Κρήτη

Επιφυλακτικοί οι ταξιδιώτες – Tι δείχνει έρευνα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

Μεγάλη έρευνα για τον τουρισμό από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δείχνει πως διαμορφώνεται η κατάσταση στον τομέα του τουρισμό.

 Τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας, πανελλαδικής έρευνας που καταγράφει την πρόθεση των Ελλήνων να πραγματοποιήσουν διακοπές την αμέσως επόμενη περίοδο εν μέσω της εξέλιξης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 23 έως και τις 27 Απριλίου και στην οποία συμμετείχαν 2364 άτομα από όλη την Ελλάδα, δείχνει πως διαμορφώνεται η τάση γύρω από τις διακοπές στη χώρα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, πριν την εκδήλωση της πανδημίας, οι δυο στους τρεις ερωτηθέντες (65%) είχαν προγραμματίσει κάποιου τύπου διακοπές για το καλοκαίρι του 2020. Από αυτούς το 26% δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες διακοπές του, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι ακόμα ή θα προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου.

 

Ελλάδα ψηφίζουν οι υποψήφιοι ταξιδιώτες

 

Στη γενική πρόθεση για ταξίδια αναψυχής / διακοπές εντός του 2020, το 25% δεν έχει πρόθεση να κάνει διακοπές εντός του έτους. Το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθεση να κάνει διακοπές το καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος 2020), το 10% το διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, το 7% την περίοδο των Χριστουγέννων του 2020, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου ένας στους τρεις (30%), έχει πρόθεση για διακοπές εντός του έτους αλλά δεν ξέρει ακόμα πότε.

Αναφορικά με τον προορισμό, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) δηλώνει πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδος και το 17% στο εξωτερικό. Επιπλέον, περίπου ένας στους τέσσερις που δηλώνουν πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδας, σκοπεύει να κινηθεί σε περιοχή σχετικά κοντά στη μόνιμη κατοικία του.

 

Ανησυχία και προβληματισμός

 

Σε σχέση με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν περισσότερο την απόφαση για διακοπές εντός του 2020, η έρευνα κατέδειξε ως πιο σημαντικό παράγοντα την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και με μικρή διαφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

 

Ενδεικτική της ανησυχίας των συμμετεχόντων για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι η προτίμηση της πλειοψηφίας του δείγματος για ταξίδι με ΙΧ αυτοκίνητο (54%) και σχεδόν του συνόλου του δείγματος (95%) για αποφυγή οργανωμένων ταξιδιών. Στην ίδια κατεύθυνση, καταγράφεται η διάθεση των ερωτώμενων να επιβαρυνθούν προκειμένου να λάβουν ασφαλέστερες υπηρεσίες, αφού ένας στους δυο (47%) είναι διατεθειμένος να πληρώσει έως και 10% περισσότερο σε τουριστικές επιχειρήσεις που θα λάβουν αυστηρότερα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

 

Που θέλουν να καταλύσουν οι Έλληνες;

Διερευνήθηκαν επιπλέον οι απόψεις των συμμετεχόντων αναφορικά με τη διαμονή τους: Δυο στους πέντε περίπου δείχνουν προτίμηση για διαμονή στο χωριό / εξοχικό τους ή να φιλοξενηθούν από φίλους / συγγενείς, ενώ στην περίπτωση επιλογής τουριστικού καταλύματος προτιμώνται με μεγάλη διαφορά από άλλες μορφές τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα 4* και 5* ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα Airbnb.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα φέρνει στο φως και ευρύτερες απόψεις των καταναλωτών, όπως η επιθυμία τους να στηριχθούν οι άνθρωποι του τουρισμού από την Πολιτεία, η προτίμησή τους για διακοπές εντός Ελλάδος ώστε να ενισχυθεί η εθνική οικονομία, αλλά και ο προβληματισμός τους για το εάν οι επαγγελματίες / επιχειρήσεις του τουρισμού θα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία.

 

Γενικά η έρευνα καταγράφει μια εμφανώς πρωτόγνωρη κατάσταση για τον τουρισμό, με τους περισσότερους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας για τις επιλογές τους.

 

Η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους (επιχειρήσεις, φορείς, κ.λπ.) στην λήψη αποφάσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Το προφίλ της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα – τέτοιο που να ελαχιστοποιεί το περιθώριο σφάλματος.

Από τους 2364 συμμετέχοντες το 64% είναι γυναίκες, το 74% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών, το 51% δηλώνει έγγαμο ή με σύμφωνο συμβίωσης, το 71% δηλώνει εισόδημα έως 24.000€, ενώ το 55% του δείγματος είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με κύριους ερευνητές τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, Μάρκο Κουργιαντάκη (Επ. Καθηγητή, επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας), Ειρήνη Δήμου (Αν. Καθηγήτρια) και Αλέξανδρο Αποστολάκη (Αν. Καθηγητή).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια