default-image

Παρεμπόριο φαρμάκων σε νοσοκομείο της Κρήτης; Τι απαντά η Διοίκηση

Κρήτη
Παρεμπόριο φαρμάκων σε νοσοκομείο της Κρήτης; Τι απαντά η Διοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "ράμπο" της υγείας στην Κρήτη - Στον εισαγγελέα τα ονόματα

Παρανομίες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης φαρµάκων στα δηµόσια νοσοκοµεία διαπιστώνουν οι «ράµπο» του Σώµατος Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας σε εκτενείς ελέγχους που έχουν ξεκινήσει σε πολλά νοσοκοµεία της χώρας.

Έναν χρόνο µετά το κύκλωμα διακίνησης ακριβών ογκολογικών φαρµάκων που έπεσε στη φάκα των Αρχών και είχε διαπιστωθεί ότι είχε πολλά πλοκάµια σε όλη την Ελλάδα, οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ εντόπισαν µαύρες τρύπες σε πολλά νοσοκοµεία της χώρας, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στις περιπτώσεις που καταγράφονται στο πόρισµα, χαρακτηριστική είναι είναι η υπόθεση Νοσοκοµείου στην Κρήτη, όπου πρόσφατα έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι από το κλιµάκιο.

Το πόρισµα που παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε πριν από λίγες εβδοµάδες από τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο, στην τέως ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ έχει σταλεί και στον εισαγγελέα.

Οι «ράµπο» της Υγείας που ξεσκόνισαν το φαρµακείο αλλά και τις κλινικές του Νοσοκοµείου στην Κρήτη, όπως πράττουν αυτήν την περίοδο και σε άλλα µεγάλα νοσοκοµεία τόσο της περιφέρειας όσο και της Αττικής, καταπώς λένε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», βρήκαν παράνοµα φάρµακα που είχαν διακινηθεί.

Συγκριµένα, εντοπίστηκε πλήθος φαρµακευτικών ιδιοσκευασµάτων τόσο στους χώρους του φαρµακείου όσο και στις κλινικές τα οποία δεν διέθεταν καν ταινία γνησιότητας. Να σημειωθεί πως συνήθως τα σκευάσµατα στα οποία έχει αφαιρεθεί η ταινία γνησιότητας είτε διπλοχρεώνονται στα ασφαλιστικά ταµεία είτε εξάγονται µε παράνοµες διαδικασίες.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε κλινική του ίδιου νοσοκοµείου, όπως διαπιστώνεται στο πόρισµα των «ράµπο», γιατρός εισήγαγε φάρµακα εκτός της νόµιµης οδού και χωρίς την ένδειξη «κρατικό είδος», µε σκοπό τη δοκιµή τους σε ασθενείς, παρά τις απαγορεύσεις του νόµου.

Από τους ελέγχους βρέθηκε επίσης ότι γινόταν παράνοµη διακίνηση φαρµάκων από το εξωτερικό, τα οποία µάλιστα προέρχονταν από δωρεές.

Αξιοσηµείωτο είναι πως, παρότι οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ανακάλυψαν κάθε είδους παρατυπίες σχετικά µε τα φάρµακα, καθώς και παράνοµη διακίνηση, δεν κατόρθωσαν να αποσαφηνίσουν πότε ξεκίνησε αυτό το κύκλωµα, σύµφωνα µε το πόρισµά τους.

Ωστόσο καταλογίζουν ευθύνες στους αρµόδιους (ονοµαστικά), ενώ προτείνουν πειθαρχικές διώξεις για όσους εµπλέκονται στην υπόθεση.

Στις έρευνες συµµμετείχε και η δίωξη ναρκωτικών

Χάος φαίνεται να επικρατούσε στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών φαρµάκων στο νοσοκοµείο της Κρήτης. Και αυτό διότι, σύμφωνα µε τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ, όπως φέρεται να γράφουν στο πολυσέλιδο πόρισµά τους, ακολουθούνταν λανθασμένη διαχειριστική πρακτική ως προς το γεγονός ότι το απόθεµα των ναρκωτικών φαρμάκων στα τμήματα του νοσοκοµείου («στοκ») δεν υπολογιζόταν ως υπάρχον στη διαχείριση του φαρµακείου.

Αποτέλεσμα ήταν να µη δηλώνεται κατά τα προβλεπόμενα στις τριµηνιαίες καταστάσεις που υποβάλλει το φαρµακείο στην περιφέρεια.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ελεγκτές που βρέθηκαν στην Κρήτη για να ξεσκονίσουν το νοσοκοµείο κάλεσαν το Τµήµα Δίωξης Ναρκωτικών για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ανάλογες εικόνες αντίκρισαν οι «ράµπο» της Υγείας και σε άλλες κλινικές.

Η απάντηση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Ερωτηθείς για το θέμα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιας και το ρεπορτάζ από το ethnos.gr κάνει σαφή αναφορά στο ΠΑΓΝΗ δηλώνει τα εξής στο neakriti.gr.

«Δεν ξέρω τι λέει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και πώς ερμηνεύεται. Δεν έχω να πω κάτι, παρά μόνο ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση.  Δεν είναι νέα υπόθεση, αλλά υπόθεση του Μαΐου του 2016 οπότε και είχε γίνει μια έρευνα από τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ και πιθανότατα τώρα να χρειάστηκε να δόθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Δεν ξέρω γιατί βγήκε τώρα. Αλλά σας ξαναλέω ότι πιθανότατα και να ήθελαν συμπληρωματικά στοιχεία γιατί ίσως δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα. Ότι είναι σχετικά θα ενημερωθούμε».  

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα στο ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News