Κρήτη

Καταγγελία: Αιρετός έδειρε εργαζόμενη στον Δήμο Φαιστού;

Αναλυτικά τι αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις για τη χειροδικία σε βάρος εργαζόμενης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στον Δήμο Φαιστού

Σε μια νέα πολύ σοβαρή καταγγελία για χειροδικία σε βάρος εργαζόμενης στον Δήμο Φαιστού από αιρετό που θα αναλάβει όμως την 1η Σεπτεμβρίου, προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού καταδικάζοντας απερίφραστα το αποτρόπαιο γεγονός σε βάρος εργαζόμενης στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, από νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας του Δήμου.

Συγκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: «Δε φτάνει το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων. Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι αυτοί, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως «ωφελούμενοι» για να καταπατούνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σ΄ αυτά έρχεται να προστεθεί η ωμή τρομοκρατία και ο τραμπουκισμός από την πλευρά της εργοδοσίας - τοπικής αρχής.

Άχνα δεν έχουν βγάλει οι δημοτικές αρχές διαχρονικά για τους δεκάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του Δήμου μας, χωρίς καν να αναγνωρίζονται σαν εργαζόμενοι, αλλά ως «ωφελούμενοι», στερώντας τους έτσι βασικά εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ένταξη σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς χορήγηση επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς αναγνώριση του πτυχίου τους! Άχνα δεν έχουν βγάλει οι δημοτικές αρχές για τους δεκάδες εργαζόμενους που κάθε 5-8 μήνες παλεύουν με αγωνία και λαχτάρα για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Εργαζόμενοι που έχουν γίνει «λάστιχο» προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες καθαριότητας σε μεγάλης έκτασης περιοχές με λιγοστά απαρχαιωμένα μέσα και τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις. Όλες οι παρατάξεις προεκλογικά μιλούσαν για «ανάπτυξη και για έργα», κανείς τους όμως δεν μιλά ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά για τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Αποδεικνύουν πως όχι απλά δεν υπάρχει η βούληση να έρθουν σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, αλλά αντιθέτως θέλουν να αδρανοποιήσουν και να εγκλωβίσουν την πάλη των εργαζομένων. Το πολύ - πολύ να τους «χαρίσουν» δυο - τρία ψεύτικα δάκρυα για να τους «συλλυπηθούν» όταν απολύονται , ενώ κανονίζουν ήδη τους επόμενους.

Αυτή είναι και η διαφορά μας! Οι άνθρωποι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν εμφανίζονται μόνο προεκλογικά, αλλά βρίσκονται σταθερά στους χώρους δουλειάς, μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είναι οι μόνοι που στέκονται στο πλάι των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δήμου να μην περιμένουν να τους σώσουν οι ίδιοι που περνάνε τη θηλιά στο λαιμό τους, και να οργανώσουν την πάλη τους δίχως καμία αναμονή, στηριζόμενοι στα ταξικά σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, στους μαζικούς φορείς. Αυτό το σοβαρό γεγονός αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη να μην είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του, ευάλωτος, έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε εργοδοσίας. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα μιας πολιτικής που θέλει τους Δήμους υποστελεχωμένους, να κινούνται με μοναδικό κριτήριο να έχουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς τους και κατά συνέπεια να θεωρούν «κόστος» τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ακόμη και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι προς το παρόν η δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι που είναι ενημερωμένοι για τα γεγονότα δεν έχουν πάρει θέση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε την τοπική κοινωνία να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο γεγονός. Καλούμε, επίσης, όλες τις δημοτικές παρατάξεις του παρόντος και του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου Φαιστού να πάρουν θέση καταδικάζοντας το γεγονός μαζί και τον υπεύθυνο του τραμπουκισμού σε βάρος της εργαζόμενης, όπως και τον ίδιο τον υπεύθυνο να απολογηθεί δημόσια για την κατάπτυστη πράξη του και να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου Τοπικής Κοινότητας ως μια ελάχιστη πράξη ηθικής αποζημίωσης προς την εργαζόμενη».

 Η καταγγελία από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου

Στο ίδιο "μήκος κύματος" και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, προχωρώντας σε ανάλογη καταγγελία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, «θύμα τραμπουκισμού και χειροδικίας είναι μια εργαζόμενη στα κοινωφελή προγράμματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η συναδέλφισσα μαζί και με άλλους συναδέλφους το πρωί της Τρίτης 13/08/2019 πήγαν για εργασία, μετά από εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου, σε χωριό του Δήμου που ανήκουν για να καθαρίσουν το νεκροταφείο. Εκεί βρέθηκε ο νεο-εκλεγμένος πρόεδρος του χωριού, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτέμβρη. Ο “κύριος” αυτός άρχισε να βρίζει τους συναδέλφους και να τους λέει άχρηστους και ανίκανους και, όταν η συναδέλφισσα ζήτησε να μιλάει πιο όμορφα, τότε ο εν λόγω πρόεδρος την εξύβρισε, της περιέχυσε ένα μπουκάλι νερό και ως αποκορύφωμα χειροδίκησε, χτυπώντας την στο πρόσωπο».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου καταλήγει: «Καλούμε τη δημοτική Αρχή Φαιστού, τόσο την απερχόμενη όσο και την επερχόμενη, άμεσα να πάρει θέση καταδίκης για το συμβάν και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Περιμένουμε από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να καταδικάσουν το περαστικό αυτό, μαζί και τον “κύριο” που τόλμησε να χειροδικήσει απέναντι σε μια εργαζόμενη. Σε αντίστοιχες ενέργειες καταδίκης και αλληλεγγύης της εργαζόμενης συναδέλφισσας καλούμε τους Συλλόγους Εργαζομένων των ΟΤΑ στον νομό».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου

«Περιστατικό χειροδικίας σε βάρος εργαζόμενης σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Φαιστού είδε το φως της δημοσιότητας με την εκπνοή της εβδομάδας που πέρασε. Το περιστατικό σημειώθηκε σε χωριό του δήμου Φαιστού από εκλεγμένο τοπικού διαμερίσματος που θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου, ο οποίος αφού έβρισε χυδαία την εργαζόμενη, την περιέλουσε με νερό και τελικά τη χτύπησε στο πρόσωπο, επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της απαγορεύοντάς του να της μιλάει με τρόπο προσβλητικό και απαξιωτικό.

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου (Δήμων) καταδικάζει κάθε πράξη εκφοβισμού και τραμπουκισμού που χρησιμοποιείται σε βάρος των εργαζομένων και προσπαθεί να επιβάλει τον συμβιβασμό και την υποταγή απέναντι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Στέλνουμε μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι οι υπηρεσίες είναι τσιφλίκι τους και οι εργαζόμενοι ιδιοκτησία τους, αλλά και σε εκείνους που τους καλύπτουν και με την απραξία τους ενθαρρύνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, ότι δεν θα το ανεχθούμε. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό του δήμου Φαιστού, να πάρουν θέση για το περιστατικό.

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια