default-image

«Βαφτίσια» πατάτας και νέα ΚΑΠ στο τραπέζι...

Κρήτη
«Βαφτίσια» πατάτας και νέα ΚΑΠ στο τραπέζι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά φαίνεται να έχει επιδράσει στον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο του ν.Ηρακλείου η από την πρώτη στιγμή ενασχόληση του Μάκη Βορίδη με την πολύ σοβαρή υπόθεση των ελληνοποιήσεων των αγροτικών μας προϊόντων

Οι ελληνοποιήσεις στην πατάτα απασχόλησαν έντονα τις συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του υπουργού Γεωργίας της Κύπρου Κώστα Καδή, στο περιθώριο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Θετικά φαίνεται, εξάλλου, να έχει επιδράσει στον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο του νομού Ηρακλείου η από την πρώτη στιγμή ενασχόληση του Μάκη Βορίδη με την πολύ σοβαρή υπόθεση των ελληνοποιήσεων των αγροτικών μας προϊόντων.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ, με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότησή της, καθώς και την αντίθεση των δύο χωρών στις όποιες προτάσεις για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

 Στο θέμα αυτό, οι δύο χώρες συνεργάζονται και συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες συντονισμού όλων των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών (Ιταλία, Κάτω Χώρες, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα), προκειμένου να διατηρείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στην περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με κοινές επιδιώξεις που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τη γενικότερη ανάγκη για απλούστευση της πολιτικής.

Ακολούθως, ο Κύπριος υπουργός έθεσε ζήτημα που έχει προκύψει με την κυπριακή πατάτα στην Ελλάδα, και το οποίο απασχολεί πολύ την Κύπρο, τονίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά.

Εν συντομία, η Κυπριακή Αντιπροσωπία αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου είτε φορτία αιγυπτιακής πατάτας (με τέσσερις φορές χαμηλότερη τιμή) φτάνουν στην Ελλάδα, “βαφτίζονται” κυπριακά και διατίθενται στην αγορά με τετραπλάσια τουλάχιστον τιμή, είτε μικρή ποσότητα κυπριακής πατάτας αναμειγνύεται με αιγυπτιακή ή ελληνική πατάτα (κάποιες φορές αμφιβόλου ποιότητας, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη), πολλαπλασιάζοντας έτσι τον όγκο του αρχικού φορτίου της κυπριακής πατάτας και αποσκοπώντας ομοίως στην αυξημένη τιμή πώλησης πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από την αρχική.

Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις ελληνικής πατάτας χαμηλότερης τιμής που “βαφτίζεται” κυπριακή, προκειμένου να διατεθεί στην αγορά με μεγαλύτερο κέρδος.

Η κυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη του εξαγώγιμου αυτού προϊόντος της Κύπρου, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και απολαμβάνει υψηλές τιμές στην αγορά. Πέραν τούτου, η πρακτική αυτή έχει αγορανομικές προεκτάσεις στη χώρα, εγείροντας, επιπλέον, θέματα εμπορίου και παραπλάνησης του καταναλωτή.

 Αγρότες Τυμπακίου: «Θα έχουμε συνάντηση μαζί του σύντομα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλης Ορφανουδάκης, αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι σύντομα - μάλλον μέσα στις επόμενες μέρες - τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αγροτοσυνδικαλιστές του τόπου θα έχουν συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, τόσο για τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων, όσο βέβαια και για την εξίσου σοβαρή υπόθεση της Tuta absoluta, που η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε πολλές φορές να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της με το να εντάξει τους ντοματοπαραγωγούς στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”. Και μάλιστα, μόλις προεκλογικά είχε ανακοινώσει ότι θα... εξέταζε το ενδεχόμενο αυτό, κάτι που τελικά ουδέποτε έγινε. Όπως ουδέποτε υλοποιήθηκε και η “σκέψη” να ενταχθούν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης στο πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” και να λάβουν ενισχύσεις.

«Εμείς αυτή την περίοδο έχουμε πατάτες φουλ. Αλλά πάντα επειδή οι τιμές των εισαγόμενων δεν μπορεί ποτέ να είναι στα επίπεδα των τιμών των ελληνικών προϊόντων, έχουμε ελληνοποιήσεις από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται αυτή τη διαφορά των τιμών», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Ορφανουδάκης. Και εξηγεί ότι πάντα η πατάτα της Αιγύπτου είναι φτηνότερη από την πατάτα της Κρήτης, τουλάχιστον κατά 20 με 30 λεπτά ανά κιλό.

«Μιλάμε για αρκετά λεφτά. Διότι είναι ένα προϊόν που έχει βάρος. Και θέλει προσοχή όταν ψωνίζουμε από πλανόδιους, γιατί δεν ξέρουμε από πού βρήκαν τις πατάτες κ.λπ. Και ούτε παραστατικά διαθέτουν.

Ούτε από πού βρήκαν τις πατάτες μπορούν να σου πουν. Κανονικά πρέπει να έχουν άδεια παραγωγού ή πλανόδιου. Και ο καταναλωτής πρέπει να ζητάει από τους πλανόδιους αυτούς να του δείχνουν τα χαρτιά τους. Το κακό είναι ότι δεν τα ζητάει κανένας. Άμα είναι παραγωγός, για παράδειγμα, θα έχει τη σχετική άδεια. Και άμα τον βλέπουμε όλο τον χρόνο να πουλάει πατάτες, αποκλείεται να είναι παραγωγός», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Βέβαια δεν είναι μόνο στην πατάτα που δρουν αυτά τα κυκλώματα. Υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία και σε άλλα προϊόντα και κυρίως στην ντομάτα. «Εμείς σήμερα που μιλάμε έχουμε λιγοστές ντομάτες λόγω των καταστροφών από την Τouta absoluta. Και γι’ αυτό ακόμα και μέσα στο Τυμπάκι έχουμε γεμίσει από ντομάτες Πολωνίας και Σερβίας. Φανταστείτε τι γίνεται στην αγορά του Ηρακλείου», λέει χαρακτηριστικά. Ο συνδικαλιστής τονίζει, τέλος, ότι σε όλα τα οπωροκηπευτικά προϊόντα του νομού Ηρακλείου οι τιμές παραγωγού και κατανάλωσης είναι πολύ χαμηλές. Εξαίρεση παρουσιάζεται μόνο στο αγγούρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News