Τέσσερις «μνηστήρες» για την Creta Farms

Κρήτη
Τέσσερις «μνηστήρες» για την Creta Farms

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κρητική εταιρεία

Εγχώριοι και ξένοι «παίκτες» ετοιμάζονται να ριχτούν στην επενδυτική μάχη για την Creta Farms, με τη δρομολόγηση της διαδικασίας εισόδου στρατηγικού επενδυτή να έχει προσελκύσει με το «καλημέρα» κιόλας... έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον!

Εξέλιξη βεβαίως απόλυτα αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς το πολύ ισχυρό brand name της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, ανεξαρτήτως των προβλημάτων ρευστότητας.

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών πιστωτών της εταιρείας και των βασικών μετόχων της Creta Farms και την εκκίνηση της διαδικασίας ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, και να που το ενδιαφέρον χτύπησε ήδη «κόκκινο»!

Ήδη έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο 4 ενδιαφερόμενοι επενδυτές, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία. Όπως τόνισε στο περιθώριο εκδήλωσης ο επικεφαλής της ΕΥ στην Ελλάδα κ. Πάνος Παπάζογλου, το ζήτημα της εισηγμένης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία ως το τέλος της χρονιάς με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η EY έχει επιλεγεί ως ο ελεγκτικός φορέας που θα αναλάβει, με την τοποθέτηση CRO στην εταιρεία, να παρακολουθεί την πορεία της, αλλά και να την οδηγήσει έως το σημείο εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα, είναι ο φορέας που ανέλαβε την εξεύρεση και αξιολόγηση των δυνητικών ενδιαφερομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπάζογλου ανέφερε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, πως ήδη εκφράζεται το ενδιαφέρον τεσσάρων διαφορετικών επενδυτικών πόλων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, ανάμεσα στους διεκδικητές είναι ο ισχυρός άνδρας της “Chipita” και της «Νίκας», Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, καθώς και το αμερικανικό fund HIG Capital με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί ακόμα μια ξένη εταιρεία, της οποίας ηγείται Έλληνας μάνατζερ.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο κ. Παπάζογλου εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κρητική αλλαντοβιομηχανία και από άλλους επίδοξους επενδυτές, αφού παρά τα προβλήματα ρευστότητας παραμένει μια καλή εταιρεία με ισχυρό μπραντ και μοναδικά προϊόντα, που της έχουν δώσει τη θέση του leader της αγοράς.

Ο κ. Παπάζογλου αναγνώρισε βεβαίως πως οι διαπραγματεύσεις με τους επίδοξους επενδυτές δε θα είναι εύκολες, με κυριότερο - πιθανότατα - σημείο τριβής το «κούρεμα» δανείων της επιχείρησης.

Κρίσιμο στοιχείο βέβαια για να προχωρήσουν όλα αυτά ομαλά είναι η εκπλήρωση ενός βασικού όρου του μνημονίου, αυτό της επιστροφής των σημάτων και των ευρεσιτεχνιών της από την κυπριακή Novaplot, συμφερόντων Δομαζάκη, στην Creta Farms, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκαν να κάνουν τα δύο αδέλφια ως τις 31 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, η ΕΥ, η οποία έχει αναλάβει και την εποπτεία της εισηγμένης, θα έχει τοποθετήσει και CRO ως το τέλος της εβδομάδας, όπως είπε ο κ. Παπάζογλου.

Οι εργαζόμενοι: Η παρέμβαση του υπουργού

Εν αναμονή εξελίξεων, μια πολύ σημαντική παράμετρος αφορά στο κομμάτι της διατήρησης των εργαζομένων της εταιρείας.

Εργαζόμενοι που αριθμούνται σε εκατοντάδες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό είναι από την Κρήτη, όπου είναι η έδρα της εταιρείας. Αναμφίβολα μιλάμε για μια σημαντική πτυχή, η οποία ήταν και εκείνη που κινητοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από πρωτοβουλία και του βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σημαντική απ’ όλες τις πλευρές κρίνεται η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προ ημερών ανέλαβε ο ίδιος πρωτοβουλία και δράση, κατορθώνοντας να πείσει τους δύο μεγαλομετόχους, Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, να υπογράψουν το μνημόνιο “Memorandum of Understanding” με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες-πιστωτές της εταιρείας και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο «λευκός καπνός» βγήκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Οι δύο μεγαλομέτοχοι προσήλθαν στο υπουργείο Ανάπτυξης σε διαφορετικά ραντεβού, παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών και υπέγραψαν το MoU, συναινώντας πλήρως στους όρους των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, αίρονται οι τραπεζικές αιρέσεις και ανοίγει πλέον ο δρόμος ρευστότητας για την εταιρεία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, αλλά και τον ίδιο τον κ. Τάκη Δομαζάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News