ΕΣΔΑΚ: Ο… «οβολός» ανά Δήμο της Κρήτης

Κρήτη
ΕΣΔΑΚ: Ο… «οβολός» ανά Δήμο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «ακτινογραφία» της ετήσιας οικονομικής εισφοράς των ΟΤΑ για το 2020

Φορέας - ορόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, ως το όργανο που έχει ουσιαστικά την “μπαγκέτα” της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης, χαρακτηρίζεται, και όχι άδικα, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, όμως από πού πηγάζουν τα βασικά έσοδά του για τη λειτουργία του και ποια είναι η οικονομική συμμετοχή των Δήμων του νησιού που υπάγονται στον ΕΣΔΑΚ;

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει σήμερα την “ακτινογραφία” της οικονομικής συνεισφοράς των Δήμων με βάση τα οικονομικά στοιχεία του ΕΣΔΑΚ για το 2020. Οικονομική συνεισφορά που κυμαίνεται από το ποσό των 2.121.621 ευρώ, που καλείται να καταβάλει ο Δήμος Ηρακλείου, μέχρι το χαμηλότερο ποσό των 3.896 ευρώ, που καλείται να καταβάλει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου...

Οι Δήμοι συνεισφέρουν τον οβολό τους σε τρεις βασικές, διαφορετικές κατηγορίες: Η μία είναι η εισφορά του κάθε Δήμου προς τον ΕΣΔΑΚ για τις ανάγκες των λειτουργικών εξόδων του 2020. Η δεύτερη κατηγορία είναι η εισφορά απορριμμάτων που καταβάλλει ο κάθε Δήμος για τη χρονιά που διανύουμε και η τρίτη κατηγορία είναι η λεγόμενη ιδία συμμετοχή των Δήμων σε έργα απορριμμάτων που είναι σε εξέλιξη.

Το άθροισμα των ποσών που καταβάλλει ο κάθε Δήμος στις τρεις αυτές κατηγορίες βγάζει το τελικό ποσό οικονομικής συμμετοχής, που λέγεται ετήσια εισφορά ΟΤΑ. Ποια είναι τα ποσά που θα καταβάλλουν οι Δήμοι στον ΕΣΔΑΚ;

Τη “μερίδα του λέοντος” από πλευράς εισφορών κατέχει, όπως είναι φυσικό κι επόμενο με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, ο Δήμος Ηρακλείου. Για το 2020, η εισφορά του Δήμου Ηρακλείου για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΣΔΑΚ ανέρχεται στα 262.342 ευρώ, η εισφορά απορριμμάτων ανέρχεται στα 1.796.778 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Δήμου για εν εξελίξει έργα είναι 62.500 ευρώ.

Έτσι, η συνολική ετήσια εισφορά του Δήμου Ηρακλείου προς τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για το 2020 ανέρχεται στα 2.121.621 ευρώ.

Η 2η μεγαλύτερη ετήσια εισφορά αφορά στον Δήμο Ρεθύμνου και ανέρχεται στο ποσό των 521.825 ευρώ, εκ των οποίων τα 442.106 ευρώ αφορούν στην ιδία συμμετοχή για έργα.

Ελάχιστα χαμηλότερη είναι η οικονομική συμμετοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, η οποία για το 2020 ανέρχεται στο ποσό των 519.956 ευρώ.

Το ποσό αφορά σε ένα συντριπτικό βαθμό, συγκεκριμένα στα 511.257 ευρώ, στην εισφορά απορριμμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου προς τον ΕΣΔΑΚ για τη χρονιά που διανύουμε.

Η 4η μεγαλύτερη ετήσια εισφορά, ύψους 423.335 ευρώ, ανήκει στον Δήμο Φαιστού, με τον μεγάλο Δήμο της Μεσαράς να πληρώνει εισφορά απορριμμάτων 385.828 ευρώ.

Μεγάλα είναι τα ποσά που πληρώνουν οι δύο ανατολικότεροι Δήμοι της Κρήτης. Η ετήσια εισφορά του Δήμου Ιεράπετρας στον ΕΣΔΑΚ για το 2020 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 319.417 ευρώ (εκ των οποίων 276.713 ευρώ είναι η εισφορά απορριμμάτων), ενώ η ετήσια εισφορά του Δήμου Σητείας ανέρχεται αντίστοιχα στο ποσό των 295.076 ευρώ.

Αρκετά χαμηλότερη είναι συγκριτικά με τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας η οικονομική εισφορά του Δήμου Αγίου Νικολάου, η οποία αντιστοιχεί για τη χρονιά αυτή στα 56.988 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες ετήσιες εισφορές αφορούν στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, που θα καταβάλλει μόλις 3.896 ευρώ στον ΕΣΔΑΚ για το 2020, και στον Δήμο Βιάννο, που καλείται να καταβάλλει 8.668 ευρώ.

Στα χαμηλά είναι και η οικονομική συμμετοχή του Δήμου Ανωγείων, η ετήσια εισφορά του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 13.609 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο, μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων εισφορών συναντάμε τον Δήμο Γόρτυνας (με ετήσια εισφορά 148.800 ευρώ), τον Δήμο Μυλοποτάμου (με εισφορά 116.658 ευρώ) και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου (με συμμετοχή οικονομική της τάξης των 69.616 ευρώ).

Χρεώσεις αποβλήτων: Ίδια τιμολογιακή πολική με το 2019

Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις των αποβλήτων, με απόφασή του ο ΕΣΔΑΚ έχει διατηρήσει και για το 2020 την ίδια τιμολογιακή πολιτική που είχε και το 2019. Η χρέωση, δηλαδή, έχει μείνει στο επίπεδο των 27 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους αποκατάστασης και μεταφροντίδας των ΧΥΤΑ, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ο ΕΣΔΑΚ αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική και για το 2020, θέλοντας, όπως αναφέρει στη σχετική απόφασή του, να στηρίξει εμπράκτως τους Δήμους-µέλη του σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News