Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ΚΡΗΤΗ TV για ηλεκτρική διασύνδεση: Τι ισχύει με υφιστάμενες εγκαταστάσεις κ' εργαζόμενους

Κρήτη
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ΚΡΗΤΗ TV για ηλεκτρική διασύνδεση: Τι ισχύει με υφιστάμενες εγκαταστάσεις κ' εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Κρητικού υπουργού στην Κατερίνα Σαλαπάτα

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV», με την Κατερίνα Σαλαπάτα ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή και την διήμερη επίσκεψη του στο νησί της Κρήτης.

Ερωτηθείς για την συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία που υπεγράφη, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως πρόκειται για «μια σημαντική ευρωπαϊκή συμφωνία που δείχνει πως μπορούν να λύνουν τα διασυνοριακά τους θέματα οι σύγχρονες χώρες. Υπονοώ βεβαίως ότι με αυτόν τρόπο θα έπρεπε να λειτουργεί και η Τουρκία, αντί να ακολουθεί τον δρόμο των απειλών».

Αναφορικά με την φημολογία ανάλογων συζητήσεων και με την Αίγυπτο ο υπουργός ανέφερε: «Δεν είναι μυστικό ότι γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο, σε καλό κλίμα μάλιστα, καθώς η Ελλάδα ακολουθεί πολυδιάστατη στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή», ενώ για τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας επικεντρώθηκε στην «ήρεμη αποφασιστικότητα» που δείχνει η Ελλάδα, σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο αγωγός EastMed.

«Προωθούμε τον αγωγό East med που θα περνά από Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα. Η Τουρκία πράγματι ακολούθησε την τακτική των απειλών και σε αυτό το ζήτημα, όμως εμείς υπογράψαμε την συμφωνία και πριν από 3 εβδομάδες περάσαμε από την Βουλή την συμφωνία. Θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Η πολιτική του Ερντογάν είναι αναχρονιστική και η Ελλάδα δεν κάμπτεται, όπως φάνηκε στον EastMed και στον Έβρο. Πρόκειται για στρατηγική ήρεμης αποφασιστικότητας».

Ηλεκτρική διασύνδεση: Τι ισχύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους

Για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπου αύριο (σήμερα)  Τετάρτη 10 Ιουνίου, θα παρευρεθεί στην υπογραφή των συμβάσεων για το έργο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως έτσι θα περιοριστούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που δείχνει πως με το έργο αυτό θα γίνει ένα γιγαντιαίο περιβαλλοντικό βήμα.

Για το τι θα συμβεί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει backup, καθώς αν υπάρχει πρόβλημα με τα 2 καλώδια, το μεγάλο και το μικρό, θα πρέπει να υπάρχει εφεδρεία για ενδεχόμενο black out. «Θα γίνουν ανάλογες μελέτες για το ζήτημα. Επί της ουσίας Λινοπεράματα, Αθερινόλακος και η εγκατάσταση στα Χανιά θα αποτελούν παρελθόν μέχρι το τέλος του 2023.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τους υφιστάμενους εργαζόμενους, θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους χρειάζεται να τύχουν ειδικής μέριμνας από την ίδια την ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στο χωριό της Δαμάστας, δήλωσε:

«Ο Δήμος Μαλεβιζίου είχε διεκδικητική στάση από την αρχή, έχω την εντύπωση όμως πως οι τελευταίες προτάσεις του ΑΔΜΗΕ πρέπει να καλύψουν τον Δήμο και το χωριό της Δαμάστας, καθώς θα υπάρξουν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ αντισταθμιστικά οφέλη.

Η Κρήτη θα πρέπει να έχει μέρες γιορτής με την υπογραφή του έργου καθώς αυτό «σέρνεται» επί χρόνια. Δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και αναπτυξιακό, καθώς κάθε καλοκαίρι συζητούσαμε για την ευστάθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί».

Αναφορικά με την νήσο Χρυσή, στην οποία βρέθηκε σήμερα, ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική σύγχυση, δεν ασχολήθηκε επί 4.5 χρόνια με το θέμα και έχει το θράσος να παριστάνει τον εισαγγελέα. Η κυβέρνηση προχωράει στο ζήτημα και γενικά για τις περιοχές Natura σε όλη την χώρα. Ακολουθούμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με την απολιγνητοποίηση, με την απόσυρση των πλαστικών.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει προκύψει διεθνώς γύρω από τον λιγνίτη:

«Ενώ ο λιγνίτης ήταν το πετράδι και το διαμάντι της ΔΕΗ πριν χρόνια, τώρα είναι βαρίδι. Αυτό συνέβη καθώς άλλαξε η διεθνής πολιτική σε σχέση με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ μπήκε μέσα το 2018 περί τα 200 εκατομμύρια και το 2019 ακόμη 300 εκατομμύρια μόνο από τον λιγνίτη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία, καθώς δεν το αντέχει η οικονομία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News