«Καταιγίδες» στη Βουλή για την αγροτική πολιτική

Κρήτη
«Καταιγίδες» στη Βουλή για την αγροτική πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρ ομαδόν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού

“Μάχη” για τα πιο σοβαρά αγροτικά θέματα που απασχολούν τη χώρα δόθηκε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να απαντά στις κατηγορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τις ελιές κ.λπ., λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον τομέα των τιμών.

«Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η αλήθεια», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Βορίδης αντέκρουσε την κριτική περί σφετερισμού των έργων της προηγούμενης ηγεσίας.

«Πήγατε στην Κίνα για τα ακτινίδια και δεν υπογράψατε. Εμείς ολοκληρώσαμε τη συμφωνία», τόνισε απευθυνόμενος στην Ολυμπία Τελιγιορίδου. Για τα σχέδια βελτίωσης τόνισε στον κ. Αραχωβίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε δικαιούται να ομιλεί, καθώς επί 15 μήνες τα κρατούσε παγωμένα.

«Μη μας φωνάζετε για το αγροτικό πετρέλαιο, εσείς το καταργήσατε το 2016», είπε εν συνεχεία για το κόστος παραγωγής.

Για την είσοδο ιδιωτών στους συνεταιρισμούς σημείωσε, τέλος, ότι απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κατά τα 2/3 των μελών της για να γίνει αυτό.

Επίθεση από Αραχωβίτη

Ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος και κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση με 50 ακόμη βουλευτές της Κ.Ο. του κόμματος, μίλησε μεταξύ άλλων για:

- Στέρηση του Κοινωνικού Μερίσματος από αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

- Ταυτόχρονη κατάργηση της 13ης σύνταξης.

- “Γονατισμένη” χριστουγεννιάτικη αγορά.

- Τάξη και ασφάλεια στις τηλεοράσεις. αλλά χάος στις γειτονιές και τα χωριά.

- Ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις στους κομματικούς φίλους.

- Κομματικό κράτος αρίστων με πλαστά πτυχία.

- Ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

- Αφωνία στην εξωτερική πολιτική, με αποκορύφωμα το φιάσκο της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για τον απολογισμό πεπραγμένων

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στο αγροτικό ζήτημα της χώρας τους 7 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε πως αυτός χαρακτηρίζεται από «αδιαφορία για τα “καυτά” ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες και όλοι όσοι παράγουν σε αυτόν τον τόπο.

Άγνοια για τα βαθιά αίτια που καθορίζουν την πορεία των αγροτικών ζητημάτων.

Εξυπηρέτηση συμφερόντων κομματικών φίλων και εδώ ευνοείτε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που παλεύουν για να επιβιώσουν και να παράξουν κάτω από αντίξοες και επισφαλείς συνθήκες.

Φανήκατε τελείως απροετοίμαστοι και αντιμετωπίζετε τα ζητήματα με μια απίστευτη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό.

Αυτή σας η τακτική οδηγεί σε διαρκή συσσώρευση των προβλημάτων και αυξανόμενη δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο, που φτάνει σε επικίνδυνη ασφυξία.

Και αυτό το διαπιστώσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε με τον κόσμο, μέσα στην κοινωνία αυτές τις μέρες. Είναι τα μόνιμα θέματα συζήτησης στα καφενεία στα χωριά, αλλά και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, που η οικονομία τους εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση.

Οργανώσατε χθες (σ.σ. προχθές) στο υπουργείο συνέντευξη Τύπου, ενόψει της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) μας συζήτησης προφανώς. Γεμίσατε τον κόσμο με αόριστες υποσχέσεις και με “θα” και νομίζετε ότι με αυτά τα φτηνά επικοινωνιακά τρικάκια θα στρέψετε την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Ε λοιπόν, είστε βαθιά νυχτωμένοι»!

Σκληρή κριτική από τον Αποστόλου

Σκληρή κριτική κατά του κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τομέα εξαπέλυσε με την ομιλία του κατά τη σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Απόστολου, κατηγορώντας τον αρμόδιο υπουργό για νεοφιλελεύθερες απόψεις που δεν ακουμπούν στα προβλήματα των αγροτών.

Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις επικείμενες κινητοποιήσεις και στη δυσαρέσκεια των αγροτών για τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω των χαμηλών τιμών, τις παλινωδίες για τη σύσταση της διεπαγγελματικής φέτας, τον συνεταιριστικό νόμο, με τον οποίο όπως είπε «θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπαλτατζή», την έλλειψη κινητικότητας στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ κ.λπ.

Στοιχεία για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου του Μάκη Βορίδη ανακοινώθηκαν χθες στοιχεία για τα αποτελέσματα που κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στοιχεία για απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ που ξεπέρασε σε ποσοστό το 50%, μετά από πρωτοβουλίες και προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας. Η απορρόφηση έφτασε στο 50,55%, με ετήσιες πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 620 εκατομμυρίων ευρώ, επίδοση που χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά υψηλή, σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των υπόλοιπων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο μέσος όρος των οποίων ανέρχεται σε 32,7%».

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο 2019, δηλαδή σε ένα μόλις πεντάμηνο, επετεύχθη αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων απορρόφησης. Στο ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 520 εκατ. ευρώ σε μέτρα του ΠΑΑ, όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πληρωμές ήταν της τάξης των 100 εκατ. €, δηλαδή άνω του 80% των ετήσιων πληρωμών του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Με τις επιδόσεις αυτές, το ΠΑΑ υπερκάλυψε τον στόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2019, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα μεταξύ των 20 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Το Γραφείο Τύπου ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο «υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε., για το έτος 2019, ενώ ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος πληρωμών και για το έτος 2020.

Στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο 2019, τόσο στην ετήσια συνάντηση των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για το ΕΣΠΑ, όσο και στην 8η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συντονιστικού υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΕΣΠΑ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News