Θόδωρος Καρυώτης: «Κώδωνα κινδύνου» κρούει ο «πατέρας» της ΑΟΖ

Κρήτη
Θόδωρος Καρυώτης: «Κώδωνα κινδύνου» κρούει ο «πατέρας» της ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ότι αφορά την αδράνεια της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Θόδωρος Καρυώτης, πατέρας της ΑΟΖ σε ότι αφορά την αδράνεια της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί πολιτικά και επικοινωνιακά τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το «κλειδί» για τα γεωπολιτικά.

Ο κ. Καρυώτης αναφέρθηκε και στο πως ο ίδιος πιστεύει ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα ακύρωνε τη συμφωνία με την Τουρκία και μια συνεργασία με την Ελλάδα θα έδινε το δικαίωμα η χώρα να προχωρήσει στην πρώτη οριοθέτηση με φόντο την Γαύδο.

Για έξι συνολικά ανακηρύξεις με φόντο της Αποκλειστική οικονομική ζώνη που υποχρεούται να κάνει η Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε καμία από αυτές, έκανε λόγο μιλώντας στον 9,84 και το Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης που αποκαλείται και «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο κ. Καρυώτης μίλησε για διαχρονικές και σημαντικές καθυστερήσεις που αφήνουν περιθώρια στους Τούρκους, οι οποίοι από το Αιγαίο έχουν στρέψει πια το ενδιαφέρον τους στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου που περιλαμβάνει τη Ρω και την Στρογγύλη, λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Καρυώτης αναφέρθηκε στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη λέγοντας ότι εάν αλλάξει η Κυβέρνηση της Λιβύης αυτή πιθανότατα θα ακυρωθεί και θα υπάρξει νέα με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος με αρχή από την Γαύδο να ξεκινήσουν οι ανακηρύξεις, έξι στον αριθμό που πρέπει να  κάνει η Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε καμία.

Ο Θόδωρος Καρυώτης τοποθετήθηκε και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προσφυγή στην Χάγη, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται από διάφορους αναλυτές ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους Τούρκους αποτυπωμένη σε συνυποσχετικό, είναι αμιγώς επικίνδυνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News