Κρήτη

Οι Κρητικοί δεν βάζουν πετρέλαιο...- Θα «παγώσουν» νοικοκυριά λόγω ειδικού φόρου κατανάλωσης

Πώς θα κυμανθούν οι τιμές

Στο επίδομα θέρμανσης, και όχι στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει βάρος και η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της, κάτι που συνεπώς θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων, να κρυώνουν δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι αυτής της χώρας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο 98,4, προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει η φετινή διάθεσή του, θα είναι ίσως μεγαλύτερη από το ευρώ, ή στην καλύτερη περίπτωση λίγο κάτω από την τιμή αυτή, ξεπερνώντας τα περυσινά επίπεδα ή προσεγγίζοντάς τα, με τον κόσμο να αποφεύγει και φέτος να τροφοδοτήσει τα νοικοκυριά του!

Στο πάγιο αίτημα του κλάδου του, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων καταναλωτών, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2012, κάτι που όπως είπε είναι η μόνη λύση για να πέσουν οι τιμές και να μπορέσει ο κόσμος να “ζεστάνει το κοκκαλάκι του”, έδωσε βάρος ο πρόεδρος των βενζινοπωλών. «Αυξάνεται η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως έχει πει η κυβέρνηση, θα αυξηθεί από 20 έως 25%. Αλλά εμείς θα επιμείνουμε. Δεν είναι τίποτα αυτό που γίνεται κάθε χρόνο να ασχολείται ο κόσμος με το επίδομα. Και δεν το παίρνουν και όλοι...».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των βενζινοπωλών συμφώνησε ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν παίρνει επίδομα θέρμανσης και τα κριτήρια και γι’ αυτούς που παίρνουν το επίδομα θέρμανσης είναι πολλά. «Αυτά είναι ημίμετρα. Το έχουμε πει πολλές φορές. Το θέμα είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αυτή είναι η μόνη λύση. Και να ευνοηθεί έτσι όλος ο κόσμος...».

Σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτομάτως θα μειωθεί στα επίπεδα του 2007, του 2008 και του 2009, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική τιμή του “μαύρου” χρυσού για τους καταναλωτές δε θα ξεπερνάει περίπου τα 65 λεπτά το λίτρο. «Αυτή είναι μια προσιτή τιμή για όλο τον κόσμο. Και δε χρειάζεται να αυξάνονται τα επιδόματα θέρμανσης», σημείωσε με νόημα ο κ. Σαλούστρος.

Πάντως, ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου εξέφρασε και μια ελπίδα να γίνει αποδεκτό το αίτημα του κλάδου από τη σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια καινούργια κυβέρνηση. «Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση ίσως καταλάβει ότι η ζημιά που γίνεται είναι πολύ μεγάλη... Ότι ο κόσμος κρυώνει... Δε βάζει πετρέλαιο θέρμανσης. Ή βάζουν και ζεσταίνονται για συγκεκριμένες ώρες και τις υπόλοιπες κρυώνουν. Είναι όμως πάγια η θέση μας ότι είναι κοινωνικό αγαθό. Πρέπει να φύγει ο Ειδικός Φόρος από πάνω του και να δίνεται στον κόσμο σε πολύ χαμηλότερη τιμή...».

Μάλιστα, ο Λυκούργος Σαμόλης συμπλήρωσε παράλληλα ότι «ταυτόχρονα έχει γίνει τεράστια ζημιά και σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Η ζημιά είναι γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε σχέση με τις παλιότερες εποχές και δε ζεσταίνεται και ο κόσμος. Δηλαδή κρυώνει ο περισσότερος κόσμος και δεν εισπράττει και το κράτος. Αυτό το πράγμα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε ούτε εμείς»...

Την ίδια ώρα εξάλλου, κλείνουν και πρατήρια εξαιτίας της κατάστασης αυτής. «Το καλοκαίρι υπήρχε ο τουρισμός που στήριζε τα πρατήρια. Και τον χειμώνα, που υπήρχε η χαμηλή αγοραστική κίνηση, υπήρχε το πετρέλαιο θέρμανσης και είχαν έσοδα τα πρατήρια και έτσι δεν κλείνανε. Αλλά, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα τιμών και τα καύσιμα γενικότερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τρίτη θέση ως ακριβότερη χώρα ευρωπαϊκά. Και αυτό είναι πολύ μεγάλη ζημιά και για τον τουρισμό και για εμάς, διότι βλέπετε ότι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία πουλάνε φτηνότερα από την Ελλάδα, αλλά και οι μισθοί της Γερμανίας με τους μισθούς της Ελλάδας δεν έχουν καμία σχέση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τέλος, είπε ότι, ενώ σε παλιότερα χρόνια ήδη αυτή την περίοδο υπήρχαν ήδη παραγγελίες τουλάχιστον για 150 με 200 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, σήμερα ούτε ένα λίτρο δεν έχει παραγγείλει ο κόσμος. Και για να αρχίσουν τις παραγγελίες, θα πρέπει να πιάσουν για τα καλά τα κρύα, δηλαδή προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ή από τον Νοέμβριο και μετά, και πάλι με μικρές ποσότητες. «Εμείς θα εξυπηρετήσουμε με οποιεσδήποτε ποσότητες. Στέλνουμε επιστολές προς όλα τα πρατήρια να μην αφήσουν κανέναν να κρυώνει»...

Οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές ενόψει της έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου brent είχαν αυξηθεί προχθές κατά 0,39% στα 61,28 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν την ίδια μέρα στα 56,10 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 0,34%.

Παράγοντας της αγοράς, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε ότι «είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε πριν από την έναρξη διάθεσής του».

Πέρυσι, κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης του καυσίμου, η τιμή ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017 και διαμορφώθηκε στα 1,15 ευρώ το λίτρο, από τα 0,95 το 2017.

Τα προβλήματα του κλάδου της αγοράς καυσίμων θα συζητηθούν στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ενόψει και της έναρξης στις 15 Οκτωβρίου της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα που εξακολουθεί, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Πολιτείας, να μαστίζει την αγορά καυσίμων, εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και του καταναλωτή.

Στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΟΠΕΚ θα συζητηθεί επίσης η πολυνομία και η γραφειοκρατία, που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και καθιστούν τους πρατηριούχους έρμαια στις διαθέσεις των ελεγκτικών Αρχών.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Δύο εναλλακτικά σενάρια αυξήσεων στα ποσά για το επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση για τη νέα χειμερινή περίοδο. Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Πέραν της αύξησης των ποσών, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια