Ψήφισμα για την μη αναστολή των 6 τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ με πρόταση Λυγερού

Κρήτη
Ψήφισμα για την μη αναστολή των 6 τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ με πρόταση Λυγερού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόταση «κατέβασε» ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός

Ψήφισμα για τη μη αναστολή των 6 τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενέκρινε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με τις 8 από τις 9 παρατάξεις - πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” - να ψηφίζουν θετικά.

Στην πρόταση, την οποία κατέβασε ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός, αναφέρεται: «Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αναφέρουν την πρόθεση για αναστολή της λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που δημιουργήθηκαν με τον Νόμο 4610/2019, επηρεάζουν άμεσα τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Για τα 6 νέα τμήματα που προβλέπονταν στο ΕΛΜΕΠΑ είχαν αρχίσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τις πρυτανικές Αρχές για την εξεύρεση υποδομών και σχεδιασμού των προγραμμάτων σπουδών, όπως ανακοινώθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, πράγμα το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη και εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων αυτών προβλεπόταν για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ, της διοίκησης δηλαδή του Πανεπιστημίου. Είναι προφανές ότι την ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που να υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας, κάθε άλλο παρά την εφαρμόζει, καθώς οι αποφάσεις του δεν προέρχονται από καμίας μορφής διάλογο με τις αρμόδιες πρυτανικές Αρχές. Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε με την κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, όπου δεν έλαβε χώρα καμία ανταλλαγή απόψεων.

Η τακτική αυτή του υπουργείου Παιδείας μάς θυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών, που θεσμοθέτησε την αναδρομική αλλαγή, και τη μη εφαρμογή στην ουσία του νόμου του “Κλεισθένη”. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενισχύει το αυτοδιοίκητο και την αποκέντρωση των εξουσιών.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” προτείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του με την εν λόγω εξαγγελία και καλούν τις υπόλοιπες παρατάξεις για την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θα δηλώνεται η δυσφορία και θα καταγγέλλονται οι πρακτικές αυτές της κυβέρνησης. Η δημιουργία των νέων δομών μόνο θετικό αντίκτυπο και εξωστρέφεια μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία και στους παραγωγικούς φορείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News