Ούλοφ Πάλμε: Οι στενοί δεσμοί με την Κρήτη - σπάνιες φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στο νησί

Κρήτη
Ούλοφ Πάλμε: Οι στενοί δεσμοί με την Κρήτη - σπάνιες φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Μετά από 34 χρόνια, η αστυνομία κατονομάζει τον δολοφόνο του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  σήμερα το πρωί, ο εισαγγελέας Πέτερσεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της δολοφονίας Πάλμε. 

"Ο λεγόμενος «Skandiamannen» (Ο Σκανδιναβός), κατά κόσμον  Στίνγκ Ένγκστρομ, βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε. Εφόσον όμως ο δολοφόνος είναι νεκρός, η υπόθεση κλείνει εδώ".

Ο Ούλοφ Πάλμε, ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη και δολοφονήθηκε το 1986. Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ , τα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986.  

Ο Σουηδός πρωθυπουργός συχνά κυκλοφορούσε χωρίς σωματοφύλακες. Έτσι και την νύχτα της δολοφονίας του . Το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη. Η σύντομη θητεία του Πάλμε ως πρωθυπουργός και ο πρόωρος θάνατός του, τον κατέστησαν τον περισσότερο διεθνώς γνωστό Σουηδό πολιτικό του 20ου αιώνα.

Ήταν ένας πολιτικός με ισχυρές πολιτικές θέσεις που προκαλούσε συζητήσεις στη διεθνή σκηνή: η οξεία κριτική του εναντίον των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι εκστρατείες του εναντίον της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, η καταδίκη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική . Η στάση του κατά της  Χούντας των Αθηνών , των έκανε να αποκτήσει πολλούς φίλους δημοκράτες  στην Ελλάδα.   

Οι ισχυροί δεσμοί με την Κρήτη

Κάτι που ίσως δεν θυμούνται οι νεώτεροι ,  είναι ότι ο χαρισματικός αυτός πρωθυπουργός των Σουηδών ,  αγαπούσε το νησί μας τη Κρήτη. Ήρθε στο νησί πρώτη φορά το 1981. Ο Πάλμε έμενε συχνά στο χωριό Μοχός και οι τοπική φορείς τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη και του παραχώρησαν ένα μικρό  σπίτι το οποίο μετά το θάνατό του εγκαταλείφθηκε . Αυτοί που τον γνώρισαν στο χωριό όμως δεν τον ξέχασαν.

Όταν ο Ούλοφ Πάλμε, δολοφονήθηκε, ο αείμνηστος Θεόφιλος Σουρανάκης, πρόεδρος τότε στην κοινότητα του Μοχού, έβαλε στόχο ζωής να δημιουργηθεί στο χωριό το «Σπίτι του Ούλοφ Πάλμε».

Ένας εκθεσιακός χώρος, ένα μικρό Μουσείο που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την πορεία του δημοκράτη  πολιτικού, του αγωνιστή και οραματιστή Ούλοφ Πάλμε. Αυτό έγινε το 2017.

Ο ίδιος ο Πάλμε έλεγε για την Κρήτη:…  «μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη, καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Ομορφιάς. Δε χωρεί μέσα σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς...».

 Φωτογραφίες: http://appartementkreta.nl/olof-palme  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News