδο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, έχοντας βάσιμη ελπίδα ότι είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων στο νησί.

Η ΕΑΣΗ έχει καλά νέα και για την αναμπέλωση.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα αίτημα για αναμπέλωση 10.000 στρεμμάτων σε πρώτη φάση, με επιδότηση 3.000 ευρώ ανά στρέμμα, στον κάθε αμπελουργό του προγράμματος. Για το κρασί, ανοίγεται φέτος ο δρόμος στην αγορά οινοσταφύλων, αφότου ολοκληρωθεί η απόσταξη κρίσης, αλλά με μια πολιτική "αυστηρή" σε θέματα ποιότητας!

Ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή συνομιλία μας με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Σταύρο Γαβαλά, σε όλα τα προϊόντα εκείνα που παραδοσιακά στηρίζουν την οικονομία της Κρήτης, η οποία και τα τελευταία χρόνια καταρρέει, επειδή αυτά τα προϊόντα δεν είχαν την αναμενόμενη ώθηση και δυναμική.

Πρώτα και κύρια, βέβαια, το ελαιόλαδο, το οποίο πέρυσι υπέστη τεράστια ζημιά λόγω δάκου, γλοιοσπορίου ή άλλων μυκητολογικών ασθενειών που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - ήταν σε μεγάλο και καθοριστικό βαθμό, συνέπεια του δάκου.

                      

«Στηρίζουμε τη δακοκτονία»

Με 10 γεωπόνους της, παρά το κόστος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στηρίζει φέτος το έργο της δακοκτονίας στο νησί, που ξεκινάει και επίσημα αύριο Παρασκευή με τους πρώτους ψεκασμούς σε επίπεδο νομού Ηρακλείου.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποίησε χθες την έναρξη εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος για αύριο Παρασκευή και με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανό Κάμπο του δήμου Χερσονήσου, και στο Γάζι του φήμου Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ελαιοπαραγωγοί «επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα.

Επίσης, καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν, ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους, προκειμένου να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός».

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εργολάβου να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.

«Εμείς φέτος δεσμευτήκαμε να διαθέσουμε 10 γεωπόνους με δικά μας έξοδα για να στηρίξουμε το έργο της δακοκτονίας. Και έχουμε στείλει ήδη τους μισούς και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα στείλουμε τους άλλους μισούς. Μπορεί το σημερινό μοντέλο να είναι παρωχημένο. Αλλά αυτό είναι. Με αυτό θα πορευτούμε. Με αυτό θα πολεμήσουμε τον δάκο», λέει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Γαβαλάς.

Ταυτόχρονα, η ΕΑΣΗ, εκτός από τους 10 γεωπόνους, παρέχει στην Περιφέρεια Κρήτης και δύο οχήματα για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, φέτος μπορεί ο πληθυσμός του δάκου να είναι και αυξημένος σε σχέση με πέρυσι λόγω καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, υπάρχει καλύτερη οργάνωση, με τις προοπτικές να είναι ευοίωνες για την καταπολέμησή του, όπως θέλει να πιστεύει και να ελπίζει και ο Σταύρος Γαβαλάς.

Μάλιστα, ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «έχουν διασφαλιστεί και τα κονδύλια, αλλά και τα φάρμακα, ώστε να γίνουν φέτος περισσότεροι ψεκασμοί σε σχέση με πέρυσι. Άρα η Περιφέρεια Κρήτης έχει στη "φαρέτρα" της και περισσότερα όπλα. Θα πάνε όλα καλά αν γίνουν όλα στη σωστή χρονική στιγμή»...

"Όπλο" η ποιότητα

Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ τονίζει ότι, «αν επαναληφθούν τα περυσινά προβλήματα, θα έχουμε το ίδιο σκηνικό για τον παραγωγό με εξευτελιστικές τιμές, που δε θα μπορεί όχι απλά να καλλιεργήσει, αλλά ούτε και να μπορεί να ζήσει. Αν λοιπόν έχουμε επανάληψη του φαινομένου, η καταστροφή θα είναι πλέον ολοκληρωτική»...

Στο μεταξύ, εκκρεμεί ακόμα μία συνάντηση στα Χανιά για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου.

«Είχε γίνει στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στη Σητεία. Και τώρα θα γίνει και στα Χανιά προς το τέλος του μήνα. Θα πάμε στα Χανιά όλες οι Ενώσεις της Κρήτης. Κι εκεί πιστεύω ότι το εγχείρημα αυτό θα πάρει πλέον "σάρκα και οστά". Θα δούμε το καταστατικό. Ποιοι θα μετέχουμε. Με τι ποσοστό η κάθε οργάνωση. Αλλά όλοι επί ίσοις όροις, χωρίς να υπονομεύσει κανένας νομός τον άλλο. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όλοι μαζί να δούμε πώς θα βγούμε τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και να ανακοινώσουμε τιμές για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, αφού ο κόσμος μας το χρεώνει που δε βγήκαμε πέρυσι να ανακοινώσουμε τιμές. Να μπορέσουμε να παρέμβουμε στην αγορά και να μπορέσει ο παραγωγός να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Θεωρώ ότι η δημιουργία αυτού του φορέα θα έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στις τιμές παραγωγού»...

Στον αμπελουργικό τομέα

Για το κρασί, η απόσταξη κρίσης παίρνει "σάρκα και οστά" και θα διατεθούν πανελλαδικά γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ, συν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαδικασία του "πράσινου τρύγου". «Πιστεύω ότι αυτά τα μέτρα θα αποσυμφορήσουν τους οινοποιούς. Και με αυτόν τον τρόπο κι εμείς θα διώξουμε κάποια αποθέματα κρασιού. Θα μπορέσουμε να μπούμε πιο δυναμικά στην αγορά για να αγοράσουμε σταφύλια απ' τον κόσμο και ιδιαίτερα φέτος που προβλέπεται σταφυλοχρονιά»...

Ωστόσο, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει: «Το οινοποιείο της Παλιανής θα δουλέψει σε πιο δυναμικούς ρυθμούς. Θα πάρουμε περισσότερα σταφύλια σίγουρα. Αλλά να ξέρουν από τώρα οι παραγωγοί ότι τα ποιοτικά σταφύλια θα πληρώνονται και στις ανάλογες τιμές. Τα "δεύτερα" σταφύλια θα πληρώνονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Οι παραγωγοί πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν βάρος στην ποιότητα»...

Το αποθεματικό κρασί θα πάει για τις ανάγκες αντισηπτικών στη χώρα μας. Για το ξίδι δεν υπήρξε μέχρι τώρα λύση.

Αναμπέλωση στην Κρήτη - Καταγραφή αιτημάτων ξεκινά η ΕΑΣΗ

Όσο για την αναμπέλωση, «κάθε 7-8 χρόνια γίνεται και μια μελέτη για την αναμπέλωση. Επομένως μελέτες υπάρχουν. Από 'κει και πέρα, προσωπικά ο Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύτηκε να βρεθούν τα 25-30 εκατομμύρια ευρώ που εμείς προτείναμε, ώστε να μπει σε εφαρμογή μία μελέτη αναμπέλωσης 10.000 στρεμμάτων με επιδότηση 2.500-3.000 ευρώ ανά στρέμμα προς τους παραγωγούς, κυρίως του νομού Ηρακλείου».

Ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι, αμέσως μετά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, θα αρχίσει η ΕΑΣΗ να έρχεται σε επαφή με τους αμπελουργούς για να καταγράψει τα αιτήματά τους ως προς τη διάθεση μιας νέας και επιδοτούμενης αναμπέλωσης.

«Οποιοσδήποτε παραγωγός μπορεί να διαθέσει στρέμματα για αναμπέλωση θα μπορεί να πάρει γύρω στα 2.500 με 3.000 ευρώ το στρέμμα. Αυτή είναι η πρόταση που κάναμε στον Σταύρο Αρναουτάκη και μας είπε ότι είναι χρήματα που μπορεί να βρεθούν από διάφορα προγράμματα»...

Στόχος είναι η αναμπέλωση να εξασφαλίσει την παραγωγή σταφυλιών από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο. «Μιλήσαμε και με εξαγωγείς. Όλοι είναι αισιόδοξοι. Όλοι λένε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι παραγωγές μας. Εμείς θα κάνουμε μετά την ενεργοποίηση μια νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους και νομίζω ότι πλέον, άμα εξασφαλίσουμε τα χρήματα, από του χρόνου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της νέας αναμπέλωσης στην Κρήτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News