Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Συμβολικές κινητοποιήσεις

Κρήτη
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Συμβολικές κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας όλοι στο πλευρό των ηρώων υγειονομικών.

Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ και του ηρωικού προσωπικού του είναι η σημερινή.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα των υγειονομικών, προχωρά - στο πλαίσιο του καλέσματος της ΟΕΝΓΕ “Μέρα Πανελλαδικής Δράσης” - σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συμβολική διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου

Εκατοντάδες φορείς από όλη τη χώρα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος για πανελλαδική ημέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ και του ηρωικού προσωπικού του, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες δίνει τη δική του "μάχη" ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται σήμερα 7 Απριλίου - και - σε τοπικό επίπεδο, φορείς εργαζομένων - και όχι μόνο - συμμετέχουν στο κάλεσμα και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κόντρα στην εξάπλωση του ιού.

Για του λόγου το αληθές, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα των υγειονομικών, προχωρά - στο πλαίσιο του καλέσματος της ΟΕΝΓΕ "Μέρα Πανελλαδικής Δράσης" - σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συμβολική διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση γίνεται για «να ακουστεί η αλήθεια αυτών που δίνουν μάχη καθημερινά όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για την αντιμετώπιση της "επιδημίας" των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό), σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των υγειονομικών».

«Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, καθώς και η ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και του καλέσματος πανελλαδικής δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου καλεί σήμερα, στις 9 το πρωί, σε κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για τον λαό η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου Συστήματος Υγείας. Ένα Σύστημα Υγείας που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συγκροτημάτων της περίθαλψης. Αυτό το δημόσιο σύστημα είναι που τώρα δείχνει την κοινωνική του προσφορά, όταν οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες και πολιτικοί, υμνητές της αγοράς και των ΣΔΙΤ, αποσύρονται ή εκβιάζουν για ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση "για να βοηθήσουν". Τα κέρδη και ο μαυραγοριτισμός πάνω και από την πανδημία!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, το οποίο διευκρινίζει ότι θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι γονείς

Στο μεταξύ, και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και στηρίζει τη σημερινή "Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

«Όλοι εμείς οι γονείς αισθανόμαστε τη μεγάλη ευθύνη σε αυτές τις συνθήκες να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας με κάθε τρόπο. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις συνέπειες που επιφέρει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Πολλοί από εμάς ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με την ανεργία, τη μείωση του μισθού μας, την ανασφάλεια που μας γεμίζει η παρουσία μας στη δουλειά, όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κληθήκαμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια θέση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χίλιες δυσκολίες, καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε Η/Υ, ίντερνετ, αλλά και σχετικές γνώσεις ή ακόμα και τις δυνατότητες, ενώ είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι με τα παιδιά μας, με παππούδες και γιαγιάδες την ίδια στιγμή να είναι σε κίνδυνο!

Η ανησυχία μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για την υγεία μας και κυρίως την υγεία των παιδιών μας, καθώς βλέπουμε καθημερινά ότι με τις τεράστιες ελλείψεις του Συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών, και τα κονδύλια για την Υγεία που μειώνονταν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο απαξίωσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες ΠΦΥ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Οι συνταξιούχοι

Εξάλλου, τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στηρίζει και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου. «Στις 7 του Απρίλη (σ.σ. σήμερα), ημέρα δράσης για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, δε μένουμε αδρανείς. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στέλνουμε τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματά μας για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας όπως αυτά εκφράζονται στις περιοχές μας σε όλους τους κυβερνητικούς, περιφερειακούς, τοπικούς αρμόδιους, στην κυβέρνηση, και διεκδικούμε:

* Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση, με στελέχωση όλων των αναγκών της δημόσιας υγείας.

* Να ανοίξουν όλες οι δομές, τα νοσοκομεία, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές πρωτοβάθμιας υγείας σε 24ωρη λειτουργία.

* Να εφοδιαστούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά και μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

* Να επιταχτούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς και οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους και να γίνονται εκεί οι απαραίτητες εξετάσεις, και το κόστος να αναληφθεί από το κράτος δίχως καμία πληρωμή από τους ασθενείς.

* Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους έχουν ανάγκη, δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας-ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

* Στους συνταξιούχους που δεν έχουν αποδοθεί οι συντάξεις τους και σε εκείνους που για χρόνια λαμβάνουν προσωρινές, από τα αναδρομικά που δικαιούνται να τους δοθεί άμεσα ένα ποσό το οποίο θα παρακρατηθεί με την οριστική καταβολή της σύνταξής τους.

* Σε όλους τους συνταξιούχους που όλα αυτά τα χρόνια είχαν θανατηφόρες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αφαίρεση του ΕΚΑΣ, σε κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις τους είναι κοντά στα προνοιακά βοηθήματα, είναι σωστό και δίκαιο, μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης αλλά και του Πάσχα, να τους καταβληθεί το πληρωμένο από αυτούς δώρο τους», αναφέρει η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - «Αναγκαία η ενδυνάμωση του ΕΣΥ»

Ας σημειωθεί ότι και το ΕΠΕΚΕ Υγείας-Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ στη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα.

Ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, όλους τους υγειονομικούς της χώρας αλλά και την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τους Συλλόγους Ασθενών και τις τοπικές κοινωνίες, να ενισχύσουν τη φωνή των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης που σήμερα δίνουν με αυταπάρνηση στην "πρώτη γραμμή" τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας. (...) Διεκδικούμε από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ανεπαρκειών και ελλείψεων, ενισχύοντας το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και αλληλεγγύης τόσο των εργαζομένων στο ΕΣΥ όσο και των πολιτών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που σήμερα σηκώνουν όλο το βάρος, να δώσουν με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News